Pappas Pärlor förgyller sjöstaden

Helt plötsligt finns de bara där, spåren efter Pappas pärlor. Där det tidigare fanns en grå brunn ståtar nu Kakmonstret med en given kaka i högsta hugg, Piff eller möjligtvis Puff motar bort trafik intill polisstationen, självaste tomten med sin rödnosade Rudolf far fram på en varningsskylt. Vad är det egentligen som händer i Motala – Östergötlands sjöstad?

Johan Karlgren är pärlkonstnär. Han står iklädd en grå hoodie och bitar på en pärlad text där det står "Pappas pärlor".
Foto: Johanna Sjögren

Det är oftast barnen som upptäcker Pappas pärlors nya konstverk först. Vad det beror på låter vi vara osagt. Men även vuxna blir som barn på julafton när de inser att något nytt är på gång.

Motala har verkligen tagit emot min konst med öppna armar, vilket jag är otroligt tacksam för.

Johan Karlgren är mannen bakom Pappas Pärlor som under några år förgyllt Motala med sin offentliga konst. Civil olydnad med samvete är hans devis och påtalar att han tänker sig noga för innan han skapar något nytt. Uppvuxen i Borensberg med en historia i London, Oslo, Gotland och Malmö. 2008 slöts cirkeln då han slog sig ner i Borenshultsområdet i Motala där han nu driver sin verksamhet i ett charmigt uthus på den egna villatomten.

- Jag älskar området. Vatten överallt, bra förskolor och skolor på gångavstånd, fantastiska svampskogar inte alltför långt bort. Helt perfekt beläget precis mellan Stockholm och Göteborg där jag arbetar en hel del.

Att han vid dryga 40 års ålder kan livnära sig på att skapa konst med pärlor är något han knappt själv kan förstå. Finurliga detaljer med en stark koppling till TV-spel och fiktiva karaktärer är hans signum. Men han passar även på att påverka politiskt, eftersom han nu har möjlighet att influera en yngre generation.

På frågan vad drivkraften är svarar han:

-Det är ju så roligt! Att ha kul är helt klart den bästa drivkraft man kan ha. Oavsett vad.

Med drygt 136 000 följare på Instagram är han en kändis även om han själv inte ser det så.
Artisteliten i Sverige har hans konst i musikvideor och på scen, han har suttit i Morgonsoffor och pärlade alla artister i Musikhjälpen 2015. Utländska TV-kanaler vallfärdar till Motala för att göra exklusiva reportage om Pappas pärlor.

-Jag känner att jag vill ge något tillbaks och försöker alltid att lyfta allt det fina vi har i Motala.

En seriefigur gjord av pärlor spänner musklerna på en solig sandstrand.
Foto: Johan Karlgren

Men hur kommer man på att göra offentlig konst med pärlor? Det hela började julen 1986 när Johan fick ett 8-bitars Nintendospel i julklapp. Där och då föddes passionen för TV-spel och alla dess karaktärer. Drygt 20 år senare efter en deal med fru Maria vaknade hans feministiska sida till. Paret kom överens om att göra något åt de skeva könsrollerna som idag genomsyrar det mesta.

-Ja en av sakerna vi gjorde i vår barnuppfostran var att helt enkelt byta ut de traditionella könsrollerna. Maria åtog sig de manliga sysslorna som snickra och byta däck på bilen och jag de mer kvinnliga dvs laga mat, tvätta och pyssla.

Det senare resulterade i att Johan och dottern Zelda, förstås döpt efter TV-spelet, började pärla. De började med karaktärerna i TV-spelet: ”Icehockey” vilka blev så snygga att de genast fortsatte med samtliga figurer i Zelda. På den här tiden samlade Johan på Nintendospel och åkte runt på olika marknader i sin jakt på att göra samlingen komplett, Zelda följde med och sålde pärlfigurer. Efter ett tag kom de på idén att skapa pärlplatteblommor i riktiga krukor som såldes på lite olika marknader. Inför deltagande på Skänninge marken behövdes ett namn på hobbyverksamheten för att öppna ett instagramkonto. Zelda kom med förslaget ”Pappas pärlor” vilket inte kunde bli mer träffande. De gjorde succé på marknaden och sålde samtliga 200 blommor de hade pärlat. Över en natt fick Pappas pärlors instagramkonto 500 nya följare då en bild på pixelblommorna i marknadsståndet delats av kontot Igersnintendo. Det var hög tid att starta ett företag, Pappas pärlor föddes -endast ett år efter premiärpärlandet.
Sedan dess har mycket vatten flutit i Sjöstaden, förutom succén på sociala medier har Johan blivit fyrabarnsfar och även om barnen har lessnat på pärlandet har det givit dem en mer närvarande far.

-Jag finns här när de kommer hem från skolan, visst arbetar jag vissa helger men det kompenserar jag med att finnas här när de är hemma på vardagarna. Jag har valt att prioritera barnen.

I bakhuvudet lurar ständigt idéer på nya utsmyckningar. Gärna aktuella förstås. Johan ser även en utmaning i att göra så små pärlfigurer som möjligt där man ändå tydligt ska se vad de föreställer. Han visar några konstverk där The Beatles Abbey Road framställs med ett 100-tal pärlor och Barbapappa-familjen med endast ett tiotal. Tricket, får jag förklarat, är att ta den minsta detaljen och börja med den.

Har du någon dröm?

-Jag skulle väldigt gärna vilja göra något beständigt. Jag har en idé om en rondellhund á la Pappas pärlor i den nya rondellen utanför kommunhuset.

De flesta Motalabor, barn som vuxna, ser nog gärna den drömmen förverkligad.

Publicerad: 22 mars 2021
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Johanna Sjögren

Johanna Sjögren

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?