Succé för Fritidsbanken Motala

Som ett bibliotek fast för sport- och friluftsprylar, så beskrivs Fritidsbanken bäst. En ideell nationell förening som startades i Deje av diakonen Carina Haak 2013, sedan dess har verksamheten spritt sig över landet och även prisats på Idrottsgalan. Sedan 2021 finns Fritidsbanken även i Luxorhuset i Motala.

Tre glada människor som sitter på en bänk bland en massa grönfärgade hyllor med pjäxor och hjälmar.
Susanne, Stefan och Johnny, trion på Fritidsbanken Motala.

Ni har säkert sett dem, det glada grönklädda gänget från Fritidsbanken som alltid dyker upp där det händer och som verkar känna varenda unge i kommunen. En ”perfect match”, där vuxna förebilder tillika utbildade fritidsledare bidrar till fysisk aktivitet.

Barnen flockas kring ledarna, man ser idel leenden och rörelseglädje som smittar av sig, här får alla ta plats. Inser ni vilken nytta ni gör?

– Jo men det gör vi nog, fast vi är faktiskt till för alla, svarar energiknippet Stefan Svärd och Johnny Bison Gustavsson fyller i:

– Vi förstår att man förknippar oss med barn och ungdomar då vi är fritidsledare i grunden och det är just i skolorna som många har träffat oss.

Fritidsbanken finns även till för turisten som vill låna ett fiskespö eller mor- och farföräldrar som vill åka pulka med sina barnbarn, förtydligar Susanne Törnberg.

En skäggig man som står bredvid en utklädd skyltdocka, i förgrunden flera grönmålade hyllor fulla med skridskor. Stefan med sin kompis.

Växande verksamhet

Butiken i Luxorhuset invigdes den 30 oktober 2021, och sedan dess har antalet lån ökat stadigt. Under 2022 lånades 6 000 artiklar ut, där skridskor är det allra vanligaste lånet. Skolor och fritidsgårdar är flitiga kunder.

– Vi har definitivt koll på när det är friluftsdag på gång i någon av skolorna, säger Susanne.

Fritidsbankens verksamhet går ut på att folk skänker prylar som inte längre används. Vill man donera något är det bara att åka och lämna in det i butiken. Därefter fotas artikeln för att sedan registreras på hemsidan, redo att lånas ut.

Många känner tacksamhet över att deras ägodelar kommer till nytta. Fritidsbanken tar emot allt utom kläder, på frågan om det finns något man önskar få in svarar Stefan snabbt:

– Snowboards till barn, varav Susanne kontrar:

– Ja och cyklar till 6-10 åringar.

Ett lån gäller i två veckor och man kan inte boka i förväg, skulle det man lånar gå sönder blir man inte ersättningsskyldig. Stefan poängterar att det är väldigt viktigt att man inte konkurrerar med befintlig verksamhet.

Vi hade en pappa som kom in och lånade klubba och skydd till sin son som ville testa innebandy. När han återlämnade grejerna berättade han att de skulle köpa eget material då sonen fastnat för sporten.

Stavar i massor olika färger hänger på skidspetsar, som fungerar som krokar. Stavar i regnbågens alla färger är något man kan låna på Fritidsbanken.

Detta i kombination med att de flesta idrottsföreningar erbjuder ett par kostnadsfria ”prova på tillfällen” underlättar för barn att hitta sin idrott. En fin bieffekt. Fritidsbankens verksamhet är helt rätt i tiden med miljötänk och återbruk.

Butiken har inretts med gamla sportprylar, där skidspetsar agerar krokar till stavar och en snowboardbräda, som gjort sitt, har förvandlats till en pall.

Rörelseglädje även för våra seniorer

Fritidsbanken har även ett uppdrag att få äldre i rörelse. De tar då med sig sin utrustning och åker ut till äldreboenden och bostadsområden, något som är mycket uppskattat av både seniorer och personal.

– Vi har fått människor som har suttit stilla väldigt länge, att plötsligt börja röra på sig. Det är så otroligt häftigt när det sker, säger Susanne med ett stort leende.

Även parasport har man produkter för.

– Vi har precis fått förfrågan att som en av tre Fritidsbanker i Sverige ha en terränggående trehjuling, så att man till exempel kan cykla i sanden, säger Stefan entusiastiskt.

En trasig snowboard har fått gröna ben och ser nu ut som en pall. På Fritidsbanken gillar man återbruk, vad sägs om den här coola pallen?

Målet för kommande verksamhetsår är tydligt; att öka utlåningen i butik.

– Vi hoppas att fler hittar hit, för vi har verkligen något för alla, poängterar Susanne.

Så oavsett var du bor, om du är elev, senior, parasportare eller turist, ta dig till Fritidsbanken och låt dig inspireras. Inte minst av den fantastiska trion som driver butiken.

Publicerad: 27 januari 2023
Senast uppdaterad: 21 mars 2023

Johanna Sjögren

Johanna Sjögren

Platser för aktivitet

Här bjuder vi på tips på fantastiska platser som passar bra för fysisk aktivitet.

Hittar du inte vad du söker?