Den ljusa byggnaden bär på en unik historia. Den gamla skylten ”Konsum Ringen” sitter fortfarande kvar på fasaden och vittnar om att här låg en gång i tiden en av Sveriges första Konsumbutiker, startad av verkstadsarbetare som gick samman för billigare livsmedelsinköp. Byggnaderna intill innehöll bland annat bageri och mejeri.
Sedan 2012 är byggnaden istället navet för det som föreningen Kulturverkstan K-ringen kallar för kulturstadsdelen Gamla Motala Verkstad. Här samlas målare, skulptörer, textilhantverkare, keramiker och många andra kulturarbetare. Flera av dem har sina ateljéer här och tillbringar nästan all arbetstid i lokalerna, medan andra bara är här ibland. I lokalerna finns fyra olika verkstäder; keramik, grafik, glas och textil. Dessutom anordnas kurser, föreläsningar, kulturpubar och inte minst utställningar, av både Kulturverkstan K-ringen själva och av exempelvis studieförbund.
– En del kan tycka att vi är lite spretiga. Men själva tycker vi att det är mångfald. Vi har så många olika verksamheter och det finns något för alla. Och vi amatörer får möjlighet att träffa de professionella kulturutövarna, det är viktigt. Det är verkligen många delar som möts, berättar Lars Olsson, ordförande i föreningens styrelse.
Galleriet sticker ut med sin långsmala form och ljusinsläpp i båda ändar. Det är de gamla lastbryggorna som fått fönster och bidrar till den ovanliga atmosfären. Avståndet från vägg till vägg är inte långt, vilket ger både besökare och konstnärer en helt annan upplevelse.
– Ofta tänker man att man ska stå långt bort och betrakta verken, men här får man möjligheten att komma nära och verkligen se tekniken konstnären använt, säger Leif O Pehrson.
Utställningarna visas under torsdagar och helger och varierar under året. Men det är viktigt att få till en bra blandning, säger Carina Fogblad, medlem i utställningsgruppen.
– Utställningarna är viktiga, jag brinner för det publika. Det är ju också genom dem vi kan få in tillväxt i form av yngre krafter. Och vi vill ha en bra blandning under året; något måleri, någon skulptör och så vidare. Vissa grejer, som konstrundan och höstsalongen är återkommande, men de övriga varierar, förklarar hon.
Som besökare i Motala är utställningarna kanske det man först ser. Men det finns, både som Motalabo och besökande, möjlighet att engagera sig mer.
– Vi har K-ringens vänner, där man är med och främjar kulturen i området. Här kan både de som vill verka inom föreningen vara med och de som vill stötta. Som medlem får man företräde vid bokning, speciella inbjudningar till konstnärspresentationer och möjlighet att delta på träffar och kulturpubar. Just nu har vi runt 170 medlemmar, men fler är alltid välkomna!
Att nå barn och unga är också viktigt. Kulturverkstan K-ringen driver flera olika projekt tillsammans med skolor och andra aktörer för att nå ut till barn. Bland annat har man haft olika sommarprojekt för barn i socioekonomiskt utsatta områden under loven.
Både projekten och verksamheten drivs huvudsakligen genom bidrag. Föreningen söker pengar på många olika håll, både från kommunen, regionen och andra, och har ständigt ögonen öppna för nya möjligheter.
Ett pågående projekt just nu är att söka pengar till hyran för en tillfällig konsthall i området, kallad Insikten. Planen är att den riktiga konsthallen senare ska inrymmas i den gamla plåtverkstan i Motala verkstad, men i väntan på att byggprojektet ska bli klart vill man istället kunna ha större utställningar i byggnaden som tidigare huserat bilverkstad.
Senast har konstnären och engagerade föreningsmedlemmen Tommy Jerhammar ställt ut verk från sin karriär, men tanken är att fler konstnärer och innovativa företag ska kunna ställa ut i Insikten.
– Kulturen är bildande och viktig för samhället, och därför behöver Motala en konsthall. Vi har varit utan i sju år nu och kan inte vänta på att de nya lokalerna ska bli klara. Insikten är en jättebra tillfällig lösning, men vi måste få ihop det ekonomiskt, förklarar han.
I Ringängsparken, ner mot lekparken och Mallboden, finns dessutom den dygnet runt-öppna utställningen Konst i parken. På ett antal kuber utplacerade i parken visas foton, konstverk och annat. Motiven byts ut och flyttas runt, för att man ska kunna uppleva utställningen flera gånger.
Kulturverkstan K-ringen arbetar också för att området ska utvecklas till en officiell kulturstadsdel. Här räknar man förutom K-ringen även in andra verksamheter, som musikaffären Wettern musik, cykelföretaget Cykel och Trädgård, Mallbodens café och vandrarhem, HK Smide och eventarenan Lokverkstan. Grundtanken är att alla verksamheter i området bidrar till att bevara historien och skapa framtiden.
– Det är stor rörelse i området; människor som passerar från bussen på väg till konserterna i Lokverkstan, de som ska till Mallboden och äta våfflor och sådana som är ute och promenerar längs med kanalen. Så det är mycket folk här i området, som kan upptäcka vilken fantastisk del av Motala det här är. Det är ju trots allt ett unikt område, det är den tunga industrins vagga, säger Tommy Jerhammar.
Publicerad: 05 april 2024
Senast uppdaterad: 05 april 2024