Börslycke gård – en himmelsk upplevelse

Alldeles intill Göta kanal i centrala Borensberg ligger ett litet rappat hus, på den vita fasaden stoltserar en svart tupp. I Borensbergs gamla turistbyrå huserar nu Börslycke gård, ett bolag som startade som ett litet familjeföretag och nu har blivit vida känt i delikatesskretsar.

Fyra stycken tjejer står framför en inglasad dörr till mindre byggnad.

I begynnelsen startades Börslycke gård av Agnes Johansson som tillsammans med sina mamma drev en liten gårdsbutik hemma på sin gård i Godegård. Uppfinningsrikedomen var stor; förutom att hitta på nya produkter som hon tillverkade på sin egenodlade frukt och bär, så bjöd man in barnfamiljer att klappa djur på sitt café och erbjöd abonnemang på delikatesskassar.

Loggan, den stolta tuppen, kom till och är fortfarande ett signum liksom att alla produkter är tillverkade utan tillsatser. 2015 öppnade Agnes konditori i Borensberg och ett par år senare bytte Börslycke gård ägare då entreprenören Jesper Linde förvärvade bolaget. Sedan ett par år är det Amanda Rolf som styr, hon tillträdde som vd 2018 efter flera år i verksamheten som konditor.

Det bästa med att arbeta här förutom den fantastiska personalen är att det är så varierade arbetsuppgifter, att man är med hela vägen. Tror inte det finns så många arbetsplatser där man får koka kola från grunden och experimentera fram nya smaker.

All tillverkning sker i gårdsbutiken där man kan följa tillverkningen bakom en stor glasruta. Här kokas dagligen kolor, kolasås, marmelader och dressing helt utan tillsatser, ja här sker ren och skär magi när fina råvaror förvandlas till fantastiska produkter.

– Det är viktigt för oss att Agnes känsla lever vidare, hon kokade marmelad och kolor från råvaror från sin egen eller sina grannars gårdar, så vi letar alltid efter leverantörer i vår närhet Skedevi levererar t.ex jordgubbarna.

Rådande pandemi har förstås påverkat verksamheten, man har många säsongsåterförsäljare som inte har vågat beställa lika mycket som tidigare år. Även återförsäljare i storstäder har drabbats hårt med minskad försäljning som följd. Amanda är dock positiv och säger att det mesta rullar på som vanligt, visst har man fått ändra lite i sin satsning men att det inte är så konstigt med tanke på att pandemin har slagit hårt mot besöksnäringen. På frågan om framtidsdrömmar önskar hon utvidga sortimentet, kanske med egentillverkad glass.

– Vi har funnits här i 1,5 år nu, det vore väldigt roligt om fler kunde hitta hit.

Mycket godsaker på en dag blir det

Ett mycket vackert orangeri har byggts i trädgården bakom butiken, här kan man sitta och filosofera i den magnifika omgivningen, äta godsaker och njuta av den svenska sommaren.

– För oss är en marmelad inte bara en marmelad för oss är det en himmelsk upplevelse” kan man läsa i den vackra foldern som presenterar Börslycke gård och det verkar inte vara en underdrift.

En klassiker som har funnits med sedan start är marmeladen gjord på rabarber och jordgubbar, man blir ju lite nyfiken på vilken produkt som Amanda tycker allra mest om:

– Min favorit just nu är utan tvekan vegansk kola med kokos men jag borde nog säga vanilj- och havssaltkola för det är den jag har ätit mest av.

På min fråga om man äter mycket godsaker när man jobbar på Börslycke svarar Amanda:

Jo jag äter något efter lunch nästan varje dag, det är alltid lite kantspill över från produktionen och man jobbar ju ändå i en godisbutik.

En vit byggnad syns i bild, det står "Börslycke Gård" på fasaden.

Börslycke gård är så mycket mer än en ”godisbutik”, det här är ett företag med själ. Grundaren Agnes präglar fortfarande bolaget med sitt signum produkter utan tillsatser. Amanda förvaltar och utvecklar, hon är noga med att bibehålla det genuina och betonar vikten av smakkombinationer, något som hon säger att Agnes var fenomenal på.

Amanda bidrar med sin positivism, skrattet ligger nära till hands och jag glömmer nästan bort att fråga varför man har en tupp som logga när hon med ett stort leende förklarar:

Kola-Konny! Jag har döpt honom, alla är inte lika positiva till det namnet men han är med överallt, man kan faktiskt säga att han är med där det händer.

Så ser du en stolt svart tupp i sommar, ta rygg! Chanserna är goda att du får en himmelsk upplevelse…

Publicerad: 25 juni 2020
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Johanna Sjögren

Johanna Sjögren

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?