En ölupplevelse utöver det vanliga

Ett utbrett missförstånd i Motala är att Nader Moini och Dastan Chaomar är bröder. Så är inte fallet. Vännernas gemensamma kärlek till mat, musik och riktigt gott öl går dock inte att ta miste på. Med Öltappen har krögarparet satt Motala på ölkartan.

Dastan och Nader, ägare av Öltappen poserar leendes bakom bardisken.

– En gång i tiden var det här den dyraste ölen som fanns på marknaden. En centiliter kostade 65 kronor. Lukta! säger Dastan Chaomar och håller fram den kopparfärgade flaskan så att jag kan sniffa.

Jag anar en doft av russin, men mest luktar det gammal öl. Själv skulle jag hellre föredra ett glas suröl och om det inte var lunchtid en vardag befinner jag mig på helt rätt plats. Öltappen bjuder på ett minst sagt spännande ölsortiment och innehållet i de tolv tappkranarna byts ut ofta.

– Vissa tappar får man vänta på länge, upp till ett halvår. Inom ölvärlden är det inte konstigt att dricka en öl för 1500 kronor, för gemene man känns det nog ovant. Samtidigt kan många tänka sig att öppna upp plånboken för ett glas exklusivt vin eller champagne, men det håller sakta men säkert på att förändras. Allt fler har upptäckt ölets spännande värld, säger Nader Moini.

Vännerna har drivit Öltappen i Best Westerns lokaler vid Stora torget sedan 2016, men är välkända krögarprofiler i Motala sedan lång tid tillbaka.

Dastan på Öltappen håller i en butelj i koppar och vit kork.
Dastan med den butlelj vars innehåll en gång var minst sagt dyrbar.

Vi tar det från början

Allt startade 2007. Nader och Dastan tog då över det vackert belägna Berggrens källare vid Göta kanal. Vackert, men utdömt. Många skakade på huvudet åt deras vision om att driva en bättre restaurang med underhållning flera kilometer från centrum. Ja, så långt som halvvägs till Borenshult.

Men vi motbevisade dem. Från att ha nio bord första året gick vi till helt galna kvällar med så många som 400 gäster, det var overkligt, berättar Dastan.

Efter några år med Berggrens källare tog de över verksamheten på hamnpiren och startade glasscafét Tre små hus, och därefter slusskiosken i Borenshult. Nu drev man tre olika rörelser ända från stan ner till Borenshult.
– Vi hade precis själva blivit föräldrar och ville göra något roligt för barnfamiljer. Tillsammans med Göta kanal utvecklade vi hamnpiren som område, bland annat anlade vi en lekpark. Efter fyra-fem år kände vi att vi ville satsa på en verksamhet som levde året om, säger Nader.

– Vi hade en gemensam bild om att vi ville driva något i lite mindre skala, att det hellre fick vare en lite mindre lokal men fullbelagt. Ett litet och intimt ställe med ruljangs som inte skulle kännas tom oavsett vilken dag du besökte lokalen, säger Dastan.

När Stadshotellet så för några år sedan fick nya ägare var restauranglokalen i bottenvåningen ledig och duon fick möjlighet att förverkliga sin dröm.

Öltappen duo

Allt startade under en resa till USA

– Vi är definitivt ölnördar, men som med alla intressen så kommer det succesivt. För mig startade ölintresset under en resa till USA under 90-talet, berättar Nader.

Idag är det till grannlandet Danmark och Köpenhamn som vännerna tar sig för att hitta inspiration.
– Dit åker vi titt som tätt, det är verkligen en stad som kryllar av bra ställen. För inte alls länge sedan fick jag höra talas om ”People like us”, ett ställe vars personal består av en udda samling människor. De har på ett eller annat sätt lite fler utmaningar än de flesta andra. Det är ett jättefint koncept. Danskarna ligger år framför oss skulle jag säga, fortsätter han.

Ölintresset har lett till många ringar på vattnet, Nader har själv bryggt öl och vännerna har även startat en ölklubb kopplad till Öltappen. Att få fler att våga testa nya öltyper är något de jobbar aktivt med. Förutom att servera öl anordnar Öltappen återkommande ölprovningar på olika teman. Med tiden har de även fått sällskap av vin, bubbel- och whiskeyprovningar.

Massvis av öletiketter ligger samlade på ett bord.
Öletiketter från tidigare gästtappar som serverats på Öltappens kranar.

Ett vardagsrum för musikälskare

Ett annat av deras gemensamma intressen som märks av i restaurangen är musik. Öltappen besöks frekvent av liveband, inte bara från olika delar av Sverige, utan även världen. Bland annat blues/jazz-artisten Shanna Waterstown från Florida, deep southern blues-bandet Tim Lothar & Peter Nande från Danmark och Tail Dragger Jones från Arkansas.

– Tail är en 80-årig ”riktig” bluesman med en historia man förmodligen kan skriva böcker om. När göteborgaren Mats Westling spelar hos oss reser folk verkligen till Motala för att träffa honom. Det är häftigt! Vi älskar musik och har båda spelat i band. Det känns jätteroligt att kunna erbjuda en scen till artister som passerar förbi Motala på väg till Stockholm eller Göteborg. Det har vi gjort sedan Berggrens källare. Vi tar sällan betalt utan musiken ingår när du kommer hit för att äta, berättar Nader.

– Vi har skapat ett ställe som vi själva skulle vilja besöka. Det är många som säger att det här är deras vardagsrum, att det är här man samlas. Vår främsta publik är nog mellan 35-60 år, men vi har fått en ny yngre publik i ölfans som kommer hit för att äta och dricka gott. Det är roligt! säger Dastan.

På frågan om var de ser sig själva om tio år rycker de på axlarna. Är det något duon lärt sig av pandemin är det att framtiden kan vara svår att förutspå.
– Menyn kommer fortsätta justeras då och då, vi kommer gästas av nya band och ölen byts självklart ut hela tiden. Så länge vi kan fortsätta med det vi gör idag är vi glada, säger de enhälligt.

Publicerad: 09 juni 2022
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?