Nubbekullen

Nubbekullen var ursprungligen ett litet torp beläget utmed landsvägen som ledde upp mot Medevi. Namnet kom sig av att det bodde en smed där på 1700-talet som bland annat tillverkade nubb. Den 14 oktober 1829 föds här en liten pojke som får namnet Johan August Malmström. August tyckte mycket om att rita och måla och använde sig i sina tidigaste alster av kol från öppna spisen. Det var även en historieintresserad liten herre som redan vid tolv års ålder illustrerade hela händelsen kring när Karl XII stupade. Dessa åtta akvareller, skapade vid köksbordet på Nubbekullen, finns idag på Nordiska Muséet.

Bilder

Talangfull målare

På grund av en olycka under familjens arbete med att framställa en altarring fick August sitta inne med sin mor , läsa konsthistoria och måla istället för att hjälpa sin far och storebror med snickeriarbetet. Efter en uppmaning av fru Mörner på Medevi sattes August i målarskola för att lära sig grunderna. Efter två månader i Linköping utvecklades August mycket. Hans fattiga föräldrar som insåg vilken talang deras son var, sålde sin oxe för att ha råd att skicka August till Stockholm. Hans lärare från konstskolan i Linköping, Nils Andersson, var chef och professor på Konstakademien i huvudstaden. 1849 flyttade August till Stockholm och fick 1856 sitt genombrott med ”Konung Heimer och Aslög”. Även ”Älvalek” som han studerade så mycket från verandan på Nubbekullen, blev vida känd. Allra mest känd är ändå ”Grindslanten”.

August var idealist och ansåg att själva konstverket skulle tillfredsställa en eventuell köpare inte namnet nere i högra hörnet. Därav är hans flesta verk osignerade.

En man med många talanger

När fadern dog förlorade barnen rätt till Nubbekullen på grund av att en avstyckning inte hade skett vid ett tidigare arvsskifte. Torpet tilldelades istället en kusin på moderns sida vilket innebar att August och brodern Israel fick lämna Nubbekullen.

August var en man med många talanger. En tid ägnade han sig åt porslinsmålning på Gustavsberg, han illustrerade även böcker bland annat Fänrik Ståhls sägner.

August Malmström var en berest man, han tillbringade flera år i Paris men besökte mängder av länder. Dock återvände han aldrig till Nubbekullen efter det att hans barndomshem togs ifrån honom.

Sedan 2011 äger Västra Ny Hembygdsförening Nubbekullen och är mycket stolta över att få visa allmänheten det Malmströmska barndomshemmet.

Källa: ”Från Förr till nu” – Västra ny Östergötland

Hitta hit

Hittar du inte vad du söker?