Njut av Östgötaleden

En av Sveriges fem vackraste, och längsta, vandringsleder går genom Motala, Östergötlands sjöstad. Vi pratar förstås om Östgötaleden. 140 mil utmärkt vandring i lika vacker som varierad terräng.

Klippor mot vatten med härlig blå färg.
Foto: Johanna Sjögren

Djup trollskog eller karga klippor, lättillgänglig eller tuff terräng. Östgötaleden kan erbjuda något för alla vandrare, stora som små. Intresset för naturen har tack vare pandemin väckts till liv och vandring har blivit en folkkär aktivitet. Något som förhoppningsvis är här för att stanna eftersom det kombinerar två saker vi mår bra av; att röra på sig och att vistas i naturen.

Magisk trollskog och skärgårdsliknande natur

Östgötaleden går genom flera naturreservat. Ett av dessa är Trolleflod norr om Tjällmo, i den här trollskogen väcks fantasin lätt till liv allt eftersom man passerar sumpskogar, myrar, kärr och riktigt gamla träd. Som att befinna sig i en John Bauer målning. Missa inte att hålla utkik efter de spår som fortfarande finns kvar från den tid då man i området framställde träkol i kolmilor.

Väljer man istället Skönnarboleden, inte alls långt från Trolleflod, så beträder man verkligen historisk mark. Förutom vacker och varierande natur vandrar man även förbi fall, hålldammar och minnesmärken från järnhanteringen och den efterföljande sågindustrin. Här kan du verkligen känna av det historiska vingslaget.

En stor favorit hos många är den delen av Östgötaleden som går längs Västanvik. Här är så vackert att man tappar andan, oavsett årstid eller väderlek. Den här leden har allt. Långa lättpromenerade partier som får en att gå in i meditativ dvala men även dramatisk skärgårdslik natur längs med vidunderliga Vättern. Stundtals i så storslagen miljö att man hänförd undslipper ett ”åhh!”

Att tänka på

Ta reda på lite fakta innan du påbörjar din tur förslagsvis tillgänglighetsgrad och längd, på naturkartan.se eller i deras app hittar du allt du behöver veta och lite till. Bra skor och god matsäck förgyller förstås. Visa hänsyn. Och sist men inte minst allt du tar med ut på tur ska med hem igen. Eller förresten, det var en sak till; njut!

Läs mer om Östgötaleden i Motala

Publicerad: 17 maj 2021
Senast uppdaterad: 30 mars 2022

Johanna Sjögren

Johanna Sjögren

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?