Nykyrka

Kyrkan har en central plats i Nykyrka, inte minst för att namnet på orten härstammar från kyrkan i Västra Ny. Dessförinnan kallades området för ”Motala skog”, men efter kyrkans uppförande så benämns platsen med namnen ”Nykörkio” och ”Nyokirkio”. Sedemera tillkommer ”ny” och 1885 blir det officiella namnet Västra ny socken. Kyrkan uppfördes under 1200-talets andra hälft och byggdes ut på 1700-talet. Predikstolen och altarringen är tillverkad av Anders Malmström, en man från trakten som var vida känd för sin bildhuggarkonst

Bilder

Mer om Nykyrka

Nykyrka tätort tillkom på 1950 talet, växte ut från ”gamla byn” mot gärdena nedanför församlingshemmet, vidare mot Godegårdsvägen.

Ett par kilometer norr om Nykyrka ligger Nubekullen. Här växte August Malmström upp, konstnären bakom ”Grindslanten”, kanske Sveriges mest berömda målning. August var son till tidigare nämnda bildhuggarkonstnär Anders Malmström. På Nubbekullen driver idag Västra Ny Hembygdsförening ett museum som innehåller ett par tusen bruksföremål samt en mindre tavelsamling av August.

I Nykyrka driver Magnus och Pernilla Axén en mycket omtyckt lanthandel. De är barnbarn till köpman Arvid och Karin Axen som startade sin lanthandel för 80 år sedan. Hit åker till och med Motalabor för att handla.

Hitta hit

Att göra i Nykyrka

Det finns mycket att upptäcka i trakterna kring Nykyrkas historiska marker.

Platser i närheten

Det finns många fantastiska platser i närheten av Nykyrka. Kanske du får en ny favorit eller återupptäcker en gammal.

Hittar du inte vad du söker?