Godegård

Tre mil norr om Motala ligger Godegård vars historia går tillbaka till medeltiden. Här bröts och behandlades järnmalm. Med tiden blev det ett kronobruk under Gustav Vasa. När Louis de Geer, den svenska industrins fader, förvärvade Godegård tog bruksverksamheten fart på 1600 talet. 1775 köpte Johan Abraham Grill Godegårds säteri, han rustade upp järnbruket och moderniserade herrgården. Godegårds bruk var det största bruket i norra Östergötland med stångjärn och spik som specialitet. Idag är hela den välbevarade miljön förklarad som ett byggnadsminne, en del av det svenska kulturarvet.

Bilder

Uppskattat museum

Godegårds porslinsmuseum kan man beskåda en av de största samlingarna svenskt bruksporslin från 1700-tal till nutid. Här finns även ett uppskattat bruksmuseum.

I Krassbäck anordnar Godegårds skidklubb en fantastisk vintervärld när kung Bore tillåter. Här finns längdspår, pulkabackar, grillplats, omklädningsrum och ett litet café. Skidor finns att låna.

Godegårds marknad är en riktig folkfest med historiska rötter, redan på 1800-talet hölls det kreaturs- & sädesmöten i bygden. Godegårds marknad arrangeras alltid den 1 maj.

Hitta hit

Att göra i Godegård

I historiska Godegård finns spår från svunna tider. För historieälskaren är ett besök på Porslinsmuseumet ett måste.

Platser i närheten

Naturen bjuder in till många vackra platser i trakterna runt Godegård. Här tipsar vi om ett urval.

Hittar du inte vad du söker?