Ett större liv i en lite mindre stad

Från en kontinent till en annan. Efter tre års distansförhållande hittade Annie Thorén huset som fick hennes pojkvän Jeff att flytta till Sverige. I dag bor de i sitt drömhem med utsikt över sjön Boren och granne med Göta kanal.

Ett svart hus med vita knutar fotograferat ovanifrån med drönare. Det är en av finalisterna i "Motalas häftigaste hem" 2022.

Det krävs förmodligen en vinnarskalle som Annie Thorén för att ro hem det liv som hon idag lever tillsammans med sin man Jeff. Efter tre års distansförhållande, renoveringskaos och graviditet mitt i alltihopa är de äntligen i mål. Men det var inte kärlek vid första ögonkastet inte.

– Det här är inte rätt hus, så kände jag när jag klev in genom dörrarna. Min mamma som var med mig kände precis tvärt om och tur var väl det! säger Annie.

– Jeff bodde fortfarande i USA och ville inte flytta till Sverige förrän vi hade någonstans att bo. Jag hade precis kommit i gång med att gå på husvisningar. Det första han reagerade på när jag skickade länken med husannonsen var fasaden som bestod av eternitplattor, vilket innebär asbest. Så han var inte helsåld, fortsätter hon.

Efter att ha pratat fram och tillbaka på telefon och bett om ännu en husvisning hade de dock börjat tänka om. Den stora trädgården innebar många möjligheter och läget var svårslaget. Skulle man inte på sikt kunna bygga om så att närheten till sjön Boren blev ännu mer slående?

Idag är det en jättehissnande känsla att tänka; om jag inte hade hittat det här huset, var i livet hade vi varit då? säger Annie.

Exteriör Borensvägen 99

Två identiska hus med maxad planlösning

För Annie var det däremot kärlek vid första ögonkastet när hon träffade Jeff på ett träningsläger i Boulder, Colorado. Under lägrets andra dag klev hon in på hans jobb för att få hjälp med en cykel och där var han.
– Jag kände direkt att här har vi det, men för Jeff tog det en månad att fatta, säger Annie med ett skratt.

– Det var inte lätt att få ihop våra scheman. Vår andra dejt hade vi på Hawaii. Jag reser mycket i mitt jobb vilket Annie också gjorde. Under 2,5 år dejtade vi över hela världen och vi visste hela tiden att någon skulle behöva flytta på sig, säger Jeff.

Men det var inget lätt beslut. Både Annie och Jeff älskade Boulder, en stad som påminner mycket om Motala. Det som var den avgörande faktorn för Jeff var tanken på familj.

– Jag tänkte mycket på mina framtida barn, jag vill ge dem mest möjliga livskvalité. Jag älskar Motala. Jag reser fortfarande mycket, det känns som att jag spenderar halva mitt liv på resande fot. Men så fort planet landar i Stockholm och jag vet att jag är på väg hem till Motala… då kan jag börja andas igen, säger Jeff.

Jag älskar lugnet här, livet här. När jag väl är hemma lämnar jag sällan huset, fortsätter han.

Takhöjd Borensvägen 99

Det bästa från två kulturer

Paret bodde i huset i två år innan de tog steget att bygga ut. Under den tiden hade de börjat känna sig som hemma och det tog emot att riva något. Därför beslöt de sig för att bygga det nya huset, runt det befintliga.

Nu i efter hand så hade det nog varit enklare att riva allt och bygga om, skrattar Jeff.

Annie pekar mot en balk i taket där vi står i vardagsrummet. Där brukade den bortre väggen vara förr. Mycket har hänt på kort tid på adressen Borensvägen 99.
– Förr var huset så litet att det fanns de som inte ens insett att det fanns ett hus på tomten, allt man såg var en stor trädgård, berättar Annie.

Huset har gått från att vara drygt 60 kvm, med lika stor källare, till 390 kvm inklusive biarea. Det har krävts mycket arbete och precis när bygget skulle dra i gång, kom nästa livsförändrande besked.

– Jag plussade på stickan samma vecka som vi flyttade ut ur huset. Under sex månader bodde vi i en husbil på garageuppfarten, jobbade 200 % för att få klart huset och samtidigt var jag gravid. Det kändes som en evighet! berättar Annie.

Att backa beslutet var inte på tal utan det var bara att borra ner huvudet och köra på. Utgångspunkten var att göra allt på samma gång och göra det ordentligt.

– Vi ville bygga ett hus som vi kan bo i livet ut och ett hem för våra barn. Jag tycker att huset bär spår av båda våra kulturer, vilket är fint.

Jag älskar den öppna planlösningen och att det är öppet till övervåningen. Det är en grej i USA, att föräldern står på undervåningen och ropar upp till sina barn att maten är klar, säger Jeff och ler.

–  Öppna planlösningar stora kök som är lätta att umgås i är vanligt i amerikanska hus. Jag skulle nog säga att köket är min favoritplats i huset, det och altanen för det gjorde så stor skillnad i ljusinsläppet. Jag är jättenöjd med hur huset blev. Extra kul är det att Martin von Doorn som hjälpte oss att skissa huset är från Motala. Vi har faktiskt försökt jobba med så många lokala aktörer som möjligt, berättar Annie.

Balkong Borensvägen 99

Livet och jobbet under ett och samma tak

För bara två månader sedan blev terrassen på framsidan klar. Den sista detaljen för att öppna upp huset mot vattnet utanför. Så länge vädret tillåter är de stora glasdörrarna ständigt öppna. Det har blivit dags för en rundtur i det som är både familjens hem och arbetsplats.

– Ja, vi har ett stort hus. Men det många slås av när de hälsar på för första gången är att det är mer hemtrevligt än vad det kanske ser ut från utsidan, säger Jeff.

– Vi har ju byggt det efter våra behov. Det är skönt att kunna säga ja till att låta gäster bo hemma hos oss utan att vi går på varandra. Här får vi också rum med varsin arbetsplats vilket är toppen eftersom vi båda jobbar hemifrån, säger Annie.

Får Jeff välja en favoritplats i huset så är det just hans kontor.
– Förr hyrde jag en studio som jag delade med andra. Nu slipper jag kompromissa vilket är jätteskönt. Jag har byggt min drömstudio där jag har allt jag behöver. Det bästa av allt? Jag kan lämna saker precis överallt om jag vill, säger han och ler.

Jag känner på de svarta konerna som täcker väggarna inne på kontoret innan vi fortsätter rundturen. Vilken lyx att kunna jobba hemifrån med bästa förutsättningar. Ljusa färger dominerar i övrigt huset, utom i sovrummet. Här har de i stället valt en grön färg som tillsammans med träpanelen på en av väggarna ska inge en känsla av lugn och föra tankarna till en stuga i skogen. Det mest slående är dock utsikten över Boren.

Det första man ser när man vaknar är den här utsikten, det är helt fantastiskt. Jag fick nästan nypa mig själv i armen första morgonen jag vaknade och kunde blicka ut över vattnet här utanför, säger Annie.

Utsikt Borensvägen 99

Så maxar de livet i Motala

För 1,5 år sedan föddes deras son Phoenix som är döpt efter Jeffs hemstad, där största delen av hans familj bor. Drömmen om ett liv tillsammans är en av anledningarna till att Annie lade karriären som triathlet på hyllan. För att kunna få barn var kroppen som hon tränat hårt sedan hon var liten tvungen att få vila. 13 år som proffsatlet hade också börjat äta på träningsmotivationen. Idag strävar hon efter balans i livet.

– Jag skulle säga att vi ändå är enkla människor. När det är hektiskt är det extremt hektiskt, så jag uppskattar verkligen de små sakerna i livet. En perfekt lördag går vi längs kanalen in till stan och tar en lunch, inga måsten bara flanera och titta på människor, säger Annie.

Kanalbanken kan hon utan och innan efter de många träningsrundorna och det är en av hennes absoluta favoritplatser i Motala.

Är det något ställe jag dras till så är det absolut Göta kanal. Området kring dockan och Lokverkstan är väldigt fint. Sen mår man ju bra av att ha nära till vatten och den varan finns det ju mycket av i Motala, säger Annie.

Jeff håller med.
– Jag älskar verkligen Annies föräldrars hus på Kvarnön, att ta cykeln dit om sommaren det är härligt. Annars är mitt favoritställestadskärnan faktiskt. Att promenera dit, äta något och ta en öl på torget, säger Jeff.

Varför har ni Motalas häftigaste hem?

Annie: För att det bär uttryck av två människor som älskar sitt liv här. Vårt hus är byggt av två människor med två olika bakgrunder och det har vi lyckats kombinera i att det skandinaviska minimalistiska och klassiskt amerikanske med öppna ytor som inbjuder till umgänge. Vi har maximerat det episka med Motala vilket är närheten till vattnet!

Jeff: Vi bor i våra drömmars hus och vi har gjort resan tillsammans. Med hjälp av moderna detaljer, som glaspanelen på terrassen har vi kunnat maximera husets läge och kan njuta ännu mer av vattenutsikten. Idag optimerar vi vår livsstil och vi har skapat oss det liv vi vill leva tillsammans.

Se fler bilder

Publicerad: 24 oktober 2022
Senast uppdaterad: 06 oktober 2023

Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Läs även om

På jakt efter en upplevelse men inte riktigt säker på vad? Läs mer om våra fantastiska fiskeplatser, vackra vandringsleder och mysiga gårdsbutiker.

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?