Fem spännande ljudberättelser med Motalafokus

Hur mycket storhetsvansinne lägger grunden till Motala Verkstad? Varför klämtar områdets klocka så ofta? Och hur lever familjerna som är knutna till fabriken? Tillsammans med Storyspot blåser vi nu liv i den fascinerande historia som Motala bär på!

En person läser på en skylt intill Göta Kanal.

Nu finns det fem spännande ljudberättelser sprugna ur Motalas historia att ta del av i appen Storyspot. På fyra olika platser i Gamla Motala verkstadsområde hittar du informationsskyltar som skvallrar om att här finns det en historia att ta del av.

Ljudberättelserna blåser liv i och ger djupare förståelse i hur livet var i verkstadsområdet under 1800- och 1900-talet. Den femte och sista platsen är på Stora torget i Motala vid Baltzar von Platsen staty, i den här berättelsen får du veta mer om hur det gick till när Göta kanal kom till.

Låt dig svepas med av vår stads spännande historia och framgångssaga tillsammans med Storyspots duktiga berättare. Bästa upplevelse får man på plats i området där atmosfären finns i luften!

Följande fem historier finns att ta del av:

Klockstapeln vid Motala verkstad.

Klockstapeln styr livet i Motala verkstad

Är det frukost, lunchdags eller kanske läggdags? Oavsett vilket klämtar vällingklockan högt över arbetarna och deras familjers huvuden.

Följ med under en arbetsdag på Motala verkstad!

De röda byggnaderna vid Mallboden är fotograferade mellan två stålbalkar intill Gamla Motala Verkstad.

Familjen i Dockbyggnaden väntar förgäves

När maken går bort blir Kerstin lämnad ensam ansvarig för familjens välmående. Det blir kämpiga tider, med fattighjälp, potatisplockning och tuffa prioriteringar.

Med en gång om året sitter hon och barnen på första parkett.

Ett historiskt svartvitt foto. En till bredden fylld flotte tar 40-50 personer över Göta kanal. I bakgrunden ses Motala Verkstad.

Midsommardans i Paviljongerna

För en gångs skull slutar Olle jobbet redan klockan tolv. Nu är han festfin och till musikkårens toner ser han hur midsommarstången reser sig.

Han vill dansa, men var är Anna?

Ett svartvitt historiskt foto över området vid Motala Verkstad. Flera båtar ligger förankrade i Göta kanal intill industribyggnaderna.

Hur Motala verkstad räddas från konkurs

Konkursen är nära och ägarna desperata. Ska de ge Otto Edvard von Carlsund en chans att vända skutan? Så blir det.

Hör berättelsen om hur en fartygskonstruktör vid mitten av 1800-talet räddar och moderniserar Motala Verkstad.

Gammalt porträtt av en man föreställandes: Baltzar Von Platen hänger på en vägg.

Baltzar von Platen grundar Motala verkstad

Gigantiska projekt avskräcker inte Baltzar von platen. Bygget av Göta kanal pågår och nu behövs en mekanisk verkstad. Europas mest moderna ska den bli! Vilket är lättare sagt än gjort.

Publicerad: 14 september 2022
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?