Sveriges Rundradiomuseum

Det vackra huset som är museum ligger mitt i hjärtat av Motala, på Bondebacka, ett av de mest populära grönområden som finns i centrala Motala. Radiostationen från 1927, där radiomuseet ligger, är byggnadsminnesförklarad. Även om man inte är tekniskt intresserad finns det en påtaglig skönhet inne på museet och en intressant historia. En guidning ger en komplett information av utställningarna.

I början av 1920-talet började radio bli alltmer populärt. Runt om i landet fanns lokala sändarstationer, men de nådde ut till få mottagare. 1926 fick Telegrafstyrelsen anslag från riksdagen för att uppföra en rundradiostation. Denna skulle ligga i Mellansverige. Man valde Motala för att staden låg ”mitt i Sverige” – sändningarna härifrån skulle nå lyssnare i både Stockholm och Göteborg. Dom första publika radiosändningarna inleddes i Motala 1927. ”Stockholm-Motala!” Radioanropet kom från sändarstationen i Motala. 1962 slutade man att sända härifrån.

Intill museet ser man två radiomaster, 120 meter höga och tillverkade av Motala Verkstad. Den som vågar kan följa med på en klättring upp i den ena masten där man har en hänförande utsikt när man kommit upp.

Bilder

Hitta hit

Hittar du inte vad du söker?