Tips för barnfamiljen - Motala Sjöstad

Tips för barnfamiljen

Vad kan man egentligen hitta på en sommardag i sjöstaden Motala? Här kommer några av våra favorittips.

Vacker sandstrand en solig dag
Foto: Pia Axelsson

Badsugen?

Om det är badväder vill man bada. Och var gör man det bäst om inte i en sjöstad? Det finns många badplatser och sjöar att välja mellan. Kanske vill man ha gräs att sitta på och en brygga att hoppa ifrån eller så vill man ha varm sand under fötterna. Sand finns det gott om i Varamobaden, Nordens största insjöbad, med en riktigt lång sandstrand. Det långgrunda badet lockar mycket folk en varm dag. Här finns trampbåtar att hyra och intill stranden finns möjlighet att spela äventyrsgolf. Under högsäsong finns här också restauranger.

Lekpark med blått underlag. I bakgrunden syns en stor klätterställning och i förgrunden sitter en flicka och gungar på en figur.
Foto: Pia Axelsson

Lek och bus i barnens sjöstad

I stadsparken inne i centrala Motala finns lekparken ”Barnens sjöstad” med ett genomgående vatten- och Vätterntema. En populär lekplats där det finns mycket att göra, gott om plats och en park att breda ut en filt för picknic eller mys. Här är inte många steg ner till Motalaviken, den del av Vättern som går in till Motala. Varför inte ta en titt och provsitta på den fina cykelstatyn som finns vid strandpromenaden.

En leende flicka sitter med en glass läckert upplagd i ett högt glas framför sig.

Glassugen?

Efter lek kan man lätt bli sugen på glass. Från stadsparken är det inte långt till Hamnpiren som ligger på andra sidan kanalbron och här finns glass för alla smaker. På hamnpiren finns också en lekpark för de minsta. I Motala hamn finns sjöodjuret Nessie att klättra på för den som kan. Den nyfikna kan se på fiskar på Vätternakvariet, här hittar man tropiska fiskar och kända och okända Vätternfiskar.

Barn som leker i klätterställning
Foto: Pia Axelsson

Hinderbanan i Råssnäs

Råssnäsudden ligger en rolig hinderbana för barn med många utmanande hinder. Det finns ett rött och ett grönt spår som har olika svårighetsgrad. En rolig aktivitet för familjen i ett fint naturområde med badplats och lekpark. Här finns också ett hopptorn där den som vågar kan hoppa från tian.

Våffla med glass och en stor upp och ner vänd strut

Njut av en cykeltur

Har man cykel är det en perfekt tur att cykla från Motala centrum till Borenshults slussar och titta på lite slussning. På vägen cyklar man förbi Café Mallboden, som har våfflor som är svåra att stå emot.

För den som vill leka ordentligt finns Bill & Bulls lekland med mycket att göra och gott om plats för alla.

En hög med kola inslagen i brunt papper

Borensberg

Borensberg är en riktig pärla vid Göta kanal och Motala ström. I Borensbergs hamn kan man fika och spela minigolf. På väg till hamnen ligger Börslycke gård där man i butiken har tillverkning av kolasås, kola och marmelad bland annat. Börslyckes produkter hittar ni hos flera återförsäljare runt om i Sverige. Man kan se tillverkningen bakom en glasruta och köpa med sig något smarrigt.

En man cyklar med ett barn på en orange tandemcykel längs md en kanal
Foto: Glasbrukets vandrarhem

Om man från hamnen i Borensberg går mot Göta kanal är det inte otroligt att man får se en slussning. Borensberg har en av två slussar som fortfarande öppnas för hand. Har man tur kanske man kan få hjälpa till? Följer man kanalbanken längs Göta kanal kommer man till Glasbrukets vandrarhem, som ligger pittoreskt mellan Göta kanal och Motala ström. Här kan man hyra cyklar till hela familjen. Varför inte en lådcykel till de minsta barnen eller en familjetandem till vuxen och barn mellan 4 – 10år. Kanot och kajak finns också till uthyrning för paddling i Motala ström och på sjön Boren.

För den badsugna finns Strandbadet som ligger på gångavstånd från samhället Borensberg. Här finns både sandstrand och grässtrand, beachvolleybollplan, wc och en ny fin lekpark.

Publicerad: 12 april 2021
Senast uppdaterad: 18 maj 2021

Pia Axelsson

Pia Axelsson

Excellent content writer specialized in writing for the topic like food, travelling, entertainment, movies, fun, games & sports.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?