Välkommen till Göta Kanals huvudstad

Vi som bor i Motala och Borensberg är vana vid att ha den i vår vardag, att se hur dess färger förändras efter årstiderna och se hur den magiskt ringlar fram genom landskapet. Göta kanal har haft en stor betydelse för Motala och fortfarande är en stor del av Motala- och Borensbergsbornas vardag.

Baltzar von Platen och kanalen

Göta kanal byggdes 1810-1832 och är ett av de absolut största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Hela Göta kanal är 190 kilometer lång med 58 slussar. Av sträckan är 87 kilometer grävd kanal.

Baltzar von Platen är grundaren av kanalen och hade en stor betydelse för tillkomsten av Motala verkstad. Han ritade även den solfjäderformade stadsplanen för Motala stad. På Stora torget kan man idag se honom, där han står stolt som staty. Han ville att kanalens huvudstad skulle ligga mitt på kanalen och huvudkontoret finns fortfarande i ett vackert gult hus i Motala hamn.

Kan vi locka till en härlig promenad?

Sträckningen av Göta kanal genom Motala till Borenshults slussar är en vacker upplevelse. Man går ner i varv när man tar stegen på de gamla dragvägarna längs kanalen. Efter en stunds promenad syns Baltzar von Platens grav. Kanalgrundaren dog 1829, innan kanalen var färdig. Förr var det vanligt att fartygen hissade flagg och avfyrade kanonskott när de passerade graven för att visa sin aktning för den store kanalbyggaren. Än idag är det många båtar som tutar när de åker förbi.

Efter ytterligare en stund kommer det som i folkmun kallas Gamla Motala verkstad. Här finns Treöresbron som öppnas för hand när båtarna ska förbi. Man brukar prata om Motala verkstad som ”den svenska verkstadsindustrins vagga” och när man går genom området känner man fortfarande atmosfären som ligger kvar i området.

Framme vid Borenshults slussar har man fin utsikt ut över sjön Boren. Här är höjdskillnaden mellan kanalen och Boren drygt 15 meter, vilket gör slusstrappan med de fem slussarna till kanalens brantaste slusstrappa. Här kan man köpa en glass och se det skådespel som utspelar sig, se gammalt möta nytt och fascineras av att den gamla tekniken håller än idag.

Borensberg

På andra sidan sjön Boren ligger Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal. För den som inte har båt går det bra att ta sig dit på cykel. Slussen i Borensberg, med namnet Nicolas August, är en av de två slussar längs Göta kanal som fortfarande öppnas för hand. Från Borensberg är det perfekt att cykla eller gå längs de gamla dragvägarna som är helt bilfria. Kanske blir det en tur hela vägen till Berg, två mil bort?

Platser i närheten

På jakt efter en utflykt att förgylla eftermiddagen eller helgen med? Här listar vi platser som finns inom nära räckhåll.

Inspiration

Göta kanal har mycket att erbjuda, oavsett om du upptäcker den med båt, cykel eller bil.

Hittar du inte vad du söker?