Motala Motormuseum – levande nostalgi som passar alla

Motala Motormuseum är namnet, men kanske skulle det kallas för nostalgimuseet. Här finns visserligen många motorfordon av alla slag, men också mycket mycket mer. "Det är ett levande museum – för alla", säger museichefen Johan Rahm.

Byggnaden som inrymmer Sveriges mest besökta motormuseum verkar inte stor när man ser den utifrån. Men där inne kan man lätt tillbringa minst en halvdag i lokaler som är förvånansvärt rymliga. 2 450 kvadratmeter, om man ska vara noga.

Motala Motormuseums historia börjar 1995 när ägaren Jan Ove Boll ville få sin utspridda samling förvarad under ett och samma tak. Hans drivkraft var också att ge allmänheten möjlighet att ta del av samlingen. Han fick tag i en tidigare magasinsbyggnad i Motala hamn och tillsammans med en kompis öppnade han den 1 maj 1995 Motala Motormuseum. Museets yta var då 1 400 kvadratmeter och första året lockade men hela 27 000 besökare. Genom att förvärva Kar de Mummas, eller Erik Harald Zetterström som han egentligen hette, Rolls Royce Silver Dawn fick museet stor publicitet och extra skjuts.

Sedan dess har museet byggts ut och förändrats. Nu har man cirka 165 000 besökare om året och visar upp runt 350 fordon, samtliga körbara. En hel del av fordonen i utställningen byts ut varje år. I samlingen finns bilar, motorcyklar och andra fordon från alla tidsepoker. Exempelvis kan nämnas kungens moped, Karl Gerhards Daimler, Verner von Heidenstams Chrysler Imperial 1931 och Europas snabbaste bil.

Fotoaffär

Men här finns inte bara bilar, det finns verkligen något för alla. Cyklar, traktorer, tändkulemotorer, hela verkstäder, vardagsrum, en husvagn, radiomottagare, tv-apparater, skrivmaskiner, de första tv-spelen och en fantastisk samling kameror från alla tider. Dessutom finns även en Beatlesutställning med skivor och affischer.

På museet jobbas det kontinuerligt med att förändra utställningarna för att kunna erbjuda en ny upplevelse varje år. Det är en fantastisk nostalgitripp, där uppbyggda tidsenliga miljöer med ljud och saker som rör sig verkligen förhöjer upplevelsen.

Nedanför en trappa tronar en gammaldags godisautomat, fullt fungerande. Och här finns en häpnadsväckande vägg täckt med mobiltelefoner.

– Många blir stående där och försöker hitta den modell man en gång hade, säger Johan Rahm.

Här finns också föregångarna till dagens mobiltelefoner; tunga väskliknande saker med svarta lurar av gammaldags design.

Barnhörna Motala motormusem.

En barnhörna med tåganläggning från Märklin finns, där de små kan sitta och rita medan föräldrar och mor- och farföräldrar gottar sig i nostalgin.

Nu för tiden rymmer anläggningen även hotell och restaurang med namnet Nostalgi. Hotellet byggdes 2010 och fick 2015 tre helt nya våningar. Numera är hamnen en hel besöksanläggning.

Förutom dagliga besökare kommer bilklubbar, mc-klubbar och bussresearrangörernas gäster.

– En normalsommar är perfekt för besöksantalet. Det är dock aldrig tomt i museet, säger Johan Rahm.

Motala Motormuseum har öppet året om och driver även Vätternakvariet som ligger i gamla Tullhuset, intill hamnparkeringen. Där är huvudsyftet att visa upp fiskarna som lever i Vättern och att lära besökarna mer om djur- och växtlivet i sjön. Akvariet har totalt 15 akvarier och även om fokus ligger på Vätternfisk finns här även en del tropiska arter, varav vissa känns igen från en populär animerad film. Vätternakvariet är öppet tisdag-lördag, men avvikelser kan förekomma.

Publicerad: 03 januari 2024
Senast uppdaterad: 03 januari 2024

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?