Återkommande evenemang

Motala erbjuder mängder av upplevelser för både stora och små. Utmärkande i är förutom de stora cykelevenemangen, också motorevenemang och idrotter med koppling till vatten. Som sig bör när man är Östergötlands sjöstad.

Norra Vätterns konstrunda

Norra Vätterns Konstrunda är ett återkommande vårtecken i våra trakter! I början av maj bjuds besökare in till en flerdagarsupplevelse där mer än 100 ateljéer och verkstäder öppnas för allmänheten. Konstrundan sträcker sig från Åsbro i norr till Grepstad söder om Motala.

Bakom evenemanget står konstföreningen Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer.

Östergötland spirar

Östergötland spirar är ett vårevenemang i den närproducerade matens och landsbygdens tecken. Upplägget kan liknas vid höstens Östgötadagarna, men här vill man lyfta vårens läckerheter – äppelblom, primörer, trädgårdar som spirar och nyfödda djur. I mitten av maj bjuder våra lokala gårdar, butiker och landsbygdsaktörer in till denna vårfest med smak- och synupplevelser!

Vätternrundan

Vätternrundan är Motalas stolthet och ett av världens största cykellopp som har arrangerats i början av juni sedan 1966. Genom åren har arrangemanget utökats med Minivättern, Tjejvättern, MTB-Vättern, Halvvättern, och Vätternrundan 100 km och sträcker sig nu över två helger.

Musik vid Göta kanal

Konsertkonceptet "Musik vid Göta kanal" är ett återkommande konsertprogram som ges i anrika Lokverkstan precis intill Göta kanal. Premiären var sommaren 2022 och även under 2023 gavs ett flertal sommarkonserter under juli och augusti. Bland tidigare artister märks bland annat Ulf Lundell, Miss Li, The Ark och Thomas Stenström.

American power tour

Glänsande karosser, mullriga motorer och tjusiga ekipage. Sedan 2009 har American power tour förgyllt Motalas gator i slutet av juni/början av juli. Motorfesten samlar muskelbilar som tillsammans kör de 30 milen runt Vättern med start och mål i Motala.

Väl framme i Motala igen delas det ut priser i ett flertal klasser, där även publiken får vara med och rösta.

Folkracefestivalen

Folkracefestivalen i Motala är en av de största och mest prestigefyllda tävlingar du kan vinna inom folkrace! Sporten kom till Sverige 1981 och redan samma år arrangerades Östergötlands första folkracetävling på Dunteberget i Motala. Året efter, 1982, arrangerades den första Folkracefestivalen och har gjort sedan dess. Festivalen pågår under fem dagar i mitten av juli, där de fyra första dagarna är kvaldagar och tävlingens femte dag är finaldag.

Motala stadsfestival

Musik, mat och mingel. Motala Stadsfestival är stadens största enskilda nöjesarrangemang och går av stapeln varje sommar mot slutet av juli. Då fylls hela Stora torget med mat, musik och folk! 

Östgötadagarna

Det är något visst med första helgen i september, i alla fall i Östergötland. I 20 års tid har det varit en helg med fokus på landsbygdens pärlor!

Östgötadagarna lockar varje år över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden och med hjälp av karta och flaggor hittar man vägarna till gårdsbutiker, hembygdsgårdar, matproducenter, gallerier, bondgårdar, hantverkare och mycket mer. Det är en händelserik helg där besökarna har ett helt smörgåsbord att välja bland! 

Husbyfjöls marknad

Första lördagen i september ordnas traditionsenligt Husbyfjöls marknad längs Borensbergs gator. Marknaden har funnits funnits sedan 1958 och lockar varje år tiotusentals besökare. Arrangör är Lions Club i Borensberg.

Vättern Bike Games

I slutet av september/början på oktober anordnas Vätternrundans höstarrangemang – Vättern Bike Games. Dagen börjar på Bondebacka, när MTB-lagtävlingen Team Challenge äger rum. De tävlande lagen kämpar om att köra flest varv på den fem kilometer långa banan under antingen fyra eller åtta timmar. Här körs också Minivättern MTB för de minsta cyklisterna. 
På kvällen flyttar evenemanget till Lokverkstan för elimineringssprinten Last One Standing. 

Motala Basket Cup

I september varje år ordnas Motala basket cup för lag från Sverige och övriga världen. Under 2023 spelades 163 matcher under cupen av 80 anmälda lag.

Motala kulturnatt

I slutet av oktober arrangeras en kulturfest för alla Motalas invånare och utövare. Motala kulturnatt utbud erbjuder något både för stora och små, från förmiddag till sen kväll. Det brukar bland annat bjudas på konserter, dansföreställningar och teater.

De flesta aktiviteterna är gratis och bakom initiativet står Motala kommun i samarbete med olika kulturaktörer.

Sjöstadsjul

Första advent arrangeras sedan många år tillbaka Motalas mysiga julmarknad Sjöstadsjul som fyller hela centrum med massor av julkänsla för både stora och små.

Det blir julmarknad på torget, i Folkets hus och i hamnen. Dessutom finns flertalet aktiviteter och Motala centrums butiker håller öppet för julshopping.

Aktuella evenemang

Sugen på att lyssna på livemusik, att dreja eller gå på teater? Håll dig uppdaterad med vad som händer i Motala med hjälp av vår evenemangskalender.

Hittar du inte vad du söker?