Rhododendrondalen

I Klockrike, cirka två mil utanför Motala mot Linköping, ligger en fantastisk rhododendrodal. Platsen är utmärkt med skylt och en trappa leder ner till den blomstrande lilla oasen fylld av rhododendron, azaleor och magnolia. Här kan du ströva omkring, lyssna på fåglar och njuta av lugnet.

Ett romantiskt utflyktsmål

Dalen är resterna från ett grustag till tegelbruket i Klockrike som drevs mellan 1919 och 1968. Luffare brukade övernatta ovanpå tegelbrukets ugnar eftersom det var varmt där. Kanske var det just det som lockade Harry Martinsons huvudkaraktär Bolle i romanen ”Vägen till Klockrike”?

När rhododendron står i blom från vår till tidig sommar översållas hela busken av blommor i färger som rött, lila, rosa och vitt. I maj och juni är blomsterprakten underbar i parken och under heta sommardagar råder behaglig svalka i dalens skugga. Den romantiska miljön gör Rhododendrodalen till den perfekta utflykten. Glöm inte att packa fikakorgen, här finns bänkar och bord att slå sig ned vid under de varma årstiderna. På platsen firas också Sveriges nationaldag den 6 juni varje år.

Arbetet med att förverkliga idén om en Rhododendrondal i Klockrike påbörjades 2004. De naturliga förutsättningarna fanns, plus intresserade, engagerade och givmilda bybor. Dalen invigdes två år senare på Nationaldagen. Området sköts av föreningen Rhododendrondalens vänner vars vision är bidra till ökad miljömedvetenhet, gemenskap och delaktighet i Klockrikes utveckling.

Hitta hit: Ligger mitt inne i Klockrike där det även ligger en pulkabacke och hockeyrink. Ingång via trappan ner från Klockrikevägen eller från Helge Björns väg bakom återvinningsstationen.

Play Video

Hitta hit

Hittar du inte vad du söker?