Hela Sveriges pastakung

Centralt i Borensberg ligger Camarda italienska delikatesser, en liten butik som drivs av paret Helena och Francesco Camarda. Med rötter i Italien och en förkärlek för mat och produkter med hög kvalitet lever de nu Francescos barndomsdröm.

En leende man och kvinna som står i en öppen dörr på ett gult hus
Francesco och Helena framför sin butik i Borensberg

Vägen hit var dock allt annat än spikrak. Före pandemin bestod verksamheten av att sälja delikatesser på mässor och marknader, något som fick ett abrupt slut i mars 2020. Tack vare ett enormt driv och med hjälp av gemensamma krafter i Borensberg ställde man snabbt om och började i stället sälja sina produkter hos inredningsbutiken ”Sofia & Maria”.

Gensvaret blev enormt och sedan september 2020 driver man butik i egen lokal vid sidan av den ursprungliga försäljningsverksamheten. Här hittar man noga utvalda produkter som inte saluförs på så många ställen i vårt avlånga land, något som får italienare som bor i Sverige att vallfärda hit.

Vi tar gärna hem produkter som våra kunder saknar, ibland testar vi att sälja dem brett. Ibland funkar det, ibland inte, säger Helena.

En man och en kvinna står framför en kyldisk med ostar
Francesco och Helena Camarda lever sin dröm.

Kärlek vid första ögonkastet

Det går inte att skriva om Camardas företagshistoria utan att nämna hur paret träffades. Helena var au pair i Rom 1994. En decemberkväll, på väg hem från luciatåg i Svenska Kyrkan stötte hon ihop med Francesco på en trottoar. Han var i Rom för att göra sin militärtjänst. Där och då stannade livet till och blev sig aldrig mera likt säger Helena med glittrande ögon.

– Vi var så olika två människor kan bli, utan gemensamt språk, från nord och syd, med olika bakgrunder, mentalitet och kultur. Minns att han bara sa ”där är du ju!”, det var liksom självklart att vi hörde ihop. Han pekade på sig själv och sa ”Francesco” så jag pekade på mig och sa ”Helena”. Han trodde jag kom från La Spezia en stad i Norditalien, när jag sa ”Svezia” och visste nog inte riktigt ens var Sverige låg.

Paret bestämde träff redan nästa dag, på samma plats. När Helena kom hem till sin au-pairfamilj berättade hon att hon precis hade träffat mannen i sitt liv. Ett minne hon skrattar åt idag.

– Nästa morgon var jag uppe tidigt och gjorde mig klar, men bussen fastnade i Roms jultrafik och jag blev en hel timme sen. Panik! Det här var före mobiltelefonens tid så jag kunde inte höra av mig, men när jag kom fram stod han kvar där och väntade, säger Helena med glittrande ögon.

– Den dagen tog vi en långpromenad genom Rom och pratade om framtiden, i vilket land vi skulle bo och jag sa att jag ville läsa vidare innan vi gifte oss.

Helena blev kvar i Italien ett par år, flyttade sedan hem till Linköping och utbildade sig till ekonom. Italien lockade henne tillbaka och den lilla familjen växte. Så småningom blev det italienska vardagspusslet omöjligt så efter några år gick flyttlasset till den gamla hemstaden Linköping. När familjen utvidgades med ytterligare två barn sökte man efter lugnet på landet. En stor villa i Borensberg blev den perfekta lösningen där även mormor Margit flyttade in och bidrog till ett klassiskt italienskt generationsboende.

tre hyllplan med transparenta påsar som innehåller färgglad pasta.
Delikatesspastan som allt började med.

Pastakungen gör entré

På en hylla i butiken står den pastasort som allt började med. Vackra påsar med färgglatt innehåll, pasta i alla möjliga former, färgad med rödbeta och spenat. Francesco som alltid har närt ett intresse för stora partier kvalitetsprodukter, spontaninvesterade familjens semesterkassa i tre ton handgjord, färgglad delikatesspasta. Jag undslipper ett lite för högt ”Va!?” Helena skrattar åt minnet och sommaren 2015.

– Det blev det årets semester. Vi åkte på fjorton marknader den sommaren. Packade in alla fyra barnen, ofta var någon kompis med också. Åkte tidigt, jobbade tillsammans hela dagen och kom hem sent. Vi återinvesterade vinsten i pasta och åkte på fler marknader och mässor. Francesco blev snabbt känd som italienaren som sålde pasta och fick ett smeknamn. Pastakungen var född.

Hur många äkta hälfter hade reagerat så positivt hinner jag tänka innan Helena fortsätter:

Det är därför vår logga har en kungakrona överst.

Två leende kvinnor iförda förkläden ståendes framför fyllda butikshyllor
Helena och Sandra i Camardas butik i Borensberg.

Dream-team

Detta är lite av parets signum. Francesco sprutar ur sig idéer och det går undan medan Helena står för eftertänksamhet och den ordning som krävs för att driva ett bolag. De kompletterar verkligen varandra och Sandra Andersson, som anställdes som butiksbiträde för snart ett år sedan utbrister:
– Ni hade aldrig klarat er utan varandra!

En kyldisk fylld med olika ostar. Bakom disken står en kvinna och ler med pasta i handen.
Sandra bakom delikatessdisken.

Helena nickar instämmande och säger att ibland får de båda tjejerna ligga lågt med sina idéer för annars är Francesco i full färd med att verkställa innan de tänkt färdigt. Men även Helena är kreativ och påhittig, det vittnar om inte annat Camardas sociala medier om.

Jag älskar att baka och laga mat! Jag försöker hitta på nya recept som innehåller de produkter vi säljer, på så vis hoppas jag inspirera samtidigt som det doftar gott i butiken.

I höstas lanserade hon en långjäst napoletansk pizzadeg och har sedan dess sålt flera tusen. Även hemgjord tiramisu, focaccia och nybakat frukostbröd är populärt.
– Jag började att laga efterätter och baka bröd till våra bufféer och insåg efter ett tag att det faktiskt fanns en efterfrågan på enbart det också.

Hon passar även på att hylla sin hyresvärd, Cronfors Bygg AB.
– Jag nämnde att jag gärna skulle vilja ha ett kök, ett par dagar senare var det klart. Otroligt!

Samma sak med önskan om en personaltoalett. Plötsligt hade Cronfors byggt en jättefin toalett bara till oss i ett oanvänt utrymme bakom butiken.

Vikten av samarbete mellan lokala företag blir väldigt tydlig i denna fantastiska företagshistoria som ju innehåller både kärlek och dramatik. Hade inte vänner till familjen hjälpt till att lansera hemsidan så snabbt eller en plats hos inredningsbutiken Sofia & Maria erbjudits, lokalen på Husbyvägen iordningsställts så hade resan hit blivit betydligt längre eller kanske inte av alls.

Foto av en kvinna som håller i en plåt med småkakor och ett bröd.
Helena med dagens bak, jordnötskakor och ett bröd innehållandes fyra sorters ostar.

Storsäljare

När man nu har chansen att ställa vilka frågor man vill så måste man ju få reda på vilken av alla dessa delikatesser som är deras personliga favorit.
– Jag älskar osten ”Coeur Basque” fast den inte är italiensk! Och bresaola, skrattar Helena.

Sandra tycker att osten med Ramslök är den allra godaste. På frågan om vilka storsäljarna är svarar de unisont:
– Det är parmesanost, parmaskinka och bresaola. Och så delikatesspasta förstås!

Ja såklart, det finns ju bara en pastakung och han bor i Borensberg.

Publicerad: 01 mars 2022
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Johanna Sjögren

Johanna Sjögren

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?