Östgötaleden Tjällmoslingan

Tjällmoslingan är en rundslinga på 20,5km som går igenom Tjällmos barrskogar på stigar, motionsspår och vägar. Rekommenderade startplatser vid Hagstugan, Kristinefors och Perkils kättil.

Lämplig start för vandringen är Hagstugan där det finns parkering, grillplats och bänkbord. Den drygt 2 mil långa leden går att korta av med en genväg förbi Västersjöns rastplats så det blir en rundslinga på 1 mil isället. Längs den västra sträckan går man på berg och genom kärr på spänger. Fram mot Tikhyttesjön går man på en höjd som ger bra utsikt över sjön medan man går mot den. Vidare går man på spänger genom myrmark med öppna vidder och senvuxna tallar. En bit från leden ligger Varg-Fredriks koja, en koja/stuga som byggdes kring 1835-1840. Här bodde vargjägaren Carl Carlsson med hustru och fyra barn. En vägvisningspil visar vägen till det som är kvar och här finns ett bänkbord.

I norr går man en bit på landsväg och kommer till slut fram vid Skönnarboleden. Här kan man vika av till utsiktsplats vid Tyleklint. Här går leden en kort bit jämsides med Skönnarboleden för att sedan vika av söderut. Här vandrar man genom skogs- och odlingslandskap delvis på grusvägar, en kortare bit på asfalt för att sedan gå genom vackra barrskogar på fina stigar igen. I närheten av Annsjön går stigen förbi Perkils Kättil en av Sveriges största jättegrytor som bildades under slutet av istiden av en roterande sten som borrades ner i berggrunden av det forsande vattnet. Här finns också en grillplats vid parkeringen och en badplats nere vid Annsjön. Leden går slutligen genom en vacker bokskog för att till slut komma ut till Hagstugan igen.

För mer information och karta gå in på naturkartan

 

Fler aktiviteter

Det finns mycket att upptäcka i vår kommun. Kanske du även kan vara intresserad av detta.

Hittar du inte vad du söker?