Bona

Bona är ett litet samhälle norr om Motala, beläget intill Bocksjön, med en mycket spännande historia. Bona var ursprungligen ett frälsehemman och har bl. a ägts av Elsa Bonde, bröderna Wrangel, Anna Maria Soop, Reinhold Axel von Fersen och familjen Grill. Jean Abraham Grill, ägare till Godegård bruk, anlade ett stångjärnsbruk, vilket fick stor betydelse för bygden. 1886 tog patron Oskar Lundqvist över egendomen, han lät odla upp ny mark och anlade vägar. De gårdsallér som finns att skåda i Bona härstammar från hans tid.

Bilder

En spännande historia

I början av 1900-talet köpte staten upp Bona och gården omvandlades till uppfostringsanstalt. Därefter har man även bedrivit mentalsjukhus, flyktingförläggning och folkhögskola.

Här, mitt i byn, hittar man ett av kommunens mest populära resmål under våren, Bona handelsträdgård.

Hitta hit

Att göra i Bona

Ett besök på fantastiska Bona trädgård ångrar man inte. Här kan man njuta av blomstrande prakt i maffiga växthus. Kafé Krukboden som ligger alldeles intill är en upplevelse i sig. 

Platser i närheten

Det finns mycket att upptäcka i trakterna runt historiska Bona, det är endast fem kilometer till lilla pittoreska Karlsby.

Hittar du inte vad du söker?