Sommartips för barnfamiljen

Vad kan man egentligen hitta på en sommardag i sjöstaden Motala? Här kommer några av våra favorittips.

Två stycken barn springer ut i Varamons långgrunda vatten.

Badsugen?

Om det är badväder vill man bada. Och var gör man det bäst om inte i en sjöstad? Här finns många badplatser och sjöar att välja mellan. Kanske vill man ha gräs att sitta på och en brygga att hoppa ifrån eller så vill man ha varm sand under fötterna.

Sand finns det gott om i Varamobaden, Nordens största insjöbad, med kilometerlång sandstrand. Det långgrunda badet lockar mycket folk varma dagar. Här finns trampbåtar och SUP-brädor att hyra och intill stranden finns möjlighet att spela äventyrsgolf. Under högsäsong finns här också både restauranger och kiosker där man kan köpa glass.

Lekpark med blått underlag. I bakgrunden syns en stor klätterställning och i förgrunden sitter en flicka och gungar på en figur.
Foto: Pia Axelsson

Lek och bus i barnens sjöstad

I stadsparken inne i centrala Motala finns lekparken ”Barnens sjöstad” med ett genomgående vatten- och Vätterntema. En populär lekplats där det finns mycket att göra, gott om plats och en park att breda ut en filt för picknick eller mys. Här är inte många steg ner till Motalaviken, den del av Vättern som går in till Motala. Varför inte ta en titt och provsitta den fina cykelstatyn som finns vid strandpromenaden? En klassisk Motalabild för stora och små att spara ner i semesteralbumet.

En leende flicka sitter med en glass läckert upplagd i ett högt glas framför sig.

Glassugen?

Efter lek kan man lätt bli sugen på glass. Från stadsparken är det inte långt till Hamnpiren som ligger på andra sidan kanalbron och här finns glass för alla smaker. På hamnpiren finns också en lekpark för de minsta. I Motala hamn finns sjöodjuret Nessie att klättra på för den som kan. Den nyfikna kan se på fiskar på Vätternakvariet, här hittar man tropiska fiskar och kända och okända Vätternfiskar.

Barn som leker på hinderbanan i Råssnäs.
Foto: Pia Axelsson

Hinderbanan i Råssnäs

Råssnäsudden ligger en rolig hinderbana för barn med många utmanande hinder. Det finns ett rött och ett grönt spår som har olika svårighetsgrad. En rolig aktivitet för familjen i ett fint naturområde med badplats och lekpark. Här finns också ett hopptorn där den som vågar kan hoppa från tian.

Våffla med glass och en stor upp och ner vänd strut

Njut av en cykeltur

Har man cykel är det en perfekt tur att cykla från Motala centrum till Borenshults slussar och titta på lite slussning. På vägen cyklar man förbi Café Mallboden, som har våfflor som är svåra att stå emot.

För den som vill leka ordentligt finns Bill & Bulls lekland med mycket att göra och gott om plats för alla.

En hög med kola inslagen i brunt papper

Borensberg

Borensberg är en riktig pärla vid Göta kanal och Motala ström. I Borensbergs hamn kan man fika och spela minigolf. På väg till hamnen ligger Börslycke gård där man i butiken har tillverkning av kolasås, kola och marmelad bland annat. Börslyckes produkter hittar ni hos flera återförsäljare runt om i Sverige. Det unika med att köpa med sig något smarrigt från butiken är att ni också kan se tillverkningen av deras produkter som sker på plats!

En man cyklar med ett barn på en orange tandemcykel längs md en kanal
Foto: Glasbrukets vandrarhem

Här kan man hyra cyklar till hela familjen. Varför inte en lådcykel till de minsta barnen eller en familjetandem till vuxen och barn mellan 4 – 10år. Kanot och kajak finns också till uthyrning för paddling i Motala ström och på sjön Boren.

För den badsugna finns Strandbadet som ligger på gångavstånd från samhället Borensberg. Här finns både sandstrand och grässtrand, beachvolleybollplan, WC och en ny fin lekpark.

Publicerad: 12 april 2021
Senast uppdaterad: 13 februari 2023

Pia Axelsson

Pia Axelsson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?