Återkommande evenemang

Det unika med Motala är att här arrangeras upplevelser både till sjöss och på land! Inte minst arrangeras här evenemang på hjul.

Evenemangsstaden

Motala erbjuder en uppsjö av upplevelser för stora och små. Utmärkande i Motalas evenemangsutbud idag är förutom de stora cykelevenemangen, också motorevenemang och idrotter med koppling till vatten. Som sig bör såklart när man är Östergötlands sjöstad.

Norra Vätterns konstrunda

Norra Vätterns Konstrunda är ett återkommande vårtecken i våra trakter! I början av maj bjuds besökare in till en flerdagarsupplevelse där mer än 100 ateljéer och verkstäder öppnas upp för allmänheten.  Konstrundan sträcker sig från Åsbro i norr till Grepstad söder om Motala.

Bakom evenemanget står konstföreningen Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer.

Östergötland spirar

Östergötland spirar är ett nytt evenemang i den närproducerade matens och landsbygdens tecken. Upplägget kan liknas vid Östgötadagarnas, men här vill man lyfta vårens läckerheter – äppelblom, primörer, trädgårdar som spirar och nyfödda djur. I mitten av maj bjuder våra lokala gårdar, butiker och landsbygdsaktörer in till vårfest där man bjuder både på smak- och synupplevelser!

Vi sår och vi skördar. Allt som sås och spirar under Östergötland Spirar i maj skördas sen under Östgötadagarna som alltid är första helgen i september.

Vätternrundan

I över 50 år har Motala varit start och mål för Vätternrundan, världens största motionslopp på cykel. Genom åren har arrangemanget utökats med Minivättern, Tjejvättern, MTB-Vättern, Halvvättern, Vätternrundan 100 km och Vättern Bike Games.

Vätternrundan är Motalas stolthet och ett av världens största cykellopp som har arrangerats i början av juni sedan 1966. I Motala planeras året efter Vätternrundan och det är med längtan vi ser fram emot den årliga folkfesten.

Musik vid Göta kanal

Konsertkonceptet "Musik vid Göta kanal" är ett återkommande konsertprogram som ges i anrika Lokverkstan precis intill Göta kanal. Den 29:e juni i år är det premiär för spelningarna och först ut att spela är The Ark. Under fem onsdagar i rad kommer sedan Sveriges största artister till Motala! 

American power tour

Glänsande karosser, mullriga motorer och tjusiga ekipage. Sedan 2009 har American power tour förgyllt Motalas gator i slutet av juni/början av juli. Motorfesten samlar muskelbilar under en helg för att tillsammans köra de 30 milen runt Vättern med start och mål i Motala.

Väl framme i Motala igen delas det ut priser  i klasserna "Peoples Choice, Driver's Choice  "Old Muscle Car" och "New Muscle Car". 

Folkracefestivalen

Folkracefestivalen i Motala är en av de största och mest prestigefyllda tävlingar du kan vinna inom folkrace! Sporten kom till Sverige 1981 och redan samma år arrangerades Östergötlands första folkracetävling på Dunteberget i Motala. Året efter, 1982, arrangerades den första Folkracefestivalen och har gjort sedan dess. Festivalen pågår under fem dagar i mitten av juli, där de fyra första dagarna är kvaldagar och tävlingens femte dag är finaldag.

Motala Stadsfestival

Musik, mat och mingel. Motala Stadsfestival är stadens största enskilda nöjesarrangemang och går av stapeln varje sommar mot slutet av juli. Då fylls hela Stora torget av långa rader av bord och bänkar och alla är välkomna till vårs stads mesta folkfest! 

Östgötadagarna

Det är något visst med första helgen i september, i alla fall i Östergötland. I 20 års tid har det varit en helg med fokus på landsbygdens pärlor!

Östgötadagarna lockar varje år över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden och med hjälp av karta och flaggor hittar man vägarna till gårdsbutiker, hembygdsgårdar, matproducenter, gallerier, bondgårdar, hantverkare och mycket mer. Det är en händelserik helg där besökarna har ett helt smörgåsbord att välja bland! 

Motala kulturnatt

Varje höst i slutet av oktober arrangeras en kulturfest för alla Motalas invånare och utövare. Motala kulturnatt utbud erbjuder något både för stora och små, från förmidag till sen kväll. Det brukar bland annat bjudas på konserter, dansföreställningar och teater.

De mesta av aktiviteterna är gratis, bakom initiativet står Motala kommun i samarbete med olika kulturaktörer.

Sjöstadsjul

Sista söndagen i november arrangeras sedan många år tillbaka Motalas mysiga julmarknad Sjöstadsjul som fyller hela centrum med massor av julkänsla för både stora och små.

Julmarknaden arrangeras både nere i hamnen, i Folkets hus och på Stora torget. Åk remmalag bakom nostalgitraktor eller strosa mellan de olika platserna, njut av varm glögg och passa på att pipa inom centrums butiker som också håller öppet.

Aktuella evenemang

Sugen på att lyssna på livemusik, att dreja eller gå på teater? Håll dig uppdaterad med vad som händer i Motala med hjälp av vår evenemangskalender.

Hittar du inte vad du söker?