Skönnarboleden - Motala Sjöstad

Skönnarboleden

Skönnarboleden är belägen 8 km norr om Tjällmo strax intill väg 211 och är en del av Östgötaleden. Här får man en härlig vandring med varierad natur med lämningar från traktens industrihistoria längs vägen.

Mer om Skönnarboleden

Leden är sammanlagt 10 kilometer lång, men man har möjlighet att bryta av promenaden på ett flertal ställen, utan att behöva gå samma väg tillbaka. Under den första sträckan från starten vid Christinefors passerar man först fall och hålldammar – minnesmärken från järnhanteringen och den efterföljande sågverks-industrin. Uppe vid kvarnruinen kan man beundra det stora vattenhjulet, som invigdes 2002 och som nu har fått en liten räckhammare att driva.

Sedan löper leden vidare på vägar och stigar genom skog av varierande ålder. En torpruin (Köhlershult) och en kolarplats med kolarkoja får man se på den norra slingan genom skogen. Därefter promenerar man längs Skönnarbosjön med chans till vackra vyer. Här ligger också en av tre grillplatser vid ett vindskydd intill strandkanten. Sista delen av vandringen slutar uppe på Tyleklint och därifrån har man en vidunderlig utsikt.

Kartor finns uppsatta på flera ställen till vandrarnas hjälp.

Hitta hit

Fler naturområden

I Motala kommun finns 21 olika naturreservat som tillsammans med många andra friluftsområden bjuder in till egna strövtåg och upptäckter.

Hittar du inte vad du söker?