Ett besök i tomteskogen

Det ryktas om att det finns över tusen nissar i det som har fått namnet Tomteskogen, men ingen vet exakt. Det här är en perfekt upptäcktsfärd för liten och stor. Den tomtefyllda skogen hittar ni norr om Motala vid slutet av Torvsättersvägen.

Flera tomtar i en mossig skog

Vissa säger att tomten håller till på Nordpolen. Andra hävdar att de trivs bäst i ladugårdar tillsammans med kor och hästar. Men det är fel! Tomtarna bor i en skog nära Smedsby skola. Ingen vet exakt när de första tomtarna bosatte sig i skogen, Men det sägs ha varit för fyra, fem år sedan.

Med tiden har antalet tomtar bland granar och mossa skogen ökat. De flesta är i porslin men bland grenar glimrar även julgranskulor i bjärta färger och en och annan träleksak har också hittat hit.

Det här är ett underbart ställe att strosa i och ett utmärkt ställe att besöka i december för att få lite julkänsla! Men akta er så att ni inte krockar med en häst. I området löper en ridstig och det råder företräde för hästar. Både utmed ridstigen och där andra stigar korsar ridleden.

Hitta hit

Tomteskogen hittar ni mellan västra Bråstorp och Smedsby. Vid slutet av Torvsättersvägen finns en ingång, markerad med ridledsskylt. Det finns även en ingång vid Smedsbyvägen.

Parkering är inte tillåten i terräng, endast på asfalterad yta. Tänk på att inte ställa er så att ni blockerar ridleden.

Vill du bidra?

Tomteskogen är från början ett privat initiativ och har blivit ett kärt utflyktsmål för barnfamiljer i Motala. Många av tomtarna är gjorda i ett material som med tiden går sönder, som besökare får man gärna ta med sig en soppåse och hjälpa till att ta bort tomtar som är trasiga så att barn och djur inte skadar sig.

Motala kommun är i nuläget tacksamma om inte fler tomtar tillförs till området. Tanken är inte att skogen ska användas som en avstjälpningsplats för gammal julpynt som  kan vara farligt för djur och besökare.

Hjälp oss istället att bevara en mysig upplevelse för alla genom att hålla det fint och städat!

 

Se fler bilder

Hitta hit

Publicerad: 07 december 2021
Senast uppdaterad: 14 december 2021

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?