Östgötaleden Medevi – Övralid

Den 9km långa delsträckan av Östgötaleden som går mellan Medevi och Övralid erbjuder både varierad natur och en hel del historia.  Vandringen är märkt med orange märkning. Medevi brunn som är nordens äldsta hälsobrunn grundades 1678 och här växte det upp hus, kyrka, apotek, hotell och lasarett för de fattiga. Området öppnar upp under brunnssäsongen, från midsommar in i augusti och är finns Schweizeri och Wärdshus. På väg till ledens start kan man känna historiens vingslag när stegen går i gruset mellan husen I slutet av gången, sitter en orange märkning som pekar åt höger. Leden börjar på en rullstensås som troligen har haft betydelse genom sin filtrerande förmåga till Medevi surbrunns goda vattenkvalitet.

Efter stigar och grusväg kommer man fram till vägen in till Nubbekullen, som fått sitt namn efter att det på 1700-talet bodde en smed där som bland annat tillverkade nubb. Här föddes Johan August Malmström 1829, en konstnär vars mest kända målning är Grindslanten, Nubbekullen sköts av Västra Ny hembygdsförening som har det öppet som museum på söndagar under sommaren.

Vandringen fortsätter en kort bit på större bilväg som korsas där det skyltas Lemunda, och den skyltningen följs vidare när det fortsätter på mindre väg. Sväng av upp mot Övralidsbacken , en riktig kämparbacke. Var uppmärksam på skyltningen mot slutet av backen när den viker av till höger. Den här biten av vandringen mynnar ut vid Övralid, Verner von Heidenstams sista hem, som står orört sedan hans död 1940. Under sommaren visas Verner Von Heidenstams hem varje timme av duktiga guider. Här finns också Farfarstugan med pittoresk miljö och erbjuder servering med en fantastisk utsikt.

 

Gå in på naturkartan För mer information , parkering och karta

Fler aktiviteter

Det finns mycket att upptäcka i vår kommun. Kanske du även kan vara intresserad av detta.

Hittar du inte vad du söker?