Guldkorn att upptäcka

Överallt runtomkring oss så finns de; platserna som för många är väl gömda men som bär på en historia som bara väntar på att bli återupptäckt. Nedan listar vi några av dessa platser runtom Motala som du inte får missa!

Entren till Sjöbotorpet.

Inte ens under en livstid hinner man upptäcka en plats fullt ut, för den nyfikne finns i varje hörn en ny upplevelse. I Motala kommun finns mängder av härliga platser att besöka.

För många står ett dopp i Varamon högt på agendan och många vill även besöka slussarna i Borenshult, uppleva Övralids atmosfär och njuta av hamnen i Motala med en glass i handen.

Men här finns också flera lite mer udda upplevelser som är väl värda ett besök. För visst är det oftast de mer ovanliga guldkornen som glittrar allra mest? Vi har vaskat fram sex unika platser som alla bär på en häftig historia och borde vara ett måste att besöka åtminstone en gång i livet.

Magisk skärgårdsliknande natur i Västanvik

En av Motalas häftigaste naturupplevelser hittar du i Västanvik intill Vätterns strand, knappt två mil norr om Motala. Här löper en av Östgötaledens allra populäraste delar, den mellan Västanvik och Medevi. Här är så vackert att man tappar andan, oavsett årstid eller väderlek. Runtom stora delar av leden har den lokala Måndagsklubben sett till att det finns fina fika- och sittplatser, vindskydd samt broar och spänger ut till små kobbar och öar.

Den här leden har allt. Långa lättpromenerade partier som får en att gå in i meditativ dvala men även dramatisk skärgårdslik natur längs med vidunderliga Vättern. Stundtals i så storslagen miljö att man hänförd undslipper ett ”åhh!”. I Västanvik finns flera fina badplatser, men dåligt med parkeringsplatser. Be en snäll kompis om skjuts eller parkera i Medevi där Östgötaleden börjar.

Mysiga Nubbekullen och dess kulturhistoria

Strax före Medevi brunn ligger det mest bedårande lilla vita hus du kan tänka dig, kallat Nubbekullen. Här föddes August Malmström 1829, konstnären som målade det kända allmogeverket "Grindslanten". Motivet har troligen målats utifrån hans barndomsminnen från uppväxtplatsen.

Nubbekullen är det perfekta utflyktsstället för en picknick i det gröna. Slå er ner under päronträdet och njut över att befinna er på den historiska platsen.

Sveriges största porslinsmuseum i unik miljö

Regniga sommardagar tillbringas med fördel på museum. Visste du att Sveriges största porslingsmuseum ligger i Motala kommun? Närmare bestämt i Godegård!
Svenskt porslinsmuseum vid vackra Godegårds säteri visas svensk porslinstillverkning från bland annat Rörstrand, Gustavsberg och Lidköping från 1750-talet fram till våra dagar med tallrikar i kronologisk ordning, dukningar och miljöer.
Säteriet har en spännande historia och en tät relation med just porslin. Redan i början av 1600-talet fördes holländska fajanser till Godegård, eftersom dåvarande ägarfamiljen de Geer kom från Vallonien. När nästa ägarfamilj Grill tog över kom mängder av kinesiskt porslin till säteriet eftersom familjen var en del av det Ostindiska kompaniet.

Ulvåsa slotts engelska trädgård

Ulvåsa slott omges av en lummig park som tillsammans med det natursköna läget invid sjön Boren ger ytterligare dimensioner. Den engelska parken anlades i början av 1800-talet med det stämningsfulla beteslandskapet och renässansens landskapsmåleri som förebild. I den tidigare mer öppna och tuktade parken kan man finna uppemot 40 olika slags träd.

Slottsparken ner mot vattnet är öppen för allmänheten, däremot är trädgården närmas Ulvåsa slott privat tomtmark.

Sjöbotorpet, en blommande idyll

I Sjöbo-Knäppans naturreservat ligger det lilla söta torpet Sjöbo. Här bedriver kommunen verksamhet med grön rehabilitering där deltagarna hjälper till att sköta torpets trädgård. I växthusen odlar de grönsaker och i trädgården finns många olika bärbuskar och fruktträd. På vintern sköter de en kommunal fågelmatning med många olika fågelarter.

Välkomna in och njut av en trädgård som har mycket att ge året om! Självklart gör vi det vördnadsfullt av respekt för det arbete som läggs ner här.

Museilägenheterna i verkstadsområdet

Museilägenheterna på Verkstadsön, närmare bestämt  på Verkstadsvägen 78, visar hur livet tedde sig för arbetarna på Motala verkstad. Genom de återskapade hemmen från mitten av 1800-talet och början av 1900-talet får du en inblick i familjernas liv – hur de sov, vad de åt och hur de lagade sin mat.

Östergötlands museum har inrett bostäderna baserat på bouppteckningarna från 1853 och 1903. Här i rummet till vänster bodde plåtslagare Bergkvist med hustru Hedda Kristina och deras två döttrar. Rummet på cirka 20 kvadratmeter består av limfärgade väggar med stänkmålning. Eldstadens öppna härd är gjuten på Motala Verkstad.

Rummet till höger är inrett efter en bouppteckning från 1903 och visar resultatet av den industriella revolutionen. Här bodde plåtslagare Helge Harström med hustru Johanna och sina två söner. Familjen har fått en järnspis som var familjens dyraste ägodel och man tog med den när man flyttade. I bostaden finns också ett nytryck av den tapet som familjen hade.

Museilägenheterna visas för förbokade grupper eller vid särskilda planerade visningar.

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Publicerad: 19 januari 2023
Senast uppdaterad: 17 juni 2024

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?