Rapps Foto

Från fyra till en. Idag är Rapps Foto Motalas enda fotobutik och här hjälper Mats Jungmyren kunder med allt från studentskyltar till körkortsbilder. För ett par år sedan firade Mats 30 år i en bransch som har genomgått den ena teknikrevolutionen efter den andra.

Mats Jungmyren utanför Rapps Foto.
Mats Jungmyren utanför Rapps Foto.

Rapps Foto startades av Evert Rapp i Linköping 1966 och har idag en butik i Linköping och en på utsidan av Gallerian i Motala. När jag träffar Mats Jungmyren, som är den som basar i Motalabutiken, är vi inne i mitten av november och det börjar närma sig en av två högsäsonger när det kommer till fotoprodukter.

– Runt jul är det många som kommer in och beställer julkort och fotoalmanackor. Almanackorna är faktiskt lite av ett hantverk, de binder jag på plats i butiken. Vår absoluta försäljningstopp är till sommaren och studenten. Då tillverkar vi mängder av studentskyltar, berättar Mats.

Rapps Foto är en renodlad, lokal foto- och bildbutik med fullt utrustat fotolabb i båda butikerna. Här skrivs både småbilder och förstoringar ut, tillsammans med fotoramar och mängder av olika fotoprodukter.

– Vi har i princip all produktion in-house. Vi skickar i väg framkallning av film och överföringen av super-8 film är det faktiskt en kille här i Motala som hjälper oss med. Annars gör vi allt själva. Vi har en egen bil som går mellan butikerna vilket ger oss full kontroll över leverans och skaderisker.

Mats på Rapps Foto i Motala ler, medans han binder en almenacka. I bakgrunden skymtas tavlor på väggarna.
Mats framför maskinen som han använder för att binda almenackor.

Bilder och minnen värda att bevaras

Muggar, pussel, örngott och t-shirts. Det känns nästan som att det bara är fantasin som sätter gränser för vad man på Rapps Foto kan förvandla bilder till.

– Just nu när vi närmar oss jul så märker vi att det som verkligen uppskattas som julklapp är riktiga fotografier, utskrivna och inramade. Det är jättepopulärt, och ett väldigt bra tips till den som kanske inte önskar sig något eller som redan har allt. Och eftersom vi gör all produktion själva i butiken så kan vi verkligen leverera med kort varsel.

I december har vi en riktig tomteverkstad här hos oss, berättar Mats.

Att framkalla, eller att skriva ut bilder som de flesta säger idag, är betydligt billigare idag jämfört med förr om man räknar per bild. Främst handlar det om att du idag kan välja vilka bilder du vill framkalla. Förr lämnade du in en filmrulle och hade du tur så var hälften bra.

– Det tas otroligt mycket bra bilder idag jämfört med förr. Tekniken har blivit så bra och folk i allmänhet är intresserade på ett annat sätt. Det har nog mycket med att vi omger oss med bilder och filmer på ett helt annat sätt tack vare våra telefoner. Jag själv framkallar inte heller så mycket som jag gjorde förr, sättet vi delar med oss av bilder har också förändrats mycket tack vare sociala medier. Men mina bästa bilder trycker jag upp på canvastavlor eller på papper, fortsätter han.

Av den anledningen, att vi har blivit vana vid att konsumera bilder digitalt snarare att hålla dem i handen, har fysiska bilder fått en annan status. Kanske rent av ett högre värde? Det har inte minst Mats känt av som fotar många artister:

– På senare år har jag blivit väldigt musikintresserad. Förr tog jag mycket naturbilder, nu fotar jag nästan uteslutande konserter. Det är så roligt! Att fånga mimiken, ljuset på scen.

När jag fotar artister flera gånger brukar jag framkalla en bild som jag tidigare tagit och ge till dem. Det märker jag är väldigt uppskattat.

Förr var det postorderkataloger som stod för den största konkurrensen, idag är det webben. Men Rapps Foto finns också digitalt och oavsett om man framkallar i butik eller beställer via deras webshop så går pengarna till de lokala butikerna.

– En del kommer in och frågar om de fortfarande gynnar oss som butik när de beställer online och så är det. Det är en förfrågan som gör mig glad, att man månar om det lokala. Så tänker jag själv. Idag finns det inte jättemånga fysiska fotobutiker kvar och vi har ett stort upptagningsområde med kunder från Askersund, Vadstena och Ödeshög.

En butiksanställd på Rapps Foto tar ett körkortsfoto på en medelålders man sittandes på en pall.

Lång erfarenhet av fotografering

Mats har haft foto som hobby sedan barnsben. Den första kameran var en Kodak pocketkamera som han fick av sina föräldrar. Senare blev det en systemkamera och med det spenderades många timmar i Motala Fotoklubbs mörkrum. När det var dags att välja utbildning valde Mats dock bagarlinjen.

– Men jag hann bara arbeta ett år som bagare innan jag fick mjöleksem. Det ledde till att min hobby även blev mitt yrke. 1989 började jag jobba på Expert och sedan dess har jag jobbat med foto.

– Det har skett en enorm utveckling av tekniken sedan dess. Samma år jag började på Expert kom den första handhållna videokameran från Sony och Canon. Innan det var det inte många som filmade. Först då blev videokameran en del av fotobutikerna och jag minns att en videokamera kostade 10 000 kronor, berättar Mats.

1985 kom Minoltas första analoga systemkamera med autofokus vilket revolutionerade möjligheten att ta bra foton för gemene man.

– Jag minns att det kom många utspel från fotografer som tyckte att det var en tråkig utveckling. Det låg prestige och så klart kunskap i att kunna sätta skärpan själv.

Vi gick in i en tid då det såldes otroligt mycket småkameror och de blev bara mindre och mindre. Kulmen nåddes när Minox släppte en kamera som var så liten att man kunde stoppa den i bröstfickan!

– Idag har vi allt i telefonen och här i butiken säljer vi inte kameror i samma utsträckning som förr. Vi är mer en bildbutik än fotobutik och säljer mer tjänster än utrustning, säger Mats.

Klockan har slagit 11 och det har blivit dags för Mats att öppna butiken. Kund efter kund kommer in för att få hjälp med att fotograferas för körkort och visum. En av dem är Samir Soubh som vant hoppar upp i stolen framför kameran. Han berättar stolt om sin bakgrund som modell och reklamskådespelare i sitt hemland Syrien.

– Men det var då, skrattar han och klappar sig på magen.

Publicerad: 24 november 2022
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?