Medevi

När man går i Medevi känner man verkligen historiens vingslag. Här kretsar det mesta kring hälsobrunnen som grundades 1678 men som redan under stenåldern var berömd för sitt mirakulösa vatten. Under medeltiden lydde Medevi källa under Vadstena kloster. Sedan föll den i glömska och återupptäcktes 1678. Medevi benämns som Sveriges första kurort och det var Gustav Soop som kom i kontakt med berättelserna om källorna när han köpte Medevi Säteri. Han hade länge letat efter en hälsobrunn i Sverige och sände vattnet till vetenskapsmannen Urban Hjärne som besökte brunnen 1678. Efter en positiv analys var Nordens första hälsobrunn ett faktum.

Grötlunken

Musik har alltid ansetts vara en viktig del av livet på Medevi Brunn. På 1870-talet fick man en egen brunnsorkester bestående av pensionerade militärmusiker. Idag är det professionella och duktiga amatörmusiker som förgyller miljön och går i täten för den berömda grötlunken.

Medevi är en festlig plats här har många bröllop firats genom åren och här sker Motalas största midsommarfirande.

Här njuter man av en fantastisk miljö bland kulturhistoriska byggnader.

Play Video

Hitta hit

Att göra i Medevi

När man strosar runt i Medevi känner man verkligen historiens vingslag. Här firar många motalabor midsommar men det finns förstås en hel del annat att göra på denna historiska plats.

Äta & Bo i Medevi

Tänk att få övernatta på denna historiska plats dit många hoppfulla tagit sig för att få dricka av den outsinliga källan. I Medevi finns boenden i olika kategorier och maten är fantastisk.

Platser i närheten

Det finns många fler fantastiska platser att upptäcka i trakterna kring Medevi. Här bjuder vi på ett urval.

Hittar du inte vad du söker?