Centrum

Torget har som sig bör en central plats i Motala centrum. Här ståtar Baltzar von Platen från sin sockel och blickar ner mot sitt mästerverk, Göta kanal. Vid firandet av kanalbolagets hundraårsjubileum 1922 fick Christian Eriksson i uppdrag att uppföra statyn. Han hann inte att få klar den till invigningen och skickade istället en gipsavgjutning som han hade färgat med 40 tjog ägg för att få den riktiga bronsglansen.

Statyn avtäcktes den 22 september utav Prins Eugen utan att Motalaborna upptäckte bedrägeriet. Några dagar senare var fuskverket borta och det dröjde till pingsten 1923 innan den riktiga statyn i brons intog sin plats.

Mer om Centrum

Stora torget som dominerar Motala centrum med sin enorma kullerstensbelagda yta har en gedigen historia. Förr nyttjades ytorna till torghandel, idag är det uteservering och promenadstråk.  Torget kantas av butiker, restauranger, caféer och hotell.

I Stadsparken, ett stenkast från stora torget, kan du njuta av den magiska utsikten över Motalaviken och Motalabron.  Här smakar glassen extra gott.

Förutom detta har Motala centrum ett stort utbud för den shoppingsugna. Här finns allt från små presentbutiker till stora kedjor.

Parkering

I Motala centrum är det enbart tillåtet att parkera på platser markerade med P-skylt. Det finns gott om parkeringsplatser, både korttidsparkeringar och där du får stå längre. Betala enklast genom ett sms eller ladda ner appen Epark.

På Motala Kommuns parkeringskarta kan du se både kommunens och privata parkeringar.

Hitta hit

Aktiviteter i Centrum

Det finns mer än shopping att ägna sig åt i Motala centrum.

Konst i Centrum

Du lär stöta på någon av alla de offentliga konstverk som finns i Motala centrum. Vare sig du letar aktivt efter dem eller passerar dem under shoppingrundan.

Hittar du inte vad du söker?