Gamla Motala Verkstad - Motala Sjöstad

Gamla Motala Verkstad

Området Gamla Motala Verkstad längs Göta kanal var runt mitten av 1800-talet ett eget samhälle vid sidan av köpingen, det som idag är centrala Motala. Här fanns allt man behövde: simhall, Folkets Hus, teater och ett föreningsliv. Här startades även Sveriges första konsumförening.

Mycket av det gamla finns fortfarande bevarat och här kan du strosa mellan gamla lyftkranar och faluröda byggnader, besöka industrimuseet eller äta en våffla på mysiga café Mallboden.

Gamla Motala Verkstadsområde

Gamla Motala Verkstadsområde ligger som ett historiskt minne längs Göta kanal och Motala ström. Anrika Motala Verkstad började som en reparationsverkstad till kanalbygget (1822) och växte sedan så att man i mitten av 1800-talet blev en av landets ledande industrier. Motala Verkstad kallas idag för "Verkstadsindustrins vagga" och har haft stor betydelse för Motala, rent industriellt men även stadsmässigt då alla arbetare som bosatte sig i området med sina familjer utvecklade ett eget brukssamhälle kring verkstaden.

På 1830-talet bodde det mer än 500 människor i orten runt verkstaden, men bara 75 i Motala köping. Vid etableringen 1822 hade verkstaden 22 anställda, verksamheten växte, 1830 hade man över tvåhundra anställda och på 1890-talet var man uppe i 1 000 anställda. Motala stad och bruksorten slogs samman 1948. I brukssamhället som växte fram fanns bland annat sjukvård, simhall, teater, Folkets hus, kyrka, skola och föreningsliv.

Området idag

Ta en promenad och känn atmosfären! Här hittar du gator med namn som Liverpoolsgatan, Frasergatan och Englandsgatan. Gator som fått sina namn av de britter som bidrog med specialkunskap till både kanalbygget och utvecklingen av Motala Verkstad. I området finns verkligen hus med en rik historia.

I en av de gamla verkstadslokalerna finns Motala Industrimuseum, som visar flera produkter som har tillverkats på Motala Verkstad och som även berättar Motala verkstads historia. Den vackra Lokverkstaden ligger alldeles intill kanalen. Utanför lokverkstaden står ett vackert ånglok som har tillverkats på Motala Verkstad.

Den nuvarande Treöresbron ersatte i maj 1940 den gamla dragfärjan som togs i bruk på 1840-talet. Här kunde det vara trångt när arbetarna skulle ta sig hem efter arbetsdagens slut. I nuvarande Mallbodens Café och vandrarhem förvarades det tidigare mallar till båtbyggen, därav dess namn.

Här kan du idag lyssna på en telefonguidning där du får områdets historia berättat för dig, platserna där guidning erbjuds är klockstapeln, torrdockan, treöresbron, paviljongerna samt vid Carlsund monumentet.

Hitta hit

Äta & Bo i Motala Gamla Verkstan

För den som förälskar sig i området finns det möjlighet att både stanna både för en måltid men också för natten.

Hittar du inte vad du söker?