Tio hösttips!

Den kanske vackraste årstiden i Motala är här! Det är svårt att värja sig mot alla vackra höstfärger när de speglar sig i allt vatten, så en promenad passar alltid perfekt. Men är man sugen på något annat har vi den perfekta listan!

Höst vid Göta kanal
Foto: Calle Schnell

Ge dig ut på höstvandring

Oavsett om du är nybörjare eller rutinerad äventyrare så finns det i Motala en uppsjö av omväxlande och roliga vandringsleder runt knuten. Välj mellan myrmark eller trollskog, utsikt över Vättern eller drömsk skogstjärn. I Motala har vi också flera sträckor av Östgötaledens totalt 140 mil långa vandringsled. En led som har utsetts till en av Sveriges fem vackraste leder. Missa inte heller att ta en långpromenad längs med Göta kanal – det är oerhört vackert såhär års!

Båtar i torrdockan i Motala verkstad.

Indockning i torrdockan

I oktober varje år är det dags för en av Motalas absolut äldsta traditioner, indockning i torrdockan. Det markerar traditionellt slutet på årets kanalsäsong. Båtarna slussas in från Motala hamn läggs sedan i dockan i väntan på nästa års kanalsäsong. I år är indockningen senarelagd på grund av reparationer av båtar och äger rum den 23 oktober.

Fem stycken tjejer i vita klänningar gör sig redo för att dansa balett, i förgrunden ses ett antal sittande i publiken.

Motala kulturnatt

Varje höst arrangeras Motala kulturnatt i samarbete med olika aktörer. I år är det den 28 oktober som gäller för en heldag full med upplevelser och aktiviteter kring musik, teater, konst, dans och mycket mer. Programmet presenteras inom kort.
Interiör från barnavdelningen på Motala bibliotek.

Besök biblioteken

På Motala kommuns bibliotek händer det alltid massor av saker. Där hittar du självklart böcker och tidningar att läsa på plats eller låna med hem, men du kan även gå på bokcirklar, föreläsningar och annat kul. Huvudbiblioteket i Motala inviger dessutom den 10 oktober en utställning för barnen, där Bamse lär dem om källkritik. Snacka om att förena nytta med nöje!
Storyspot-skylt i Motala hamn.

Lär dig mer om Motala

Ta del av appen Storyspots spännande historier sprungna ur Motalas historia, helt gratis. Ljudberättelserna blåser liv i och ger djupare förståelse för hur livet var i verkstadsområdet under 1800- och 1900-talet, hur Baltzar von Platen grundade Motala och hur det gick till när arbetarna fick ett eget Folkets hus. Den bästa upplevelsen får man på plats på området, så därför finns nio platser utmärkta med Storyspot-skyltar.
Två stycken kvinnor går på torget i Motala i höstlika kläder. De tittar på varandra. En av dem har handlat i en affär.

Ta en shoppingtur!

Oavsett om du faktiskt behöver köpa någonting eller om du bara känner för att strosa runt och utforska butikernas utbud är det en perfekt sysselsättning på hösten. I Motala centrum hittar du ett brett utbud av allt från kläder till fotoprodukter och smycken. I Bråstorp hittar du mat, byggvaror, bilar, djurtillbehör och mycket annat.. Dessutom har Borensberg ett mysigt utbud av butiker med både hantverk och ätbart.
Tre glada människor som sitter på en bänk bland en massa grönfärgade hyllor med pjäxor och hjälmar.
Susanne, Stefan och Johnny, trion på Fritidsbanken Motala.

Låna sportutrustning hos Fritidsbanken

Oavsett om du vill cykla, åka skridskor eller utmana vännerna på en femkamp är Fritidsbanken din räddare i nöden. Det fungerar lite som ett bibliotek, där du kan låna utrustning och sedan lämna tillbaka den. Perfekt för de där aktiviteterna man inte gör så ofta.
Kaffekopp och ett fat med en bakelse.

Fika med en vän

I Motala finns det härliga kaféupplevelser året om, men är det inte något speciellt med just höstfikan? En mysig stund med vänner eller för sig själv då man kan värma sig med en stor kopp te eller kaffe när vinden viner utanför och mörkret börjar lägga sig.
Klättra på Bill o Bulls

Klättra och lek

Motalas enda lekland finns i Bråstorp och heter Bill o Bulls lekland. Här kan stora och små kasta sig ut i rutschkanor, klättra runt och dyka ner i bollhavet. Men sedan en tid tillbaka driver man även Klättra, där både vuxna och barn kan testa på klättring. Det erbjuds även kurser i just klättring och är ett perfekt ställe för barnkalas.
En gammal mack som det står ESSO på, i den står en gammal blå bil med motorhuven öppen. En gammal moped står lutad mot macken.
Tjusiga bilar på Motala Motormuseum.

Gå på museum

Har du besökt alla Motalas museum? Annars är det kanske dags att besöka något av dem i höst. Motormuseet är beläget i Motala hamn och bjuder hela familjen på en nostalgiresa. Den unika samlingen med bilar, motorcyklar, mopeder och mycket annat är omöjlig att inte fascineras av.
I hamnen finns även Vätternakvariet där du kan lära dig mer om de fiskar som finns i Vättern, och även hälsa på några mer exotiska släktingar.
Evenemangskalendern

Extratips: Kika in evenemangskalendern

Det händer alltid mycket i Motala och i vår evenemangskalender hittar du det mesta. Här kan du planera in konserter, barnevenemang, idrottshändelser och annat kul. Är du arrangör kan du dessutom lägga in ditt evenemang så att fler hittar det.

Publicerad: 03 oktober 2023
Senast uppdaterad: 03 oktober 2023

Ida Norinder

Ida Norinder

Digital marknadskommunikatör på Tillväxt Motala.
ida.norinder@tillvaxtmotala.se

Platser från artikeln

Här hittar du mer info om platser som nämns i artikeln ovan.

Hittar du inte vad du söker?