Ett hem värdigt en lord

Älvar har alltid givit upphov till samhällen. Till en början betydde de strida forsarna vatten och mat, senare kraft som kunde driva kvarnar och sågar. Idag är det framför allt lugnet intill Motala ström som får lorden Mark Henriksson att trivas.

Ett vitt hus med sidobyggnader fotograferat ovanifrån med drönare. Det är en av finalisterna i "Motalas häftigaste hem" 2022.

Motala ström som rinner rakt genom Motala och delar staden i två, förbinder Vättern med Östersjön och har varit viktig för stadens tillväxt. Tillsammans med Göta kanal delar älven Motala obarmhärtigt i två vilket har skapat två läger bland Motalaborna kring var man bör bo. Rätt eller fel sida av strömmen? Frågar du Mark så bor han utan tvekan på rätt sida.

– Jag har stormtrivts i området redan från början! Här är det lugnt och skönt och jag bor bara några minuter bort från vackra Charlottenborgs slott. Sätter jag mig på mopeden är jag i Bråstorps handelsområde på sju minuter och till hamnen i Motala kan inte vara mer än två minuter, säger Mark.

Just närheten till Charlottenborgs slott lyfter Mark som ett utav områdets bästa saker. En naturlig plats att promenera till med en picknickkorg och slå sig ner vid vattnet. Att strosa runt i en slottspark låter ju som en naturlig aktivitet för en lord? Mark skrattar.
– Ja, jag är inte född lord. Det är en titel som kom med köpet av en liten markremsa i ett skotskt naturreservat. Med köpet fick man välja mellan titlarna Lord, Laird eller Lady, förklarar han.

Vinnarhuset i tävlingen "Motalas häftigaste hem" 2022 tillhör Lord Mark Henriksson. Mark står inuti sitt hem och håller i en katt med yvig päls.

Där efter försökte han också att byta efternamn till Lord, men där sa Skatteverket nej. Men Lord som förnamn gick bra. Att han har lagt till Lord är kanske tur i oturen i valtider som dessa, Mark delar nämligen namn med en annan profil i Motala; Moderaternas toppnamn tillika kommunalråd.

– Det har faktiskt hänt att jag har fått samtal från människor som söker politikern Mark Henriksson. För det mesta har jag ganska snabbt berättat att de kommit fel, men vid något tillfälle spelade jag med ett tag då personen som ringde var lite påstridig.

Vår Mark Henriksson jobbar alltså inte som politiker i Motala, utan med IT på regionen. Till huset på Johannesgatan flyttade Mark 1995 tillsammans med sin dåvarande fru. Innan dess hade de bott i ett radhus i Bråstorp men längtade efter något som kändes mer som deras eget.

Redan från början hade de siktet inställt på att flytta till Brinkenbacken, höjden mellan Hårtorpssjön och motormeckat Dunteberget, ett område som också kallas Nedre och Övre Holm. En bit av Motala som är laddad med en lång historia.

Från kvarnby till sjönära bostadsområde

Nedre Holm, närmast Motala ström och Hårtorpssjön, dominerades mellan 1700 och fram till i början av 1900-talet av kvarnar. Den femte och sista anlades så sent som 1890 av Motalakungen John Andersson. Den driftige mannen bakom bland annat Holms pappersbruk, Motala spritfabrik och den chokladfabrik som så småningom blev Cloetta.

I området återfinns också Charlottenborgs slott och Motalas yngsta sjö Hårtorpssjön som firade 100 år förra året. Den konstgjorda sjön skapades för att möjliggöra Motalas nya kraftstation som byggdes i slutet av första världskriget och var det fjärde största i ordningen i Sverige.

Kraftstationens värde har bleknat med åren men Hårtorpssjön används desto mer. Här ligger i dag en fin småbåtshamn, en badbrygga och sjön används även som träningsarena för Motalas triathleter.
– Jag växte faktiskt upp på andra sidan sjön ett par stenkast härifrån, i Motala verkstad. Det här är tredje stället jag bor på i livet. Jag gillar inte att flytta, säger Mark och ler.

Det finns en god förklaring till det. Mark är nämligen en samlare utav rang.
– Den som har mest grejer när den dör vinner brukar jag skämta. Jag samlar på allt mellan himmel och jord, bland annat guldtändare, Coca cola-saker och mopeder.

En rundvandring i Marks hem är verkligen något utöver det vanliga och en fröjd för ögat. Här finns ett rum som påminner om en amerikansk diner med sina röda färger och inrett med både jukebox, flipperspel och bildetaljer. Men den som är rädd för skräcködlor bör nog hålla sig borta. Kon som förr prydde framsidan är numera utbytt till förmån för en dinosaurie i naturlig storlek.

– Min exfru samlade på kor och vi hade ett par i naturlig storlek i trädgården. När hon flyttade tog hon korna med sig och jag tyckte det såg så tomt ut så jag bestämde mig för att ställa dit en dinosaurie i stället.

Vinnarhuset i tävlingen "Motalas häftigaste hem" 2022 tillhör Lord Mark Henriksson. På framsidan av sitt hus står en Velociraptormodell i full storlek, den är upplyst underifrån av stämningsbelysning.

Ett hem för både dinosaurier, tomtar och demoner

Från vardagsrummet och Marks favoritplats i huset, sin fåtölj, har Mark sett både förbipasserande ungdomar och uniformerade poliser stanna till och smyga in i trädgården för att ta en selfie med den tre meter långa velociraptorn som Mark döpt till Dinoraptor.

– Jag tycker bara det är roligt. Trots att jag bor så nära Strandvägen där många passerar, har jag fått ha mina saker ifred. Ett år försvann de ett par tomatplantor, men det är det hela och det är inte dåligt måste jag säga. Ett gott betyg på grannskapet!

En annan iögonfallande detalj på framsidan är den gula tomten som matchar dörren i samma kulör. Anar vi ett tema?

– Idén föddes under en resa i Storbritannien, dörrarna i radhuslängorna ofta är målade i varierande och kulörta färger. För att få in ett tema färgades även den tyska trädgårdstomten pippigul. Kanske en hädelse enligt vissa eftersom de har en kultstatus och värdet har skjutit i höjden, men nu nyttjar tomten årets om i stället för bara några dagar kring julen.

Vinnarhuset i tävlingen "Motalas häftigaste hem" 2022 tillhör Lord Mark Henriksson. Mark sitter i en fåtölj i ett inglasat växthus.

Efter en sista klapp på dinosaurien tar vi oss från framsidan till baksidan av huset som pryds såväl av demoner, grisar och ett … horhus.
– Horhuset 2.0 för att vara exakt, så kallar jag mitt växthus men med en glimt i ögat så klart. Namnet kommer från början från en felsägning av min mamma som inte kunde hitta det rätta ordet för det numera borttagna lusthuset och i stället utbrast horhuset, berättar Mark.

Baksidan är det han är mest nöjd med. Växthuset värms upp snabbt tack vare de stora glaspartierna och i år har han kunnat spendera tid här sedan i januari. Spabadet i ena hörnet använder Mark året om och flera dagar i veckan.
– Jag har nog inte varit i Varamon på 25 år. Det är inte min grej. Men jag badar gärna i mitt spabad!

Även solcellspanelerna på garage- och hustak är något att glädjas åt, åtminstone plånboksmässigt.

–Tidigare hade jag bara paneler på garaget och det täckte exakt halva min årsförbrukning av el. Nu har jag precis fått upp solceller på hustaket också så jag kommer förmodligen bli helt självförsörjande vilket inte känns helt fel i tider som dessa.

Lord Mark Henriksson, visar upp sin samling av sju stycken olika färgglada mopeder.

På moppetur genom Motala

Nej Varamon är ingen favoritplats i Motala, i stället lyfter han en riktig bubblare. Motala griftegård.
– Jag tycker det är en otroligt fin och rogivande plats.

Och visst är det så att kyrkogården i Motala bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Griftegårdsförvaltningen i Motala har lagt ner mycket jobb på att kunna erbjuda en lugn vacker parkliknande miljö.

Kyrkogården är byggd i olika nivåer med mycket inslag av vatten och blomster och fungerar som ett dragplåster för många andra församlingar som kommer till Motala för att inspireras.
– En kyrkogård som är allt annat än dötrist!

Mark lyfter även Motalas många vattendrag som en bidragande faktor till stadens karaktär.

– När en vän från Linköping kom på besök tog jag honom på en sightseeingtur på moppe i Motala. Det han tyckte var mest slående var kanalbanken och området runt Platens grav och upplevelsen när Juno passerade nedanför i kanalen. Det är lätt att bli hemmablind men egentligen är Motala full av vackra vyer var man än tittar.

– Jag tycker att hela hamnområdet har fått ett uppsving och det är en plats jag gärna tar mig en moppetur till. Nu pratar man om ännu fler båtplatser och en pir, det hoppas jag verkligen blir verklighet. Att återuppbygga det gamla badhuset som revs 1946 hade ju varit riktigt häftigt!

Varför har du Motalas häftigaste hem?

Mark:Jag har hittat min egen stil, som visserligen varierar men den har ändå en röd tråd. Varje rum har sin inriktning. Jag har inte behövt kompromissa eftersom jag bor själv. Det handlar inte bara om hur jag har inrett, som tekniknörd har jag byggt upp ett så kallat ”smart hem” där jag med röststyrning kan kontrollera och hantera mycket i hemmet. Bland annat styra robotgräsklipparen, ändra temperatur i spabadet, välja musik, ställa faktafrågor eller styra belysning.

– När det kommer till ljussättning har jag tagit ut svängarna och gått bananas. Mitt hus är en helt annan upplevelse efter mörkrets inbrott. Enligt min mening är vintern alldeles för lång, mörk och kall i Sverige. Jag är en solkatt. Att jag har bott i Motala i hela mitt liv handlar så klart om att jag trivs här. En sak jag definitivt uppskattar med Motala är närheten till allt, inte minst som moppefrälst!

Se fler bilder

Publicerad: 24 oktober 2022
Senast uppdaterad: 06 oktober 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Det här huset korades till Motala kommuns häftigaste hem 2022. Tävlade gjorde även:

Motalas häftigaste hem 13 (1)

Borensvägen

Från en kontinent till en annan. Efter tre års distansförhållande hittade Annie Thorén huset som fick hennes pojkvän Jeff att flytta till Sverige. I dag bor de i sitt drömhem med utsikt över sjön Boren och granne med Göta kanal.

Ett vitt hus med röda fönster i lantmiljö, fotograferat från drönare under en solig dag.

Haget

För Anna Hall har livet ändrats stort under de år som hon har bott på den vackra gården Haget intill Borens strand. På baksidan breder Boren ut sig, sjön som är en del av Göta kanal och brytpunkten mellan östgötaslätten i söder och skogsbygden i norr.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?