Tiden innan Motala Ström byggdes ut lekte lax, öring och harr vid forsarna i Nääs. Forsarna försvann i takt med industrialismens intåg men 2006 började det hända saker i området. Grundarna till fiskeoasen Peter Lindstrand och Manni Svensson, två fiskeentusiaster och vänner som saknade bra strömvattenfiske i närheten av Linköping, hade insett områdets möjligheter. Inspirerade av kalkströmmarna i England började anläggandet av den catch-and release ström* som numera är välkänd i fiskekretsar. Men det var ingen enkel resa. Tillstånd och arkeologiska utgrävningar tog ett par år. Skopan sattes i marken i början av 2006 och närmare 10 000 kubik schaktades undan. Kullar anlades och växter planterades. Ett halvår senare släpptes vattnet på och en spänd väntan började. Det gick över förväntan, fisk och insekter trivdes, redan första hösten lekte öringen. Ekosystemet anpassade sig.
- Det blev precis om vi tänkt oss. Exakt som vi ville, men så planerade vi väldigt noga och gjorde precis som vi tänkt från början säger Peter Lindstrand. På frågan varför det blev just här svarar han:
- Tillfälligheter. Efter flera års letande insåg vi möjligheterna med att ta vatten från kraftstationen i Nääs, klart strömmande vatten med ett inlopp flera meter under vattenytan som sörjer för ett jämt flöde. Just ett jämt flöde är väldigt viktigt för ädelfisk.
Norrbyströmmen består av sju pooler, från inloppet vid ”Homepool” sträcker den sig ca 700 meter och har en fallhöjd på fem meter innan den rinner ut i Motala Ström igen. Poolerna har ett medeldjup på en meter och sammanlänkas med korta forspartier. Som nybörjare kan man kastträna i de flesta poolerna med undantag för pool 5 som har en brant bakom som försvårar, samt pool 7. Det går också bra att lägga flugan vid poolens början och låta strömmarna föra den ut i ett försök att locka regnbågslax eller öring att ta flugan.
Eftersom vattnet kommer från Vättern, är det kristallklart och grönskimrande. Det i kombination med sandbotten ger unika förutsättningar för ”sightfishing”. Ovanligt i Sverige men väldigt nervkittlande då man ser när fisken tar betet. Eller ignorerar det.
Sätt flugan precis framför fisken, efter 20-30 kast kanske den tar, man ser direkt om den inte är intresserad. Då får man välja ut en ny, säger Peter och berättar att torrflugefiske (flytande fluga på ytan) är en utmaning då fisken i Norrbyströmmen är kräsen.
- Fisken är väldigt selektiv, färg och storlek på flugan ska vara helt rätt, annars vänder den bara säger Peter och berättar att det vanligaste nybörjarfelet är att man visar sig för fisken.
Oförsiktighet är vanligt bland nybörjare, en duktig flugfiskare ställer sig en bra bit ifrån vattnet och lägger några kast vid kanten, där det ofta står fisk. Sedan smyger man sig på.
En stor del i fiske är samvaron med andra entusiaster, det fungerar alldeles utmärkt då Norrbyströmmen har en stuga i anslutning till ”Homepool”. Här kan man sitta på altanen och spana efter fisk. Stugan har tio sovplatser fördelat på tre rum och ett välutrustat kök samt badrum. Boende ingår i fisket.
* när man har fångat en fisk, lossar man den försiktigt från kroken och släpper tillbaks den.
Publicerad: 22 april 2021
Senast uppdaterad: 26 juni 2023