Dags för vårens Östgötadagar 2024

Under två dagar i mitten av maj visar Östergötlands landsbygd upp sig från sin allra bästa sida. Gårdsbutiker, hantverkare, konstnärer och djuruppfödare slår upp portarna och välkomnar besökare till vårens Östgötadagar. 2024 äger evenemanget rum den 18–19 maj.

Tre små vita lamm stående på en grön gräsmatta.

Oavsett om du är ute efter att få hälsa på små lamm, äta något gott eller upptäcka lokal konst så finns det garanterat någonting för dig under vårens Östgötadagar. Totalt deltar i år över 220 olika aktörer i regionen och av dem finns hela 26 stycken i Motala kommun.

Blomstertorp

Blomstertorp, Lilla Yxhult 60, Tjällmo
Vid det lilla torpet i Tjällmo säljer Lina Nilsson blommor, krukor och egenuppdrivna plantor. Man handlar själv via Swish, men kan få hjälp om man behöver.

Perenner på Bakgården1

Perenner på bakgården, Offerbyvägen 29, Motala
Här visar Karin Frisell hur trädgården efter några år kan bli självgående; med perenner som täcker marken under träden, rabatter med insådd av vilda blommor och planterade bärbuskar.

Klockrike ljus

Klockrike ljus, Klockrike Täktöborg 190
Ljusverkstad och butik med försäljning av egenproducerade ljus och tvålar. I butiken finns även hantverk och produkter från andra lokala tillverkare. Dessutom går det att fika och hälsa på gårdens djur.

Ett bord fullt av ostar, marmelader och knäckebröd.
Foto: Johanna Sjögren

Brunneby musteri, Borensberg
Gårdsbutiken erbjuder egenproducerad cider, äppelmust, sylt, marmelad och gelé, men har även ett stort utbud av lokalproducerat mathantverk och delikatesser. I restaurangen serveras lunch och fika.

Country side Cafe

Countryside café, Hycklinge 26, Fornåsa
Pilgården Fornåsas kafé är inrett med en unik känsla av country och western. Förutom våfflor och fika kan man njuta av countrymusiken som spelas i lokalen, samt njuta av utsikten över slätten.

Grepstad

Grepstad gårdsbutik, Motala
Förutom öppen gårdsbutik med sopplunch och hembakat kommer Grepstad gårdsbutik även att ordna en lokal marknad med allt från lokalproducerad mat till hantverk.t

börslycke

Börslycke gård, Borensberg
Hos Börslycke gård, precis intill hamnen i Borensberg, tillverkas kola, kolasås, marmelad, dressing och chutney. I trädgården finns även ett kafé med glass, kaffe och fika där man kan slå sig ner och njuta av utsikten över hamnen och Göta kanal.

En röd stuga med skylten gårdsbutik.
Foto: Brotorp gård

Brotorps gård, Brotorp Björka 140, Motala
Öppen gårdsbutik med fina erbjudanden. Fåren går inomhus och vill gärna bli klappade.

Ett vimmel av människor utanför en stor röd lada.

Styra Vårmarknad, Styra Skattegård
Traditionsenligt anordnas vårmarknad på Styra Skattegård under Östgötadagarna. Lokala hantverkare säljer sina alster, kaféet erbjuder soppa, våfflor och hembakat. På gården finns djur och jordbruksmaskiner att titta på.

Slottet baksidan fotograf Pia Axelsson

Charlottenborgs slott, Motala
Under Östgötadagarna passar Charlottenborgs slott på att slå upp portarna för en ny säsong. Bland annat är det premiär för en ny utställning om Motalas historia. Under dagen arrangeras gratis visningar och i parken finns aktiviteter för både stora och små.

Fossala

Fossala keramik, Motala
Söder om Boren ligger det lilla krukmakeriet med vidsträckt utsikt över sjö och slätt. Bland annat finns här bruksgods som skålar, kannor och koppar, men även trädgårdsdekorationer.

råcka

Råcka diversehandel, Länsvägen 25, Tjällmo
Under Östgötadagarna firar Råcka Diversehandel i Tjällmo 15 år. Här finns bland annat aktiviteter, loppisprylar, garn och presentartiklar.

Drejat av Barbro

Drejat av Barbro, Kavelbäck 65, Motala
Här erbjuds handdrejad keramik i många olika utföranden; så som muggar, skålar, kannor, fat och amplar.

Sofia Fackler

Tapetsör Sofia Fackler, Sundlingsvägen 8, Borensberg
Tapetsör Sofia Fackler klät om möbler med både traditionella och nyare stoppningsmaterial. I butiken finns en stor mängd tygprover, samt även ljus och andra produkter som är snälla mot både människor och natur.

Röda träbyggnader med en stig emellan.

Café Farfarstugan, Övralid
På kaféet intill Verner von Heidenstams Övralid serveras hembakat kaffebröd, smörgåsar, våfflor och lättare luncher. Allt ackompanjerat av en underbar utsikt över Vättern.

Motala Flygklubb

Motala flygklubb, Skärstad nedre Bostället 425, Motala
Öppet hus med möjlighet att besöka flygfältet, titta på flygplan och provsitta – eller varför inte ta en provtur i ett segelflygplan med någon av klubbens instruktörer? Dessutom finns fika och speciella erbjudanden.

sassa

Sassa by Sweden, Brunneby 29, Borensberg
Hantverksbutik med makramé, kristaller, smycken och andliga ting.

Art Boren

Art Boren, Minnestad Vålberga, Borensberg
En samling utställare som alla bor runt Boren och målar akvarell ställer under Östgötadagarna ut sina verk på logen i Minnestad.

keramiktorget

Keramiktorget, Lönsås Herrängen, Borensberg
Under Östgötadagarna öppnar Keramiktorgets verkstadsbutik för säsongen. Här hittar du drejade bruksföremål och kan själv testa att dreja.

Gunnbäcks konstigheter

Gunnbäcks konstigheter, Skogsgläntan Korskrog 106, Fornåsa
Hos Gunnbäcks konstigheter hittar du både hantverk och trädgård. I anslutning till den romantiska trädgården finns en butik fullproppad av hantverk, där gammalt material använts för att skapa nytt. Ta gärna med fikakorg och slå dig ner i trädgården.

Nubbekullen

Nubbekullen, Medevi
Nubbekullen är ett torp som funnits sedan 1700-talet och där konstnären August Malmström föddes. På 1700-talet tillverkades här nubb, men senare hade Augusts far sin snickarbod där både altarringar och Medevistolar fått se dagens ljus. Under Östgötadagarna ordnas öppet hus med möjlighet till guidning. Lokalt hantverk visas och säljs och det finns möjlighet att ta med sig fikakorg.

björknäs

Björknäs keramik, Nykyrka 205, Motala
Hos Björknäs keramik kan du titta på och köpa keramik som passar till både vardag och fest. Camilla Forsberg visar upp den kreativa processen och du kan boka in en egen workshop.

marias

MariaS keramik och inredning, Husbyvägen 8, Borensberg
Butik med hantverk av lokala hantverkare, inredning och presenter.

Dråsa Gård

Dråsa gård, Tjällmo
Öppen gård med kosläpp klockan 11. Därefter kan man ta en titt i ladugården, ställa frågor och köpa fika, hamburgare eller halloumiburgare. Det går även att köpa kött från gården.

Galleri Berga

Galleri Berga, Ulvåsa 275
Galleriet, belägen i en vedbod i vackra Ulvåsatrakten, visar tavlor med akvarell, blandteknik och kollografi. Även skulpturer och egentillverkade smycken kommer att finnas.

Lottas trädgårdscafe

Lottas trädgårdscafé, Salsternvägen 8, Karlsby
Strosa runt i den gamla trädgården och ta en fika under fruktträden. Allt är hembakat och mycket kommer från trädgården. Enklare försäljning av växter finns.

Publicerad: 10 maj 2024
Senast uppdaterad: 10 maj 2024

Ida Norinder

Ida Norinder

Digital marknadskommunikatör på Tillväxt Motala.
ida.norinder@tillvaxtmotala.se

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?