Bomber bar lockar musikälskare från när och fjärran

Välkomna till en av Motalas bäst bevarade hemligheter, rockbaren och utestället Bomber bar. Bli inte förvånad om du blir serverad av självaste Dregen!

Tre medelålders män i rockiga kläder står framför den gula väggen på Bomber Bar.
Magnus ”Volle” Wåhlin, Kalle Lindén och Henrik Pettersson bakom Bomber bar.

Torsdagar till lördagar vibrerar marken kring Prästgatan i Motala. Adressen som huserar Bomber bar har en lång tradition av att agera lokal åt en musik- och öltörstande publik. Den långsmala lokalen byggd i tre nivåer har blivit ett kärt tillhåll för rockälskare. Med åren har barens rykte spritt sig allt längre bort.
– Vi är nog mer kända i övriga Sverige än i Motala och det är inte ovanligt att vi en helg har både gäster från Göteborg, Stockholm och andra delar av landet, berättar Kalle Lindén som startade Bomber bar 2016.

Vi har investerat en hel del i lokalen sedan vi tog över. Byggt bort det slitna och investerat i bättre ljud. I Motala har vi nog fortfarande en stämpel av att vara ett hak där det bara spelas svår metal. Det gör vi visserligen, men långt ifrån bara, säger Kalle och skrattar. Vi bokar allt ifrån bluesrock till punk och indiepop, förklarar han.

Det är tidig torsdagskväll och baren börjar fyllas av quiz-sugna besökare. Kalle nickar igenkännande mot dem som kommer in genom dörren, kramar delas ut och lukten av hamburgare börjar sprida sig.
– Vi har märkt av ett rejält uppsving den senaste tiden. Under pandemin vägrade vi ge upp och försökte hitta nya sätt att erbjuda musikupplevelser. Bland annat livestreamade vi konserter och arrangerade en sommarfestival i Stadsparken, berättar Kalle.

– Det var tufft men väldigt roligt. Sommarfestivalen som arrangerades i två dagar under två tillfällen fick sjukt bra gensvar. Den veckan gjorde jag 90 arbetstimmar, det var brutalt mycket jobb. Men så fort det handlar om livemusik får man mersmak, säger Magnus ”Volle” Wåhlin, delägare.

Sommarfestivalen gav blodad tand och kommer att köras i år igen. Och Bomber bars spelschema? Det är redan nu i mars fullbokat fram till sommaren.

Trumsetet på Bomber bar upplyst av röd och gröna lampor.
Bomber bars namn kommer från ett Motörhead-album med samma namn.

Det hänger på tjejerna

Kalle är den som ansvarar för att boka underhållningen. Under ett normalt år arrangerar Bomber bar runt 90 speldagar och besöks av 150 band. Han är ständigt på jakt efter band som är upcoming.
– Unga och nya band är jättekul att erbjuda en scen. Just nu skulle jag säga att tjejerna står för mycket av tillväxten inom rock/hårdrock. Många av de intressantaste banden vi har i Sverige idag består av kvinnliga musiker, berättar han.

Den röda tråden i Bomber bar är rock och metal, men man är inte rädd för att göra frånstickare. Det senaste tillskottet under barens mantel är Klubb Alternativ som siktar in sig på indie- och poprock.  Kalle Moreus, Tim Owens från Judas priest, Vibrator och CJ Ramones är några av namn som har besökt baren.

Det är inte ovanligt att amerikanska band som Green jelly och The Casualties väljer att spela i Motala som enda ställe i Sverige tack vare Bomber bar.

Ett band berättade att de hade besökt Rainbow Bar & Grill, Lemmys favoritbar i LA. Där hade de fått höra att om de skulle spela i Europa fick de inte missa Bomber bar i Motala. Där fanns det ett gäng grabbar som gillar musik och som gör grymma hamburgare, säger Volle.

Just hamburgarna är han extra stolt över, det är han som har skapat deras signaturburgare där allt är lagat från grunden.

Två nystekta hamburgare med smält oss ligger på varsin tallrik.
Barens burgare där cheddaren är hemmagjord.

En saftyzone för musikälskare

Volle beskriver sig själv som en nörd. Allt han gör, gör han till 100 procent och det gäller inte bara sitt musikintresse. När han som liten började med karate fick han svart bälte. När Volle fick reda på att den cheddarn han ville ha inte fanns i Sverige, började han göra sin egen.
– Jag ville ha den där hamburgerosten som man får på festivaler i Tyskland eller när man är i USA. Den som klistrar sig fast på tänderna, säger han och skrattar.

All in och allt för musiken är förmodligen det som har gjort att allt fler har fått upp ögonen för baren. Sedan en tid tillbaka är majoriteten av spelningarna gratis för publiken.
– Det blir en helt annan stämning i lokalen när vi har kört det tidigare. Det blir en roligare upplevelse för banden och vi kan hämta hem det via barförsäljningen, säger Kalle.

Att man är mån om banden som besöker Bomber bar har gjort att många musiker har fattat tycke för baren. Det gör att man som besökare ibland kan ha turen att se sina idoler både sittandes i baren eller tappa upp öl.

Vi har gästats både av Dark Tranquillity (som själva gör öl) och Dregen från The Hellacopters i baren. Då och då händer det att en bandmedlem från Ghost kommer förbi. Många upplever oss som en saftyzone, både när det kommer till att spela här och hänga i baren, säger Volle.

Har man besökt baren känner man också igen den skäggprydde bartendern som har varit med redan innan Bomber bar blev Bomber bar. Henrik Pettersson har en arsenal av anekdoter att bjuda på, men när det kommer till vad som gör baren så poppis bland musikälskare får jag ett kort svar.
– Bomber bar är ett ställe med schysst barhäng och livemusik. Det finns inte så mycket mer att säga egentligen, säger han medan han tappar upp en öl.

Kanske är det det enda som behöver sägas när man driver ett ställe som Bomber bar och har hjärtat på rätt ställe!

Henrik Pettersson på Bomber Bar fyller på öl i barens kylskåp.
Henrik Pettersson fyller på öl men beskriver sig själv mer som en romkille.

Publicerad: 20 juni 2022
Senast uppdaterad: 20 januari 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?