Talmannens smultronställen

Andreas Norlén, talman i Sveriges riksdag, flyttade till Motala 1995. Under de 20 år han var bosatt i Motala var han mycket engagerad i den lokala politiken och var under flera mandatperioder bland annat ledamot i kommunfullmäktige. Här delar han med sig av sina smultronställen!

Stort pampigt vitt hus från början av 1900-talet tittar fram mellan träd.
Övralid är väl värt en utflykt.

Övralid

Verner von Heidenstams hem bjuder på vidunderligt vackra vyer, redan om man nöjer sig med att vandra omkring runt huset. Går man dessutom in genom dörren får man dessutom möjlighet att lära känna människan och författaren närmare och förstå de stilideal som vägledde honom när han skapade sin unika bostad. För den som är svag för fika (varför tänker ni på mig?) ska man självklart inte missa Farfarstugan och dess våfflor.

Fot taget från långt håll på en vit byggnad, en silhuett av en gående person syns framför byggnaden.

Sveriges Rundradiomuseum

När jag bodde i Motala hade jag bara några hundra meter till rundradiomuseet i Bondebacka, inrymt i det som från 1927 var långvågsstationen i Motala och som gav upphov till det klassiska anropet Stockholm – Motala. Liksom vid Övralid kan man nöja sig med att ta en promenad i de vackra omgivningarna, men man har all anledning att öppna portarna och stiga in. Här får man lära sig om radions barndom och utveckling – något som kanske känns avlägset i vår tid med digital teknik, poddar och mycket annat, men som gör att vi förstår vårt samhälle bättre. Radions och så småningom tv:s framväxt var en del av vårt lands snabba omvandling under 1900-talet.

En person i gula friluftsbyxor och keps står på en bergsklippa och tittar ut över en magisk utskikt.
Foto: Linnea Neckman

Hålebergets naturreservat

Motala kommun bjuder på många natursköna platser. Håleberget ligger mig extra varmt om hjärtat, för det var där jag överraskade Helena med att fria – och till min stora glädje tackade hon ja. När vi gav oss iväg undrade hon (helt förståeligt) varför jag hade släpat med mig en stor, otymplig bag på vår skogsutflykt, men det var för att kunna gömma, de stora, långstjälkade rosor som jag hade köpt för ändamålet.

Vacker röd sekelskiftesnyggnad i trä med texten Göta Hotell på gaveln.

Borensberg - samhället och hamnen

Öster om Motala ligger samhället Borensberg som genomkorsas av Göta kanal och som erbjuder möjlighet till en trevlig promenad, både i hamnen och kanalområdet och i samhällets centrum. Där finns också charmiga Göta Hotell, känt från den första (och bästa!) Göta kanal-filmen. Jag har för övrigt en speciell relation till Göta Hotell. När jag hade råkat köra på ett rådjur för en del år sedan kom kocken från Göta Hotell i bilen bakom och gjorde, med hjälp av sin kockkniv, processen kort med det stackars djuret.

Spegelblankt vatten. På andra sidan vattnet ser man en stor och pampig gul byggnad.

Motala hamn

Hamnen i Motala har blommat ut de senaste 20 åren och är en härlig plats med flera restauranger och dessutom fantastiska Motala Motormuseum med tillhörande hotell. I hamnen ligger också Göta kanalbolags huvudkontor och påminner om att Motala är Göta kanals huvudstad.

Skyning över en sandstrand med helt stilla vatten. En person badar i vattnet.
Foto: Theresa Larsson Greus

Varamon

Det visste ni kanske inte, men i Motala finns Nordens största insjöbad: Varamon. Man kan promenera gott och väl en halv mil i sand – eller lite kortare på strandpromenaden, om man inte vill få sand i skorna – och samtidigt ha utsikt över Vätterns vågor. Här finns också restauranger, minigolf, camping och tennisbanor.

Publicerad: 17 maj 2021
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?