Planen är att familjen ska kunna flytta in i sitt nya hus i området Bråta hagar i Borensberg den 31 maj nästa år. Förhoppningen är dock att det ska gå lite tidigare än så.
– Jag fyller 40 den dagen, så det hade ju varit fint att kunna vara på plats till dess, säger Victor.
Familjen bodde tidigare i ett hus på Vildsvinsvägen i Borensberg. Även det var ett nybygge, som de flyttade till 2017 när de väntade sitt första barn. Men med åren har de insett att det finns flera saker de borde ha gjort annorlunda och när chansen dök upp att återigen bygga ett nytt hus tog de den.
– Vi bestämde oss nog när tomterna i Bråta hagar släpptes, säger Victor.
Samtidigt fanns en tveksamhet kring läget, skulle de få tillräckligt mycket pengar för sitt hus, skulle det ens bli sålt? En sak var säker – de ville få sitt gamla hus sålt för att se hur mycket de hade att röra sig med, och det är också något de rekommenderar andra som vill bygga.
– Jag hade nog inte vågat om vi inte sålt huset. Och vi visste att vi hade möjligheten att bo hos mina föräldrar under tiden, så då kändes det som att det kunde gå, säger Anja.
I väntan på att det nya huset ska bli färdigt bor familjen i Anjas föräldrars lägenhet i Råssnäs i Motala. Än så länge har de haft lägenheten för sig själva, men snart är det fullt hus när föräldrarna kommer hem från en utlandsvistelse.
– Det kanske blir lite trångt, men det är bara runt nio månader av våra liv, så det ska gå bra. Och vi får försöka utnyttja dem som barnvakt så mycket vi kan den här tiden, haha! säger Anja.
Fördelarna väger tyngst, inte minst med tanke på alla pengar de kan spara när de slipper betala ett extra boende. För att det kostar att bygga hus är de väl medvetna om efter att ha gjort det en gång tidigare.
– Det tillkommer alltid saker under vägen. Senast häromdagen fick vi frågan om vi ville ha svarta handtag och detaljer i fönstret. Det var inte så dyrt, typ 5 000 kronor, men svarar man ja på många grejer i den prisklassen så tickar det ju snabbt iväg, säger Anja.
Det är ett tips till andra nybyggare. Titta på vad som ingår i husleverantörens offert. Är tomt, ränta och köksinredning med i kalkylen eller är det grejer som tillkommer allt eftersom?
– Förra gången var allt sådant extra, den här gången har det varit med från början och det är skönt, säger Victor.
Att jämföra de olika husleverantörer som finns på marknaden har de insett är viktigt. Vid bygget av huset på Vildsvinsvägen låg Victors och Anjas främsta fokus på tiden; det skulle gå fort att flytta in. Såhär i efterhand har de insett att de missade en del saker; som exempelvis förvaring.
– Med två barn förstår man hur mycket förvaring man behöver, att det är bra att ha en groventré, att ha klädkammare intill hallen och sådana saker, säger Anja.
Den här gången har de därför jämfört, tittar runt och besökt färdiga hus för att se vad de verkligen vill ha.
– Vi har till och med hört av oss till folk som har huskonton på Instagram och frågat om vi får komma och kolla. Så vi har varit hemma hos ett par stycken och det har varit bra, säger Victor.
Den slutliga husleverantören bestämde sig Anja och Victor för efter Livet i Motalas husbyggarträff i Bråta hagar förra hösten. Då fanns det möjlighet att träffa olika husleverantörer på plats.
– Det var jättebra, även om det var skitväder. Östgötahus hade tak så vi stod länge där, det kanske var därför vi valde dem till slut, skojar Anja men poängterar snabbt att den egentliga anledningen var att de fastnade för husmodellen och att det är ett litet, lokalt företag.
Det mesta av husbygget sköts av företaget, men Anja och Victor har valt att ta hand om några delar själv. Exempelvis köket valde de bort, då de upplevde att de inte lyckades få till det som de ville med företagets leverantör.
– Säljaren gick mer på sig själv än på oss. Så nu har vi sagt att vi gör det själva och valt ett kök från Ikea istället, det blev billigare också.
Det är också en sak de tycker är värd att kolla upp vid valet av husleverantör – finns möjligheten att välja att göra saker själv utan att det knorras för mycket?
– Självklart hade vår leverantör velat att vi tagit deras, men de har inte surat över att vi gjort andra val.
De ser också fram mot att kunna vara delaktiga i processen och planerar bland annat att besöka husfabriken i Spångsholm.
– Jag vill gärna se när det målas till exempel, säger Anja.
Just nu är tomten fortfarande tom, men den har skrapats av och det har undersökts så det inte finns något oväntat under marken som ställer till det. Något framför allt Victor är lättad över, då det på flera andra tomter har dykt upp berg som ställt till det.
– Det är ju den osäkraste posten, och dyraste. Det kan tillkomma något som kostar 40 000 eller något som kostar 400 000, det vet man inte.
När som helst börjar plattan gjutas, något familjen ser fram emot.
– Då börjar det kännas verkligt. Då kommer vi att kunna se hur stort huset är i förhållande till tomten och man kan gå runt och föreställa sig hur både huset och trädgården kan bli. Det känns skönt att vi fick bo kvar hela sommaren i vårt gamla hus och får nästa sommar i nya huset. Det gör inget att bo i lägenhet under snöskottar-perioden, skrattar Anja.
Under vecka 2 nästa år levereras huset. Sedan är planen att det ska ta 20 veckor innan familjen kan flytta in i sin nya villa i Bråta hagar.
Barnen då, tycker de att det ska bli kul att flytta till ett nytt hus? Svaret blir ett rungande ja!
– Jag vill ha ett lila hus! utropar Filippa men blir genast tillrättavisad av storasyster Alicia.
– Det blir ett svart hus, förklarar hon men berättar att hon har planer för sitt rum i nya huset, där två viktiga delar är en våningssäng med myshörna under och ett skrivbord med sminklampor.
– Mitt rum ska vara lila, säger Filippa bestämt.
– Mm, det kommer nog inte bli så, säger mamma Anja. Förra veckan ville du ha ett blått, så vi får väl se, haha!
Från och med nästa vecka kommer du att kunna följa familjen Tillgrens resa mot drömhuset på vårt Instagramkonto @livetimotala och Facebooksidan med samma namn. Fram till huset börjar byggas på plats får följarna läsa mer om tankarna bakom och sedan kommer det bli mer fokus på det som händer på plats i Bråta hagar. Emellanåt gör vi även lite större nedslag och ser hur arbetet med huset går.
– Det ska bli jättekul! Tanken är att kunna ge inspiration och bra tips, det ger så mycket att höra hur andra tänkt och gjort. Jag bryr mig inte om någon kopierar vårt hus rakt av, det är bara kul att kunna inspirera, säger Anja.
De kommer dock inte bara dela med sig av allt som går bra, de vill också visa vad som kan bli missförstånd och problem.
– Allt är aldrig hundraprocentigt, det är bra att förstå. Man får hitta det företag som man tycker har flest bra grejer, men sedan är man alltid besviken på något. Och det är bra att få se också. Men det kommer att bli bra till slut oavsett, säger Anja.
Se en film från Bråta hagar
Publicerad: 17 oktober 2023
Senast uppdaterad: 17 oktober 2023