Fira midsommar i Motala

Sugen på dans kring midsommarstång, lekar och annat kul? Vi listar ett stort antal platser i Motala kommun där det bjuds in till midsommarfirande i år.

En närbild från en dans kring en midsommarstång.

Majstång, sju sorters blommor under kudden och små grodorna. Midsommaren är full med både gamla och nya traditioner. Många är vi som vill samlas med släkt och vänner för att dansa kring en midsommarstång och fika på svenska delikatesser som färskpotatis och jordgubbar.

Ladda upp där hemma genom att binda blomsterkransar och baka jordgubbstårta och ta er sedan ut för att njuta av dagen tillsammans med hundratals andra midsommarsugna.

I Motala firas midsommar på en mängd platser. Välj bland annat mellan traditionsenligt midsommarfirande på magiska Medevi brunn, naturskönt och rofyllt på Furulid eller mysigt firande hos Mallboden granne med Göta kanal.

Den ljusa midsommarnatten firar de allra flesta av oss ända in på småtimmarna och det kanske inte är så konstigt - för det är ju väldigt härligt att sommaren äntligen är här på riktigt.

Midsommarfirande, Flera hundra personer står intill en grön och grann midsommarstång under blå himmel.

Traditionsenligt midsommarfirande på magiska Medevi Brunn

Knappt två mil norr om Motala i Östergötland ligger Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn och ett unikt kulturminne från tiden runt 1700-talet. Firandet startar klockan 14.30, då spelar Brunnsorkester och vid klockan 15.00 reses midsommarstången. Därefter bjuds det på högtidstal, dans och musik. Men se till att komma i god tid, det brukar bli mycket folk! Det är tradition av fika med medhavd jordgubbstårta i Medevi, så vill ni fira ordentligt se till att packa filt och picknickkorg.

Dagen fortsätter sedan med eftermiddagskonsert och kvällskonsert i brunnsparken, följt av Musik & lyrik i midsommartid i Medevi brunnskyrka på kvällen och den traditionsenliga Grötlunken. Kvällen avslutas med dans i högbrunnen.

Serveringen i Schweizeriet är öppen från 11.00 och Wärdshuset är öppet för lunchbuffé och trerätters middag.

rödfärgad avlång byggnad med många svarta stolar och bord placerade framför byggnaden

Naturskönt och rofyllt på Furulid

Vem vill inte fira midsommar i sköna Varamobaden? För den som inte känner till området är Varamon ett familjevänligt bad i Motala med kilometerlång sandstrand. På Furulid njuter besökare vanligtvis av bekvämt campingboende, bara ett par stenkast ner till stranden och Vätterns klara vatten.

På midsommarafton börjar dansen kring midsommarstången vid 16.00, men midsommarbuffén serveras redan från klockan 12.00 och vid klockan 14 bjuds det på musikunderhållning. Efter midsommarfirandet blir det konsert för hela familjen följt av en konsert med allt från jazz till klassisk musik.

De röda byggnaderna vid Mallboden är fotograferade mellan två stålbalkar intill Gamla Motala Verkstad.

Fira in sommaren i Sveriges industris vagga

Mallbodens Café och Vandrarhem har ett idylliskt läge utmed Göta kanal, i hjärtat av Sveriges industris vagga, Motala Verkstad. Lokalerna har varit nyttjade dels som arbetarbostäder och dels som bodar där mallar till båtbyggen förvarades. Mallboden är mest känt för sina fantastiska våffeluppläggningar med glass, frukt och kakor. Förutom söta våfflor finns även matigare varianter och rätter som Caesarsallad, tarte flambée och pasta.

På Mallboden pågår midsommarfirandet mellan klockan 13.00 och 15.30. Stången reses strax före klockan 14.00 och efter det blir det dans. Dessutom blir det lekar, fiskdamm och lotterier.

En midsommarstång med svenska flaggans färger mot en blå- molning himmel.

Här kan du också fira midsommar i Motala 2023

Ask-Ekebyborna hembygdsföreningen
Samling klockan 11.00 för alla som vill vara med och smyckar midsommarstången. Klockan 13.00 är det musik och lekar, det kommer att finnas kaffeservering och lotter. Ta gärna med lunchkorg och filt.

Gristorpet, norra Godegård
Godegårds Hembygdsförening bjuder in till midsommarfirande vid Gristorpet kl 14.00. Man kan också kika in i Gristorpet, det gamla Knekttorpet som föreningen förvaltar. Ta gärna med eget fika!

Fornåsa hembygdsparken
I Fornåsa bjuds det på traditionellt firande med dans kring stången, fikaservering, lotterier och chokladhjul. Med start vid kl.14.00. Stången kläs kvällen innan.

IFK Motala, Askling Bil Arena
Klockan 12.00 slår portarna upp till årets midsommarfirande på fotbollsplanerna nära Fålehagen. Förutom att dansa kring midsommarstången kommer du kunna delta i både lotterier och tävlingar samt fika i Paviljongen och kiosken.

Dansen påbörjas klockan 14.00. Efteråt dyker räddningstjänsten upp och visar sina fordon, samt låter nyfikna testa att sitta i brandbilen.

En gräddtårta med jordgubbar på ett bord utomhus. På Bordet ligger också två röda rosor och en prästkrage.

Klockrikevallen
Dans och lekar kring midsommarstången börjar klockan 15.00. Ta gärna med egen fikakorg.

Redan dagen innan kan alla som vill åka med traktor och vagn för dagen innan midsommarafton vid klockan 18.00, för att samla ihop blommor och grönt till majstången. Ta gärna med sekatör eller sax!

MORF i Solsätter
I år bjuder Motala Ryttarförening in till midsommarfirande vid deras stall i Solsätter mellan klockan 10 och 13! Det blir dans kring midsommarstång och under dagen arrangeras även ponnyridning, fiskdamm, käpphästhoppning, chokladhjul och lotterier med fina priser. Café Krubban är öppen om man vill köpa kaffe/saft, korv och hembakade godsaker.

Ponnyridningen körs klockan 10.00 och 11.45 och dansen drar igång klockan 11.00.

Skolgatan, Borensberg

I Borensberg bjuder Borensbergs Hembygdsförening upp till midsommardans på Skolgatan klockan 15.00. Arne Andersson och Lars Arwidsson står för ringlekar och musik och det bjuds på godispåse till alla dansande barn.

Kom gärna med blommor och blad och hjälp till och klä stången dagen innan, på torsdagen kl 17.00.

Tjällmo hembygdsförening

I Tjällmo bjuds det på midsommarfest i Hembygdsparken med musik och dans kring stången. Festligheterna inleds klockan 14.00 och det kommer att finnas servering, lotterier och fiskdamm. Både museum och hantverksbod kommer att hållas öppna.

Har vi missat någon? Hör gärna av dig till ida.norinder@tillvaxtmotala.se så uppdaterar vi listan!

Publicerad: 08 juni 2023
Senast uppdaterad: 19 juni 2024

Ida Norinder

Ida Norinder

Digital marknadskommunikatör på Tillväxt Motala.
ida.norinder@tillvaxtmotala.se

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?