Gästhamn Borensberg

Besök idylliska Borensberg, 18km öster om Motala intill sjön Boren. En populär bostadsort och ett flitigt besökt turistmål. Här bor det ca 3 000 personer permanent och här finns full samhällsservice i form av skolor, barnomsorg och vårdcentral. Borensberg hette tidigare Husbyfjöl och namnet lever kvar i tex Husbyfjöls marknad, som äger rum första lördagen i september varje år.

En vit segelbåt med blåa linjer glider förbi Göta Hotell i Borensberg.

I Göta kanals gästhamn i Borensberg ligger Kaffeteriet, med cykeluthyrning, ställplats och minigolfbana.

Precis som i Motala rinner både Göta kanal och Motala ström genom Borensberg. Den fina bron över strömmen är från 1797. Slussen Niklas August är en enkelsluss och den enda i Östergötland som manövreras med handkraft.

I den gamla sluss och brovaktare stugan finns Kanalstugan, byggd på 1820-talet och här är det utställning av konst och hantverk under sommarmånaderna. Mellan Göta Kanal och Motala ström , 1,5km öster om Borensberg, hittar du Borensbergs hembygdsmuseum, inrymt i von Fersens gamla kvarn i Näs. Museet har öppet under sommaren.

Intill kanalbron hittar du två vackra byggnader där du både kan bo, äta något gott och ha en fin utsikt. Borensbergs Gästgivaregård, grundat 1691, och Göta hotell ,1908, har fina lägen vid Göta kanal och Motala Ström. Idylliskt läge har också Glasbrukets vandrarhem som ligger på en halvö ut mellan Motala ström och Göta kanal. Här var Borensbergs glasbruk igång mellan år1900-1952. Inne i centrala Borensberg hittar du fler fik, matställen och affärer.

Cykelsträckan mellan Borensberg och Bergs slussar är 2 mil och är bilfri väg intill kanalen hela vägen. På Torpa gård 5km från Borensberg, kan du också uppleva fiske och andra äventyr.

På gångavstånd från Borensbergs centrum hittar du Strandbadets badplats alldeles intill Strandbadets camping.

3km öster om Borensberg, rv34 mot Linköping, ligger Brunneby Musteri som är ett familjeföretag med en stor gårdsbutik och på övervåningen restaurang.

Publicerad: 22 april 2021
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Pia Axelsson

Pia Axelsson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?