Historiskt boende på Glasbruket

Mitt emellan Motala ström och Göta kanal ligger Glasbruket. En plats som tidigare var just glasbruk, men som numera är både vandrarhem och kafé – med hembakad äppelkaka som paradrätt.

Grönt hus, grön gräsmatta och massor av växter. Bakom allt syns en blå himmel
Foto: Pia Axelsson

Glasbruket STF Vandrarhem drivs av mor och dotter; Helen Hulterström och Emma Hultberg. Det är åtta år sedan de tog över verksamheten och förverkligade sin dröm.
– Vi hade pratat om att driva någonting tillsammans, ett litet kafé eller så. Så gick vi förbi här och sa direkt att såhär skulle det vara.

En kort tid senare såg Emma på Facebook att dåvarande ägare ville sälja verksamheten. Hon ringde sin mamma och resten är historia, så att säga.

Sedan dess har de utvecklat verksamheten och satt sin prägel på det. Men att behålla historien är viktig för båda.
– Vi har tagit några rum i taget, tapetserat om och bytt möbler. Men husen bestämmer atmosfären, så vi håller den stilen, förklarar Helen och säger att de hittar mycket på loppisar och second hand.

Det syns inte minst på hyllan med kaffe- och tekoppar, där enbart ett fåtal tillhör samma servis.
– Det händer att gäster känner igen någon kopp från sin barndom och frågar om de får köpa den. Och då är det klart att de får det!

Glasbruket drivs av mor och dotter. Foto: Ida Norinder
Glasbruket drivs av mor och dotter. Foto: Ida Norinder

Det finns möjlighet att både bo som på enkelt vandrarhem, det vill säga ta med sig sängkläder och fixa frukost själv, och att bo som på hotell; med bäddade sängar och frukost i matsalen. Totalt finns 72 bäddar, fördelade på åtta lägenheter och tolv rum.
– Skillnaden är att lägenheterna har kök, toalett och dusch. Rummen är bara sovrum och delar det andra med varandra, förklarar Emma.

Husen där rummen och lägenheterna ligger var tidigare bostäder åt glasbruksarbetarna och det händer att det kommer gäster med fotografier, flaskor och minnen från glasbrukstiden.
– Själva glashyttan finns tyvärr inte kvar, den var i för dåligt skick och fick rivas men det finns ändå så mycket historia kvar. Det är fint att kunna visa upp det, säger de.

På området finns elva ställplatser för husbilar/husvagnar och en liten bit längre ut på halvön står dessutom ett glampingtält.
– Det är jättekul med glampingen, vi har flera gäster som har kommit tillbaka och valt det igen. Det är fint med utsikten över både kanalen och strömmen och fåren som går nedanför och betar, samtidigt som de har nära till bekvämligheterna, säger Emma.

I huvudbyggnaden finns även ett välbesökt kafé med tillhörande uteservering. Här finns sommartid allt från klassiska bakverk och mackor till våfflor och maträtter. Både Emma och Helen har bakgrund inom kafé- och restaurangbranschen och tycker att det är viktigt att baka så mycket som möjligt själva på lokala råvaror. Det enda fikabrödet de inte bakar själva är bullarna, de kommer från det lokala surdegsbageriet Bostället. Kaféutbudet varierar, utom på vissa punkter.
– Vissa saker förväntar sig folk ska finnas. Som citronmazariner och äpplekaka.

Just citronmazarinen är en historia för sig. Receptet kommer ursprungligen från Monica Milton som hade Göta hotell. Emma och Helen fick det av några gäster som tyckte att de borde ha den i sitt sortiment.
– Förut var det ett hemligt recept. Så hemligt att Monica gick upp tidigt och gjorde smeten så ingen skulle se hur den var, och när de anställda kom fick de göra färdigt kakorna. Så det är kul att ha, säger Emma.

Äpplekakan är istället ett egenkomponerat recept som är minst lika populärt hos gästerna.

WEBB Koppar foto Ida

Men Glasbrukets verksamhet sträcker sig inte enbart till boende och ätbart. Här kan man även hyra cyklar, kanoter och kajaker, få tips på vandringsleder, fiska, bada badtunna och bastu eller testa på smide. Det finns även möjlighet att boka in en konferens med jobbet, ha sitt bröllop här eller ordna födelsedagsfest. Och ibland samarbetar de med andra och ordnar kurser i bland annat foto, akvarell och yoga
– Vi har alltid massor av idéer och det händer olika saker varje år. Så vi får se vad det blir framöver, säger Emma och skrattar.

Publicerad: 02 april 2024
Senast uppdaterad: 02 april 2024

Ida Norinder

Ida Norinder

Digital marknadskommunikatör på Tillväxt Motala.
ida.norinder@tillvaxtmotala.se

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?