Borensberg

Den lilla sjöstaden vid Göta kanal upplevs av många som en av de mysigaste orterna längs Sveriges blåa band. Redan under medeltiden fanns det ett härbärge i Husbyfjöl. Under Karl XI:s tid drevs krogen av kronobefallningsmannen Jöns Erichsson som dessutom lät uppföra nuvarande gästgiveri.

Logotyp för Borensberg

Bilder

Mer om Borensberg

I den centrala delen av Borensberg finns bland annat anrika Borensbergs Gästgiveri och ett mycket känt rödfärgat hus, Göta Hotell. Borensberg är även känt för sin sluss som byggdes 1820 med en fallhöjd på 0,2 meter. Slussen Niklas Agust är en enkelsluss och manövreras med handkraft.

Under den magnifika stenbron från 1797 rinner Motala ström. I Borensberg finns dessutom fantastiska trähus, många med ett unikt läge längs vattnet.

Väster om klaffbron och söder om kanalen ligger den gamla slussvaktarstugan, byggd i sten på 1820-talet. Centralt ligger även Borensbergs gästhamn med plats för ett 20-tal båtar. I inloppet från sjön Boren finns en karaktäristisk fyr och Göta kanals servicehus.

Husbyfjöl är det gamla namnet på Borensberg och förekommer än idag i lite olika sammanhang. Mest känd är nog Husbyfjöls marknad, som årligen anordnas den första lördagen i september. Här arrangeras även andra välbesökta evenemang, särskilt sommartid.

1940-1999 utbildades Sveriges urmakare i Borensberg. Urmakarskolan håller numera till i Motala.

Shopping i Borensberg

Liten men naggande god, det är signum för Borensbergs centrumkärna. Längs Husbyvägen och tvärgatorna finns allt du behöver, kryddat med härliga restauranger. Att Motala ström flyter rätt genom innerkärnan är en riktig stämningshöjare.

Hitta hit

Platser i närheten

På jakt efter en utflykt att förgylla eftermiddagen eller helgen med? Här listar vi platser som finns inom nära räckhåll.

Hittar du inte vad du söker?