Följ med på en mysig roadtrip

 

Vad sägs om en utflykt till historiska platser, kryddad med hantverk och vacker natur? Här kommer ett tips på en upptäcktsfärd i den norra delen av Motala kommun. En härlig blandning av intryck utlovas vare sig du tar dig fram med bil eller cykel. Vill man göra stoppen lite längre blir det en fin tvådagarsutflykt.

En man njuter av fika utomhus i solskenet vid Cafe Krukboden.
Njut av fika på Café Krukboden.

Vårt första tänkta stopp på resan är Övralid. Huset som var nationalskalden och nobelpristagaren Verner von Heidenstams sista hem, ligger ståtligt med fantastisk utsikt över Vättern. Under sommaren sker visningar av Verner von Heidenstams hem varje timme. En fika i pittoresk miljö, kan man njuta av i Farfarstugan alldeles intill.

Mätta och glada drar vi vidare ner för Övralidsbacken och här väljer vi att åka norrut fram till Kavelbäck där Drejat av Barbro har sin verkstad med försäljning. Från Kavelbäck är det sedan endast en kort bit till Nubbekullen, som ligger på andra sidan riksvägen.

Vidare mot anrika nejder

Nubbekullens hembygdsgård är mest känd för att konstnären August Malmström, som målade tavlan Grindslanten, föddes här i början av 1800-talet. Det vita torpet med små röda flygelbyggnader ligger på en höjd och här har tiden stått stilla. Under sommaren hålls visningar på söndagar.

Var bär det av härnäst? Jo, vi tar oss från Nubbekullen ut på Riksväg 50 norrut i 3,5 km innan vi tar vänstersväng mot Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn. Här startade brunnsverksamheten 1678 av förste brunnsläkaren Urban Hjärne och Medevis dåvarande ägare Gustav Soop. Här kan du än idag dricka brunnsvattnet, lyssna på brunnsorkestern och handla något gott i Schweizeriet. Miljön bjuder verkligen på en tidsresa både visuellt och andligt. Här ligger också Medevi Pro/Salus, svensk ekologisk hudvård tillverkat på plats.

Kaffe, kaka och klematis

Från Medevi tillbaka söderut på riksväg 50 i drygt 6 km och sväng av vänster på Godegårdsvägen. Efter 6 km har ni nu hamnat i Bona och här hittar ni ett inspirerande stopp. Bona handelsträdgård är en familjeägd handelsträdgård med ett stort miljötänk och fantastiskt utbud. Här finns också Kafé Krukboden som förutom kaffe och hembakat har en liten butik med konsthantverk.

Ut på Godegårdsvägen igen och efter en dryg mil ser man Godegårds kyrka på höger sida. Kyrkan ska enligt tradition ha invigts 1251 och är en vitputsad, tornlös stenkyrka med en fristående klockstapel. Predikstolen är tillverkad 1808 av Anders Gustaf Malmström, far till konstnären August Malmström.

Nu är vi framme i Godegård samhälle och tar av höger mot Godegårds säteri. Två personer som har varit viktig för Godegård är Louis De Geer, den svenska industrialismens fader som lade grunden för Godegårds säteri och Johan Abraham Grill, direktören i Ostindiska kompaniet.

Svenskt Porslinsmuseum är beläget vid Godegårds säteri där museet visar 250 år av svensk porslinstillverkning fram till idag. Ett fantastiskt museum som exponerar föremålen i härligt uppbyggda miljöer. Kanske hittar du kaffekopparna som farmor hade när du var liten? Innan ni lämnar Godegård, passa på att ta ett dopp vid Hökabadet om vädret tillåter, här finns brygga och grillplats.

Skogsupplevelser så väl som matupplevelser

Färden går nu vidare mot Tjällmo och efter en dryg mil kommer vi ut på väg 211. För den vandringssugne rekommenderas Skönnarboleden. Då svänger man vänster på väg 211 mot Mariedamm. En vacker led i blandad natur på 10 km där det finns minnesmärken från järnhanteringen och områdets historia som går ända tillbaka till 1382. Nu tar vi sikte mot Tjällmo, höger på väg 211 och vid Tjällmo kyrka ligger Tjällmo hembygdsmuseum och Café med hantverk brevé. Här finns hembakat och ett tjugotal hantverkare som säljer sina alster.

Två kilometer söder om Tjällmo ligger en liten pärla, Eksund möbler mat & inredning. En liten gårdsbutik med vackra möbler och inredningsdetaljer, delikatesser som egenrökt kött, räkor och lax. Missa inte en god måltid i matvagnen.

Finns det ork kvar? Missa inte att svänga av till Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal, eller varför inte hitta ett mysigt boende och stanna över natt?

Avstånd

Motala – Övralid 14 km
Övralid – Medevi Brunn 10,5 km
Medevi Brunn – Bona handelsträdgård 12 km
Bona handelsträdgård - Godegård 14 km
Godegård – Skönnarboleden 21 km
Skönnarboleden – Tjällmo 9km
Godegård – Tjällmo 16 km
Tjällmo – Borensberg 20 km
Borensberg – Motala 17 km

För mer information 

Publicerad: 29 augusti 2022
Senast uppdaterad: 26 juni 2023

Pia Axelsson

Pia Axelsson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?