200 år av innovation, teknik och sammanhållning

2022 firar det anrika företaget Motala verkstad 200 år. De har verkligen satt Motala på kartan och det gamla verkstadsområdet är idag ett populärt besöksmål både för Motalabor och besökare.

Ett svart lok med röda detaljer står framför entrèn till lokverkstan vid gamla Motala Verkstad. Det är en solig dag.

När man vistas i området kring gamla Motala verkstad känner man historiens vingslag. Det var på denna idag historiska mark som Baltzar von Platen satte spaden i marken och påbörjade arbetet med Göta kanal i maj månad 1810. Något som verkligen har satt sin prägel på området och varit av största vikt för Motala.

Samtidigt började man också gräva på kanalen i Forsvik på Västgötasidan. Inledningen av 1800-talet kom att bli ett genombrott för den industriella utvecklingen i Sverige och i september 1822 föreslog von Platen att man för kanalbolagets räkning måste iordningställa en mekanisk verkstad. Den nya anläggningen var början på Motala verkstad.

Historiskt svartvitt foto visar sjösättningen av en båt intill Gamla Motala verkstad.

Motala Verkstad har kallats ”den svenska verkstadsindustrins vagga”. Verkstaden kom att bli världsberömd och sammanlagt erhölls ett 20-tal medaljer vid olika världsutställningar under 1800-talet. Listan på vad som har tillverkats i Motala verkstad är lång. Lok, fartyg, vevaxlar, ångmaskiner, broar radiomaster och medicinsk utrustning som strålkniven samt det första propellerdrivna fartyget är några exempel.

Här uppstod uttrycket “Motalapassning”, en benämning för verkstadsarbete av allra högsta kvalitet.

Motala Verkstad AB, verksamt än idag, är en etablerad leverantör av mekaniska produkter och servicetjänster. Här tillverkas exempelvis fartygsaxlar, valsar till processindustrin och öppningsbara broar. Även legotillverkning förekommer där man nu ser en ökning på produkter inom energisektorn som bidrar till omställningen av grön el.

En historiskt svartvitt foto visar maskinverkstaden i Motala verkstad. Arbetsgolvet är fyllt av maskiner och personal.

Större än köpingen

Samhället som växte upp kring verkstaden var som ett eget litet samhälle med ett liberalt tankesätt. Företaget hade total kontroll på allt och alla, en arbetsgivare som alla var beroende av och som hade stort inflytande över stora delar av sina anställdas liv. På 1830-talet bodde det mer än 500 människor i orten runt verkstaden, men bara 75 i Motala köping. I samhället som växte fram fanns bland annat sjukvård, simhall, teater, Folkets hus, kyrka och skola.

Idag kallas området för ”Verkstadsområdet”. Här är det är mycket rörelse året om, en plats där gammalt och nytt möts på ett fint sätt. Att ta sig fram på de gamla dragvägarna intill Göta kanal, är en lisa för själen. Här kan man även sommartid, besöka Motala Industrimuseum och ta del av Motala verkstads historia.

De röda byggnaderna vid Mallboden är fotograferade mellan två stålbalkar intill Gamla Motala Verkstad.

Ett område med puls

Idag kallas området för ”Verkstadsområdet”. Här är det är mycket rörelse året om, en plats där gammalt och nytt möts på ett fint sätt. Att ta sig fram på de gamla dragvägarna intill Göta kanal, är en lisa för själen. Här kan man även sommartid, besöka Motala Industrimuseum och ta del av Motala verkstads historia. De flesta byggnaderna i området har en lång historia och här hittar du gator med namn som Liverpoolsgatan och Frasergatan, döpta efter de britter som under åren bidragit med sin specialkunskap.

På Mallbodens Café & Vandrarhem kan man inta en lunch eller en fantastisk våffelkreation samtidigt som man ser båtarna glida förbi på kanalen. I den gamla varvsbyggnaden mittemot klockstapeln finns Motala Verkstads intresseförening, som under sommarhelgerna visar en utställning med inriktning på gamla Motala Verkstads historia sett ur en social synpunkt.

På de vita triangelformade skärmarna i Ringenparken syns olika typer av motiv från olika konstnärer. På skärmen i blickfånget ses en oljemålning över näckrosblad i en sjö.

Konst i Ringenparken, en temporär konstscen som består av 11 kuber med 44 sidor konst med information om områdets verksamma konstnärer och Motala verkstads historiska miljöer.

Den som vill veta ännu mer kan ladda ner appen Storyspot och lyssna till berättelser om Verkstadsområdet. Dock rekommenderar vi att lyssna på plats, för att få den allra bästa upplevelsen.

Publicerad: 20 juni 2022
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Pia Axelsson

Pia Axelsson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?