Karlshults naturreservat

Karlshuts naturreservat är Motalas nyaste naturreservat. Reservatet ligger intill väg 34 i nordöstra utkanten av Motala åt Borensbergshållet. Det finns två entréer med varsin parkering, den östra och den västra entrén. Från den västra entrén kommer man in på en blåmarkerad rundslinga som är 1,4 kilometer. Slingan går vid gamla stenmurar, utmed äldre vägar och är lätt att gå. Det finn två rastplatser varav den ena är vid den västra entrén och den andra en bit in på den blå leden med utsikt över Sjön Boren.

Mer om Karlshults naturreservat

Vill man gå en längre promenad kopplar man på den röda slingan från den blå. Den röda slingan är en längre skogspromenad som visar mer av reservatet. Det är en fantastisk plats för blåsippor under våren då det fullkomligt är en explosion av blått i ett stort område. Här finns träbroar över porlande vattendrag. Den röda leden är medelsvår och vill man inte gå via den blå leden kan man gå genom stugområdet från parkeringen vid den västra entrén och ansluta direkt till den röda slingan.

Från den östra entrén går en vacker slinga på 500 m där man på slutet kommer fram till vindskydd och grillplats men fin utsikt över sjön Boren. Ytterligare närmare vattnet finns en fin grillplats med grönytor. Från Östra entrén går också en fin trädstig för barn på 0,4 kilometer. Från vindskyddet följa trädstigen för barn upp till parkeringen så blir det en fin rundslinga på totalt cirka 800 m.

Hitta hit

Fler naturområden

I Motala kommun finns 21 olika naturreservat som tillsammans med många andra friluftsområden bjuder in till egna strövtåg och upptäckter.

Hittar du inte vad du söker?