Axel Holstensson föddes i Norberg 1889 men flyttade till Motala som 29-åring och öppnade Motala Elektriska Byrå. Han hade ett stort elektronikintresse och hittade en ny inriktning där han började bygga och sälja radioapparater.
I en vindslokal började han tillverka enkla rörmottagare tillsammans med sin bror Karl och 1923 registrerades Radiofabriken Luxor. Året innan hade man upptäckt Tutankhamons grav och det inspirerade till det nya företagets namn – Luxor.
Luxor satsade på rörmottagare som också kunde ta in utländska sändare, även om den vanligaste typen på den här tiden var kristallmottagare. Radiointresset var stort och det fanns många privata sändare.
Luxor kom att dominera radiomarknaden direkt. Man var duktiga på marknadsföring och sa bland annat att man tillverkade radioapparater byggda av svenskar för svenska mottagningsförhållanden. Luxor blev synonymt med radio. Det gick bra och man följde med i utvecklingen.
Företaget startade i en liten lokal och bytte upp sig till större flera gånger för att slutligen hamnade på lantegendomen Hagen i närheten av Varamobaden 1948. Där fortsatte verksamheten att växa till den idag legendariska Luxorbyggnaden som fortfarande finns kvar.
På 1940-talet kom radiomöblerna, med radio, högtalare och grammofon i samma ofta vackert utsmyckade möbel. Exempel på det här finns att se på Sveriges Rundradiomuseum eller på Motala motormuseum.
Sveriges Radio startade sina tv-sändningar 1955 och samma år började Luxor tillverka sina första tv-modeller.
På 1950- och 1960-talen blev man marknadsledande inom tv i Norden. Var tredje tv-apparat som såldes i Sverige i slutet av 1960-talet var tillverkad av Luxor i Motala.
Efter en storbrand 1976 kom företaget aldrig riktigt igen och konkurrensen från asiatiska länder var hård.
Fabrikör Axel Holstensson var aktiv i företaget fram till förstatligandet 1979, samma år som Axel avled 90 år gammal. Han ägde och drev sitt företag i över 50 år.
Mycket har tillverkats på Luxor som inte nämns här. Många kommer säkert ihåg persondatorn ABC 80 som Luxor lanserade 1978 och som tillsammans med andra föremål finns att se på Motala Industrimuseum.
Radiomasterna, Bondebacka och Rundradimuseet
1925 etablerades Radiotjänst, numera Sveriges Radio. Under det året gick antalet licensbetalare från 40 000 till 120 000.
1926 fick Telegrafstyrelsen i uppdrag att uppföra en rundradiostation. Det gladde Axel Holstensson att placeringen blev Bondebacka i Motala, som hade ett högt läge och låg mitt i Sverige. I radiostationshuset placerades en långvågssändare av märket Marconi. Den var Europas starkaste med en styrka på 30 kW. Sändningarna nådde 20–30 mil från Motala.
Två master monterades, 120 meter höga och tillverkade på Motala Verkstad. De bar upp en trumantenn som var 140 meter lång. Radioprogrammen kom från Stockholm och sändes via Motala med anropet ”Stockholm-Motala”. Motalastationen kallades för ”vår andra stämma i världen”. På 1930-talet byggdes det ut för att göra plats åt en starkare sändare, en Marconi på 150 kW. Sedan 1976 är sändarstationen i Bondebacka ett museum. Masterna som man fortfarande kan se på långt håll är för många en symbol för Motala och stadens viktiga och intressanta radiohistoria. Museet ägs och förvaltas av Motala kommun sedan 2012.
Bondebacka är ett grönområde centralt i Motala som är flitigt använt av Motalaborna. Här finns elljusspår, utegym, discgolfbana och många stigar som bjuder in till nya upptäckter. Är man sugen på en annorlunda upplevelse kan man följa med Motala Mastklättring på en guidad klättring upp i en av de två masterna.
Publicerad: 14 augusti 2023
Senast uppdaterad: 05 juli 2024