Spännande ljudberättelser med Motalafokus

Hur mycket storhetsvansinne lägger grunden till Motala Verkstad? Varför klämtar områdets klocka så ofta? Och hur lever familjerna som är knutna till fabriken? Tillsammans med Storyspot blåser vi nu liv i den fascinerande historia som Motala bär på!

En person läser på en skylt intill Göta Kanal.

Nu finns det nio spännande ljudberättelser sprungna ur Motalas historia att ta del av i appen Storyspot. På olika platser i Gamla Motala verkstadsområde hittar du informationsskyltar som skvallrar om att här finns det en historia att ta del av.

Ljudberättelserna blåser liv i och ger djupare förståelse i hur livet var i verkstadsområdet under 1800- och 1900-talet. Den sista platsen är på Stora torget i Motala vid Baltzar von Platsen staty, där du får veta mer om hur det gick till när Göta kanal kom till.

Låt dig svepas med av vår stads spännande historia och framgångssaga tillsammans med Storyspots duktiga berättare. Bästa upplevelse får man på plats i området där atmosfären finns i luften!

Följande historier finns att ta del av:

Klockstapeln vid Motala verkstad.

Klockstapeln styr livet i Motala verkstad

Plats: Klockstapeln, intill Torrdockan.

Är det frukost, lunchdags eller kanske läggdags? Oavsett vilket klämtar vällingklockan högt över arbetarna och deras familjers huvuden.

Följ med under en arbetsdag på Motala verkstad!

De röda byggnaderna vid Mallboden är fotograferade mellan två stålbalkar intill Gamla Motala Verkstad.

Familjen i Dockbyggnaden väntar förgäves

Plats: Dockbyggnaden.

När maken går bort blir Kerstin lämnad ensam ansvarig för familjens välmående. Det blir kämpiga tider, med fattighjälp, potatisplockning och tuffa prioriteringar.

Med en gång om året sitter hon och barnen på första parkett.

Ett historiskt svartvitt foto. En till bredden fylld flotte tar 40-50 personer över Göta kanal. I bakgrunden ses Motala Verkstad.

Midsommardans i Paviljongerna

Plats: Treöresbron.

För en gångs skull slutar Olle jobbet redan klockan tolv. Nu är han festfin och till musikkårens toner ser han hur midsommarstången reser sig.

Han vill dansa, men var är Anna?

Ett svartvitt historiskt foto över området vid Motala Verkstad. Flera båtar ligger förankrade i Göta kanal intill industribyggnaderna.

Hur Motala verkstad räddas från konkurs

Plats: Gamla Motala verkstad.

Konkursen är nära och ägarna desperata. Ska de ge Otto Edvard von Carlsund en chans att vända skutan? Så blir det.

Hör berättelsen om hur en fartygskonstruktör vid mitten av 1800-talet räddar och moderniserar Motala Verkstad.

Gammalt porträtt av en man föreställandes: Baltzar Von Platen hänger på en vägg.

Baltzar von Platen grundar Motala verkstad

Plats: Platenstatyn, Stora torget.

Gigantiska projekt avskräcker inte Baltzar von Platen. Bygget av Göta kanal pågår och nu behövs en mekanisk verkstad. Europas mest moderna ska den bli! Vilket är lättare sagt än gjort.

En segelbåt står i Borenshults slussar under en tidig höstdag.

Fröken Saras schweizeri vid Borenshults slussar

Plats: Borenshults slussar.

Kafébiträdet Sara går tankspridd bland runda bord och avslappnade damer. Fyller på en påtår. Året är 1925 och schweizeriet vid Borenshults slussar är en oas för långväga gäster.

Nu har Sara ett stort beslut att fatta. Ska allt detta bli hennes?

Ett foto av en kvinna sittandes på en stentrappa.

Hjärterum i museilägenheterna

Plats: Museilägenheterna.

Tioåriga Elin blir allt svagare. Till slut går hon inte att väcka. Och Gustaf, han överlever knappt ett halvår utanför magen. I en lägenhet på Verkstadsvägen tänker en mamma på sina barn – både de hon begravt och de som finns kvar. Hur ser livet ut här kring sekelskiftet 1900?

Två stora vita passagerarbåtar

Motalas slussar – en familjeaffär

Plats: Hamnen.

De får inte hämta pappa. Och mamma ligger sjuk i feber. Syskonen Nils och Anna är uppvuxna vid hamnen men har aldrig slussat båtar helt själva. Nu är de tvungna. Det är sent 1800-tal och det stora fartyget närmar sig. Hur ska det gå?

Gamla Folkets hus

Ett Folkets hus mot alla odds

Plats: Gamla Folkets hus.

Ska inte arbetare bara... arbeta? Nej, inte här i alla fall.

Året är 1907 och de anställda vid Motala Verkstad vill ha fritid också. Hör berättelsen om Gamla Folkets hus – en byggnad som byggs mot alla odds. På en tomt som arbetarna egentligen inte får köpa.

Publicerad: 14 september 2022
Senast uppdaterad: 11 augusti 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?