Folkfest när Göta kanal firar 200 år

I år är det 200 år sedan Göta kanal öppnade för trafik och det kommer firas med pompa och ståt. Välkomna till sommarens längsta folkfest!

Ange alltid fotografens namn
Foto: Crelle Ekstrand

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och ett av vårt lands populäraste besöksmål med tre miljoner besökare varje år. 1822 öppnades farleden upp för trafik på västra sidan och tio år senare stod hela Göta kanal klar och kunde invigas. I år fyller därmed den 19 mil långa farleden 200 år och det ska firas med ett väldigt långt och festligt kalas från Sjötorp i väst till Mem i öst.

– Det kommer att firas längs hela kanalen. Vi har jobbat hårt för att det ska bli en bra spridning och att det kommer finnas något för alla under hela sommaren. Själva jubileumssäsongen invigs i Motala den 3:e maj, samma dag som kanalen öppnar, berättar Therese Sjöberg, marknadskoordinator på AB Göta kanalbolag.

Foto: Jacob Sjöman
Foto: Jacob Sjöman

Nu blir Göta kanal nationell cykelled

Därefter blir det bland annat jubileumsdagar vid Bergs slussar 9:e juni och i Sjötorp 10:e juni. Marinen som i år firar 500 år kommer anordna kapprodd med start i Vadstena och i augusti har även den fjärde Göta kanal-filmen premiär. I Motala gör konceptet ”Musik vid Göta kanal” debut i Lokverkstan med artister som The Ark, Melissa Horn och Thomas Stenströmmer.

– Jag tror att Baltxar von Platen hade varit nöjd, speciellt med tanke på renoveringsprojektet Göta kanal 2.0 som avslutas i år och som möjliggör att kanalen kan leva vidare för framtida generationer, säger Terese.

Under sommaren kommer man även uppmärksamma att Göta kanal äntligen har blivit nationell cykelled. Med 200 kilometer, varav 87 kilometer bilfri väg, kan cykelgäster längs kanalen enkelt välja både kortare turer eller en längre cykelsemester innehållandes natursköna vyer, fårklappning och en rad sevärdheter längs farleden.

Ta del av allt roligt som händer

Att Göta kanal firar 200 år kommer uppmärksammas runt hela kanalen. Exakt vad och när hittar du i deras evenemangskalender!

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Publicerad: 20 juni 2022
Senast uppdaterad: 21 juni 2022

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?