Östgötaleden Sjöbo-Knäppan runt

Rekommenderad startplats är vid Slaggbron, där beskrivningen utgår ifrån eller från naturreservatet Sjöbo-Knäppans parkering. Eftersom det är en rundslinga kan man givetvis börja var som helst på slingan. Från början av 1800-talet fram till 1961 kördes slagg, rester från Motala verkstads metalltillverkning, över bron och tippades på slaggbacken på andra sidan. Slaggbron går över Motala ström, precis innan utloppet till sjön Boren. Bron är en utmärkt plats att följa naturens skiftningar ifrån. Vandringen går genom Sjöbo-knäppans naturreservat som ligger sjönära. En utsiktsplattform är placerad alldels vid stranden där det framför allt vintertid är rikt på sjöfåglar, även havsörns syns regelbundet patrullera längs med Motala ström och Boren. Hela reservatet ligger på gammal kulturmark och har brukats som betes- och slåttermark sedan lång tid tillbaka. Första delen av vandringen, från slaggbron till ”gröna plan” är tillgänglighetsanpassad.

”Gröna plan” är en plats dit Motalaborna redan i början av 1900-talet tog med sina matsäckskorgar till. Här kan man bada i knäppaviken, en badbrygga finns. Här finns också en grillplats. Vid Sjöbo-torpet finns toalett. Sträckan mellan slaggbron och parkeringen efter Sjöbo-torpet är tillgänglighetsanpassad. Ett fågeltorn finns för den som vill spana på fåglar över Borens vass.

I det vattennära läget går man sedan på spänger som går igenom sumpskog och fram till ett kalkrikkärr, Hulthagekärret, som är plats för kalkälskare däribland många orkidéer. Här kan man i årstidsordning hitta bland annat majviva, flugblomster, vaxnycklar, blodnycklar, den ”köttätande” tätörten, kärrknipprot och slåtterblomma.

Vandringen fortsätter på olika storlekar på småvägar med hus och hagar och slutligen på större stig där man går en längre stäcka genom åkermark för att sedan komma ut på skogsväg. Märkningen visar sen på en längre grusväg genom åkermark som mynnar ut i ett bostadsområde, Ekenenäs. Sista sträckan går på stig i skog där man strax är framme vid slaggbron.

 

För mer information och karta

Fler aktiviteter

Det finns mycket att upptäcka i vår kommun. Kanske du även kan vara intresserad av detta.

Hittar du inte vad du söker?