Sofia & Maria sätter Borensberg på kartan

Sofia Fackler och Maria Selin är hantverkarna, vännerna och eldsjälarna bakom butiken Sofia & Maria. I deras butik i hjärtat av Borensberg har de skapat utrymme både för sin egen kreativitet och andra lokala hantverkare.

Maria Selin och Sofia Fackler i sin butik
Maria Selin och Sofia Fackler i sin butik.

Det gråputsade huset från 1911 var från början en handsk- och väskaffär kombinerat med ett bageri. Sen blev det en bank och efter det ett fik. Sedan 2019 är det Sofia Fackler och Maria Selin som har tagit över stafettpinnen med sin butik Sofia & Maria. På hyllorna i lokalens tre rum trängs tuttmuggar med spetsljus och vackert handsnidade knivar.
– När vi öppnade sa vi att vi skulle ha butiken på prov i ett år. Men nu är vi inne på andra året, säger Maria Selin.

Klockan närmar sig lunch och hon har smitit ifrån sitt ordinarie jobb som lärare. Sedan ett par år tillbaka är hon också verksam som keramiker. Intresset för heminredning har alltid funnits där.
– Jag har haft hästar och sysslat med turridning tidigare, så jag är van vid att alltid jobba. Och att jobba med butiker ger faktiskt energi. Vi har många trogna och underbara kunder, säger hon.

Det var under en inspirationsresa som Maria och Sofia fick idén till en gemensam butik. Att skapa ett utrymme för deras egna hantverk men också varsamt utvalda produkter. Butikens inriktning är keramik, möbler och hantverk med lokal förankring. I butiken finns bland annat handsnidade knivar och silversmycken gjorda av hantverkare med koppling till Borensberg.

Sofia med tyg

Storheten i det mindre

– Det är roligt att Borensberg som inte är så stort, har så många unika butiker som lockar långväga besökare. Till exempel Camarda som säljer italienska delikatesser och Ekholms arv som renoverar lampor, säger Sofia Fackler.

Hon är själv en av anledningarna till att många utifrån hittar till byn. Hon har jobbat som möbeltapetserare i 25 år, ett hotat yrke med få konkurrenter. Sofias kunskaper och hantverk ligger mer än rätt i tiden.
– När jag började min karriär under 90-talet var många av mina kunder damer i 90-årsålder som önskade klä om sina möbler i röd plysch. Nu är många av de jag möter personer med ett cirkulärt tänk som vill vårda och ta hand om till exempel möbler de fått i arv, berättar Sofia.

En av hennes favoritkonstnärer är Nadja Wedin, en svensk konstnär och textildesigner vars undulater och bjärt kontrasterande tyger kan förvandla de slitnaste möbler till nya konstverk att pryda sitt hem med.  Sofia berättar att hon gärna jobbar med svenska tyger, och att hon lägger stor viktigt vid att materialet är miljöcertifierat och slitstarkt. Att vara en verksam hantverkare på en mindre ort som Borensberg tror hon ligger henne i fatet.
– Alla är så stolta över de företag som finns i trakten. Devisen stötta din lokala handel funkar verkligen här. Mycket sprids mun till mun och så fort vi arrangerar ett event får man ur huse. I höst blev det inget av den tjejkväll som traditionellt brukar arrangeras, men vi hoppas kunna genomföra inom snar framtid. Vi vill inte erbjuda något halvdant utan då kände vi att det var bättre att skjuta på kvällen i stället, säger Sofia.

Två kvinnor sitter på en bänk utanför en grå byggnad med vita fönster. De tittar mot kameran och ler.

Mycket roligt på gång i Borensberg

Att juletider börjar smyga sig på börjar också märkas i butiken. I skyltfönstret står ljuslyktor i form av stadssiluetter uppradade, ett par söta julmöss vilar mot fönsterkarmen och jultomtar i rött och vitt står i givakt längs väggarna. På lördag arrangeras den traditionsenliga julskyltningen i Borensberg. Klockan 10 avtäcks butikernas skyltfönster och många av handlarna har bjudit in hantverkare som kommer att stå och sälja varor på gator och torg.
– Vårt skyltfönster kommer bjuda på en julig överraskning. Sen kommer det även bli författarsignering med Claes Meijer som nyligen gav ut sin novell Bonneville. Precis som förra året kommer alla barn också kunna lämna sin önskelista i en brevlåda utanför oss, säger Sofia.

Dagen avslutas klockan 16 med att traktens bilburna ungdomar bjuder på ett motor-luciatåg genom byn.
– Det är väldigt roligt att arrangera aktiviteter i Borensberg, gensvaret är fantastiskt. Folk uppskattar verkligen när det händer något, säger Maria.

Tanken med butiken var från början att kunna erbjuda olika typer av evenemang, något som pandemin satte stopp för redan efter några månader. Förutom att vara delaktiga i tjejkvällen så hann de dock genomföra en ostsmakarkväll med sina grannar Camarda.
– Det är väldigt roligt att erbjuda den typen av happenings, men just nu vågar vi inte. Vi har varit väldigt noga med att våra kunder ska känna sig trygga här hos oss sedan pandemins start och det är något vi kommer fortsätta med tills vi har kommit ur den, säger Sofia.

Kärlek till platsen högt på agendan

Merparten av Borensbergs centrala butiker är med i nätverket ”Borensberg handel och turism” där medlemmarna jobbar tillsammans för den bästa tänkbara lokala handelsupplevelsen.
– Vi vill ge borensbergarna ett så stort utbud som möjligt, man ska inte behöva åka långt för att handla sina varor. Det är viktigt att vi inte ser varandra som konkurrenter utan lyfter varandra istället. Bara en sådan sak som att inte ta in samma varumärken som en annan butik. Det är omtanke! Säger Sofia.

Många av handlarna i Borensberg vill göra det lilla extra för sin ort och för sina kunder. Om några dagar är det premiär för handelsnätverkets julkalender på Facebook. Fram till julafton kommer det sändas ett avsnitt varje dag där en julig saga utspelar sig.
– Julkalendern handlar inte om att sälja, utan att skapa en mysig stämning. Allt handlar inte om att tjäna pengar. I det långa loppet löner sig engagemang alltid, säger Sofia.

Se fler bilder

Publicerad: 24 november 2021
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?