Josefin vill sprida möbelglädje till alla

Intresset för att renovera och måla om blev grunden till Josefin Arvidssons företag Möbelglädje. Sedan en kort tid tillbaka driver hon butiken på Vadstenavägen i Motala, där målet är att alla ska kunna ha råd att skapa ett fint hem.

Josefin3

Tidigare höll Josefin, som jobbar som polis, till hemma i garaget med sina DIY-projekt. Men när maken Mathias ville få plats med familjens bil därinne igen började hon leta efter en lokal att snickra i. Ganska snabbt hittade hon en på Vadstenavägen, där hon skulle få plats med både verkstad och butik. Knappt två månader senare har butiken redan haft öppet tre helger och kunderna har hittat dit.
– Det gick fort, men jag är en doer. Känner jag för något så kör jag. Jag önskar att fler vågade satsa och testa.

Aktiebolaget fanns redan vilande. Tillsammans med sin man drev hon tidigare sommarföretaget Semestra i Motala, där de bland annat hyrde ut SUP:ar och trampbåtar. Den största skillnaden, förutom inriktningen på företagen, är att Josefin nu kör själv, utan anställda.
– Det är skönt, och mamma är här och hjälper mig. Men hon jobbar gratis, skrattar hon.

Själva butikslokalen är tvådelad. I den ena delen finns främst de möbler som Josefin köpt begagnade och har eller ska rusta upp. I den andra är fokus på kuriosa och där finns allt från instrument till leksaksbilar och kökslådor.
– Jag vill att det ska finnas något för alla och folk gillar verkligen loppisrundor. Med det ekonomiska läget är det ju smart också, många har inte så mycket pengar men jag vill ändå att de ska kunna få det fint hemma, säger Josefin.

Josefin1

Till kuriosadelen har hon stor hjälp av sin mamma Lena Englund som tidigare drivit loppis och kuriosa i många år. Möblerna hittar Josefin på auktioner, loppisar och köp- och säljsidor på internet. För att hinna med företaget har hon gått ner till 75 procent på sitt jobb som polis. Det innebär att hon nu ägnar hela fredagarna åt att måla möbler och göra i ordning i butiken. Men en stor del av den lediga tiden på kvällarna får hon ändå lägga på att åka runt och köpa nya möbler.
– Det går bra att ha det här vid sidan av, alla har ju olika hobbyer och det här är min. Jag skulle bara köra i liten skala, men det växer snabbt, haha!

I stort sett alla möbler målas med kalkfärg och vaxas sedan för att bli tåligare. Valet av färg beror dels på att Josefin tycker att den är snygg, dels på att den är smidig att jobba med.
– Kalkfärg torkar på 40 minuter, så då hinner jag mycket på en dag. Två lager kalkfärg och ett lager vax, sedan är det klart!

Butiken är – än så länge – bara öppen mellan 10 och 14 på lördagar. Ändå har kunderna hittat dit och Josefin är mer än nöjd med gensvaret. Att det finns flera andra butiker med begagnade möbler i Motala ser hon inte som ett hinder, snarare tvärtom.
– Hjärta till hjärta, Återvinningen och Erikshjälpen är jättebra för dem som vill köpa och fixa till själva. Jag har ett lite annat koncept, mer modernt och ommålat. Det är för dem som inte har tid eller möjlighet att fixa själva. Många kommer in och ser möbler jag inte har gjort i ordning än och då kan de få beställa vilken färg de vill ha.

Vilken färg är populärast?
– Mattsvart! Det är den trendiga färgen som de flesta vill ha. Många byter ut det vita som var för ett par år sedan till svart nu, det är så mycket fräschare och blir en kontrast. Men det är också fint med många trädetaljer.

verkstaden

Att sätta priser och att skiljas från möblerna hon gjort i ordning är dock inte alltid helt enkelt.
– Det är sjukt att det kan vara jobbigt att skiljas från en möbel, men det är det! Man kan bli förtjust i en ful möbel som verkligen får ett nytt liv när den har slipats och målats om. Som det där svarta skåpet där borta, det är min mormors linneskåp som var jättetråkigt och ingen i släkten ville ha. Men nu när det är ommålat i svart är det bland det första kunderna går till, och det kommer kännas lite jobbigt att sälja det.

Namnet Möbelglädje då? Dels kommer det från att företaget bygger på Josefins glädje till möbler, dels för att det ligger på vägen mot Blomsterglädje.
– Jag älskar Blomsterglädje! Målet är att Möbelglädje också ska kunna bli lite av en utflykt på helgen, man tar både Blomsterglädje och Möbelglädje i samma! Det ska vara en mysig upplevelse att vara här, säger hon och pekar på bordet med godis och kakor som står precis innanför dörren.

Planen är att fortsätta ha Möbelglädje som en sidoverksamhet, men att också utöka inom vissa områden.
– På sikt är tanken att jag ska börja med kurser, så att folk lär sig att återbruka mer själva. Då får man ta med sig en möbel man är trött på, måla den, fika lite och så ta med sig den hem. Det kommer att bli jättekul!

Ida Norinder

Ida Norinder

Digital marknadskommunikatör på Tillväxt Motala.
ida.norinder@tillvaxtmotala.se

Publicerad: 20 oktober 2023
Senast uppdaterad: 20 oktober 2023

Hittar du inte vad du söker?