Unik shopping i Borensberg

I den lilla sjöstaden vid Göta kanal finns mycket fint att upptäcka. Förutom all vacker natur bjuder även Borensberg in till unika shoppingupplevelser. Här finns massor med butiker som har det lilla extra i form av personlig service och ett exklusivt sortiment.

Två leende kvinnor iförda förkläden ståendes framför fyllda butikshyllor
Helena och Sandra i Camardas butik i Borensberg.

Camarda italienska delikatesser

Centralt i Borensberg hittar man Camarda italienska delikatesser, en liten butik som drivs av paret Helena och Francesco Camarda. Med rötter i Italien och en förkärlek för mat och produkter med hög kvalitet lever de nu Francescos barndomsdröm. Något som verkligen känns när man kliver in i butiken och möts av butiksbiträdet Sandras leende och dofterna från Helenas bakverk. Här hittar man noga utvalda produkter som inte saluförs på så många ställen i vårt avlånga land, något som får italienare som bor i Sverige att vallfärda hit.

– Vi tar gärna hem produkter som våra kunder saknar, ibland testar vi att sälja dem brett. Ibland funkar det, ibland inte, säger Helena.

Storsäljarna är parmesanost, parmaskinka och bresaola, men även mer specifika produkter som San Marzanotomater och olika pesto säljer bra. Camardas delikatessbrickor är mycket populära så även de långjästa napoletanska pizzadegarna, focaccia och nybakat bröd. Självklart saluför man även italienska efterrätter som tiramisu och pannacotta cannoli siciliani. Och så förstås delikatesspasta, i alla dess färger och former.

Paret är väldigt kreativa och utbudet växer hela tiden. Ett besök hos Camarda är lika med en oförglömlig upplevelse.

Ett vitt arbetsbord är fyllt av kola i olika nyanser. bakom kolan ligger en speciell arbetskniv för delning av kolan.

Börslycke gård en himmelsk upplevelse

Alldeles intill Göta kanal i centrala Borensberg ligger ett litet rappat hus. På den ljusa fasaden stoltserar en svart tupp, numera känd som Kola-Konny och Börslycke gårds signum.

All tillverkning sker i gårdsbutiken, som man kan följa bakom en stor glasruta. Här kokas dagligen kolor, kolasås, marmelader och dressing helt utan tillsatser, ja här sker ren och skär magi när fina råvaror förvandlas till fantastiska produkter. Börslycke gård är så mycket mer än en ”godisbutik”, det här är ett företag med själ. Grundaren Agnes präglar fortfarande bolaget med sitt signum, produkter utan tillsatser.

– Det är viktigt för oss att Agnes känsla lever vidare, hon kokade marmelad och kolor från råvaror från sin egen eller sina grannars gårdar, så vi letar alltid efter leverantörer i vår närhet. Skedevi levererar till exempel jordgubbarna säger nuvarande ägaren Jesper Linde.

Upplevelsen förstärks om man tar sig tid att besöka det vackra orangeriet i trädgården bakom butiken, här kan man sitta och filosofera i den magnifika omgivningen, äta godsaker och njuta av den svenska sommaren.

En kvinna i svart- och vit randig tröja ler mot kameran. I bakgrunden syns hyllor av lokalproducerade produkter.

Brunneby musteri ett historiskt familjeföretag

Alldeles bedårande vackert, mellan Göta kanal och Brunneby kyrka, som byggdes av Heliga Birgittas morfar, ligger Brunneby musteri. Idag en av Sveriges största gårdsbutiker som lockar besökare från hela landet.

Allt började med morfar, Carl Gösta Kjellin, som under krigstiden förfasades över att fallfrukten inte togs tillvara. Han byggde en juicepress och började producera juice i källaren på herrgården. Verksamheten togs så småningom över och utvecklades av nästa generation, Gunnar Kjellin och Eva Ronström. Idag arbetar barnbarnen Martin Golbe som säljansvarig och Lisa Allard som marknadsansvarig. Lisa berättar att sedan 1984 är det äppelcider som är den ständiga storsäljaren, numera utmanad av ”mousserande smultron”.

– Jag vill även passa på och tipsa om en riktig goding, nämligen vår Fläderblomsaft. Den är en klassiker som svalkar härligt en varm sommardag. Dessutom är den god att blanda i drinkar till sommarens fester, hälsar Lisa.

Ett besök på Brunneby musteri är lustfyllt, överallt står det godsaker. Självklart kan man köpa Brunnebys egenproducerade must, marmelad, sylt och saft men även andra närproducerade produkter och varumärken. Här finns ägg, jordgubbar, karameller, chips, kryddor och ja det mesta faktiskt. Härifrån går man med ett leende på läpparna, fullastad med godsaker.

Publicerad: 23 augusti 2022
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?